Actualitate

Sondaj. În caz de război, 20% dintre români ar emigra. Peste 70% din populație consideră că ţara noastră nu ar trebui să iasă din UE şi NATO.

Dacă România ar fi atacată, aproape 20% dintre români ar emigra, în timp ce mai mult de jumătate dintre români consideră că Rusia reprezintă un pericol pentru România, potrivit unui sondaj INSCOP.

Defilare militari români, 1 Decembrie 2023/Foto: MApN Facebook.com Defilare militari români, 1 Decembrie 2023/Foto: MApN Facebook.com

 

 


Un sfert dintre respondenţi cred că România ar trebui să iasă din Uniunea Europeană şi aproape 20% se pronunţă în favoarea ieşirii din NATO, în timp ce peste 50% au o părere bună despre faptul că NATO şi SUA trimit mai multe trupe în România, arată datele sondajului realizat de INSCOP la comanda New Strategy Center.

 


Câți români și-ar apăra țara?

În cazul unui război în care România ar fi atacată, 50,5% declară că ar lupta să-şi apere ţara, peste 11% s-ar ascunde până trece războiul şi aproape 20% ar emigra.

CITEȘTE ȘI: 
Sondaj: Majoritatea românilor consideră că lucrurile în țară se îndreaptă mai degrabă într-o direcţie greşită

Întrebaţi ce stat reprezintă un pericol pentru România, 56.4% dintre respondenți au spus „Rusia”, 8.6% au zis „Ungaria”, 8.2% au ales „SUA”, 6.6% au votat „China”, 4% au ales „Ucraina”, iar 0.9% au numit „Germania”. Dintre persoanele chestionate, 21.9% cred că Rusia reprezintă un pericol pentru România în foarte mare măsură, 34.9% cred că în mare măsură, 21.4% cred că în mică măsură, 18% cred că în foarte mică măsură/deloc.


Aproape 15% dintre români cred că SUA sunt vinovate pentru declanșarea războiului din Ucraina

49.8% dintre români cred că Rusia este principalul vinovat de declanşarea războiului din Ucraina. 

În același timp, la întrebarea „Cine este vinovatul pentru războiul din Ucraina?”, 14.6% menţionează SUA, 8.8% Ucraina, 4.6% NATO, iar 2.9% UE. Nu ştiu sau nu răspund la această întrebare 19.4% dintre cei chestionaţi.


Cu privire la care este cea mai mare temere privind războiul din Ucraina, 41.6% dintre respondenţi menţionează creşterea preţurilor şi a costului vieţii, 23.9% atacarea de către Rusia a unor ţări membre NATO. 19.5% declară că nu au nicio temere, iar 12.1% sunt îngrijoraţi de creşterea numărului de refugiaţi. 3% nu ştiu sau nu răspund.

În plus, legat de războiul din Orientul Mijlociu, 35.7% dintre respondenţi cred că Hamas este principalul vinovat de declanşarea conflictului din Gaza.


România nu ar trebui să iasă din NATO și UE

Cea mai mare parte a românilor nu cred că ieșirea din NATO și UE reprezintă o opțiune valabilă pentru țara noastră. În același timp, 25% dintre respondenți indică contrariul. 

Astfel, 25.7% dintre respondenţi cred că România ar trebui să iasă din Uniunea Europeană, în timp ce 70.3% se opun unei astfel de idei. 4% dintre cei chestionaţi nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

De asemenea, 18.9% dintre respondenţi cred că România ar trebui să iasă din NATO, în timp ce 77.3% împărtăşesc părerea contrarie. 3.8% nu ştiu sau nu răspund.

În privința trimiterii trupelor NATO în România, 57.1% dintre români au o părere bună despre faptul că NATO şi SUA trimit mai multe trupe în România, deoarece ne apără de Rusia. 35.5% au o părere proastă, deoarece trimiterea de trupe NATO şi SUA în România va supăra Rusia. 7.4% nu ştiu sau nu răspund.

„Trebuie remarcat, ca aspect negativ, faptul că 35,5% dintre cei chestionaţi consideră că trimiterea de mai multe trupe ale NATO şi SUA în Români ar supăra Rusia, un procent important, în timp ce 57,1% au o părere bună despre acest fapt, cam tot atâţia cât privesc Rusia drept o ameninţare la adresa României (56,4%). Merită de remarcat şi faptul că doar 1 din 2 români şi-ar apăra ţara în cazul unui conflict, societatea fiind astfel împărţită clar asupra acestui subiect. Toate aceste răspunsuri ar trebui să dea de gândit responsabililor politici şi militari”, potrivit directorului general New Strategy Center, George Scutaru.

Datele sondajului de opinie, realizat de INSCOP la comanda New Strategy Center, au fost culese prin metoda CATI, în perioada 6-14 noiembrie 2023. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Sondaj IRES: 8 din 10 români urmăresc evoluția războiului din Ucraina. În cazul unui conflict în România, 14% ar părăsi țara

Peste 70% dintre români spun că țara noastră trebuie să fie parte a Spațiului Schengen

abonare newsletter