Actualitate

Duhoarea din Cluj, amplificată de caniculă. Ce probleme au găsit autoritățile la centrul de deșeuri? Supercom: „Mirosul nu vine de la CMID. Activitatea se desfășoară în parametri normali."

Clujul este sufocat de un miros pestilențial, resimțit în toată zona metropolitană. Reprezentanții firmei Supercom spun că mirosul nu provine de la Centrul de Deșeuri, unde „activitatea se desfășoară în parametri normali”.

Centrul de Management Integrat al Deșeurilor CMID Cluj | Foto: ADI Eco Metropolitan Centrul de Management Integrat al Deșeurilor CMID Cluj | Foto: ADI Eco Metropolitan

 

 


Potrivit reprezentanților ADI Eco-Metropolitan, asoicație responsabilă de implementarea sistemului integrat de tratare a deșeurilor din Cluj, mirosul insuportabil de gunoaie ar fi fost cauzat, în parte, de operațiunea de nivelare a deșeurilor. Aceasta însă nu este singura cauză identificată. 

 


Reprezentanții Gărzii de Mediu Cluj au efectuat o serie de controale în teren. Potrivit acestora, căldura nu a făcut decât să amplifice mirosul greu de suportat în tot orașul, dar și în zona metropolitană.  

„În urma controlului efectuat în teren de către inspectori A.D.I. Eco-Metropolitan Cluj, alături de reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu Cluj, precum și reprezentanți ai Poliției locale a municipiului Cluj-Napoca, din data de marți, 29.08.2023, au fost identificate următoarele situații, care, pe fondul temperaturilor ridicate, au determinat degajarea mirosului neplăcut în municipiul Cluj-Napoca și anume:
- Efectuarea operațiunilor de nivelare a deșeurilor din cadrul depozitului ecologic Cluj;
- Acumularea de stocuri de deșeuri reziduale care urmează a fi tratate în cadrul instalației de tratare mecano-biologică (TMB) din cadrul CMID Cluj”, informează, marți, reprezentanții asociației ADI-Eco Metropolitan”, arată reprezentanții asociației, prin intermediul unei informări.  


Verificările din teren continuă.

CITEȘTE ȘI: 
PUTE în tot Clujul! „Merg pe stradă, mi se face rău și îmi vine să vomit!”/„Miros de cadavru în tot orașul”

După cum a arătat, marți, edilul Emil Boc, cel mai probabil, mirosul insuportabil a fost cauzat de nerespectarea procedurilor de la centru de deșeuri. 


„Nu voi ocoli subiectul zilei - problema mirosului. Nu am stat cu mâinile în sân. Am accesat de ieri instrumentele Primăriei. Am verificat ce se intâmplă la vechea rampă de la Pata Rât, dar acolo nu există nicio problemă. Primăria și RADP-ul nu au nicio cauză în mirosul din oraș. M-am adresat Agenției de Protecție a Mediului, ADI ECO-Metropolitan. Cu probabilitate foarte mare, cauza mirosului este nerespectarea procedurilor de la CMID de către operator. Controlul nu s-a încheiat. Autoritățile statului își fac datoria. După părerea mea, nerespectarea procedurilor de la acest centru a determinat această situație. Căldurile extreme amplifică mirosul. Cert este că marea probabilitate este nerespectarea unor proceduri adminisrtrative de la CMID. Se vor dispune măsurile de remediere după încheierea controlului. Cer imediat să se intre în legalitate”, a declarat Emil Boc, marți, în deschiderea ședinței de Consiliu Local. 

Supercom: „Mirosul nu provine de la CMID. Activitatea se desfășoară în parametri normali.”

Reprezentații Supercom, operatorul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor suțin că mirosul nu provine de la CMID. „Urmare a informațiilor eronate apărute în presă, îi asigurăm pe clujeni că mirosul pe extrem de neplăcut care l-au constatat, și pe care l-am simțit și noi în anumite zone din oraș, nu provine de la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) operat de Supercom SA. În cursul zilei de astăzi au fost prezente la CMID autoritățile competente: atât Agenția de Mediu, Garda de Mediu, Direcția de Sănătate Publică, cât și Poliția Locală Cluj Napoca, reprezentanții ADI Eco Metropolitan și ai Consiliului Județean constatând că activitatea se desfășoară în parametrii normali. CMID funcționează în conformitate cu manualul de operare, respectiv conform Contractului de Delegare, deșeurile colectate și transportate de pe raza Județului Cluj sunt sortate, tratate și depozitate corespunzător. Suntem în asentimentul clujenilor și ne dorim identificarea rapidă și eliminarea mirosului deranjant, însă subliniem că sursa acestuia nu se află la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor”, au precizat reprezentanții Supercom, operatorul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID).


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

PUTE în tot Clujul! „Merg pe stradă, mi se face rău și îmi vine să vomit!”/„Miros de cadavru în tot orașul”

Orașul PUTE. Ce zice Boc? „Cel mai probabil, cauza mirosului e nerespectarea procedurilor de la Centrul de Deșeuri”

Ultimele Stiri
abonare newsletter