Actualitate

Furtuna puternică a făcut prăpăd în Cluj. Acoperișul unui bloc a căzut peste patru mașini, în Gherla. VIDEO

Copaci doborâți și acoperișuri smulse de vânt. Furtuna puternică de joi a făcut prăpăd în județul Cluj. La Gherla, acoperișul unui bloc a căzut parțial peste patru mașini.

Furtuna a făcut prăpăd în Cluj/ Foto: ISU Cluj Furtuna a făcut prăpăd în Cluj/ Foto: ISU Cluj

 

 


Autoritățile au emis, joi, mesaje Ro-Alert pentru locuitorii din mai multe localități din județul Cluj, fiind emis un cod portocaliu de furtună.

 


Pompierii au intervenit în mai multe localități din Cluj pentru a înlătura copacii căzuți de pe drumuri.

De asemenea, în Gherla un acoperiș a căzut peste patru mașini parcate.


Acoperiș căzut peste patru mașini parcate/ Foto: ISU Cluj

„Pompierii clujeni au finalizat intervențiile desfășurate în urma fenomenelor meteorologice din această după-amiază. Pe această cale, mulțumim pentru sprijin colegilor de la Inspectoratul de Jandarmi Județean, precum și Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență din Gherla și Beliș. 
Cu alte cuvinte, s-au înregistrat 7 misiuni pentru degajarea arborilor de pe drumurile naționale sau județene. Acestea au avut loc în localitățile Huedin (1 arbore pe DN1 E60, la ieșire din oraș); Mărișel (1 arbore pe DJ 107), Măcicașu (2 arbori), Ciurila (1 arbore), Dej (1 arbore) Gherla (1 arbore). 
Totodată, am intervenit pentru degajarea unui acoperiș care a ajuns pe drum în localitatea Livada. Ulterior, pompierii s-au deplasat pe strada Alexandru Vlahuță din Gherla, unde acoperișul unui bloc a căzut peste patru autoturisme parcate.   
Din fericire, nu s-au înregistrat victime. Pompierii clujeni rămân la datorie și vin cu o serie de recomandări, în condițiile în care, începând de astăzi 13 iulie, ora 15:00 și până vineri, 14 iulie, ora 8:00, întreaga suprafață a județului Cluj este sub incidența unei avertizări meteorologice de COD PORTOCALIU, însemnând că local, cantitățile de precipitații vor fi de 30 - 40 litri/mp”, a transmis ISU Cluj.

Recomandările pompierilor clujeni în cazul producerii unei furtuni

În contextul fenomenelor meteorologice din ultima perioadă, caracterizate prin instabilitate atmosferică, vijelii și furtuni, pompierii clujeni vin cu o serie de recomandări, care vizează siguranța populației.


„Astfel, înaintea unei unei furtuni îndemnăm cetățenii să fie atenți la alertele și avertizările autorităților, transmise prin mesajele RO-Alert sau prin informările Administrației Naționale de Meteorologie”, a transmis ISU Cluj.

De asemenea, înaintea evenimentului sunt importante următoarele aspecte:


1. Îndepărtați obiectele, copacii ori ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale.
2. Dacă ați văzut un fulger, adăpostiți-vă în interiorul unei clădiri și rămâneți acolo încă 30 de minute după ce ați auzit ultimul tunet.

Totodată, există situații în care o furtună este iminentă. Astfel, este vital ca orice activitate desfășurată în aer liber să fie întreruptă. În acest context, trebuie respectate câteva reguli în plus:

1. Intrați în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism. Deşi s-ar putea să vă răniți în cazul în care trăsnetul loveşte maşina, sunteți mai protejați în interiorul vehiculului decât în exterior.
2. Închideți bine ferestrele și ușile.
3. Evitați folosirea apei și dușurile ori sălile de baie. Apa și conductele instalațiilor pot cauza electrocutare (trăsnet, scurtcircuit).
4. Utilizați telefoanele cu fir doar în situații de urgență. Telefoanele mobile sunt mai sigure.
5. Deconectați de la priză aparatele și alte echipamente electrice (televizor, frigider, computere, aparate de aer condiționat etc). Acestea se pot defecta în urma descărcărilor electrice.

În cazul în care vă aflați într-o zonă deschisă în timpul furtunii, sunt recomandate următoarele lucruri:

1. Așezați-vă ghemuit, cu mâinile pe cap și urechi, iar capul între genunchi.
2. Nu vă întindeți pe pământ și evitați așezarea lângă un copac înalt, izolat într-o zonă deschisă. Drept urmare, căutați adăpost într-o zonă cu copaci mai puțin înalți.
3. Dacă sunteți pe lac, încercați să ajungeți de urgență la mal și să vă adăpostiți.
4. Evitați drumurile inundate.

„În final, recomandăm o atenție sporită la firele de curent electric căzute (mai ales în apă), poduri avariate parțial sau total, arbori sau cladiri afectați de furtună. Raportați autorităților acest tip de incident, prin apel la 112”, a adăugat ISU Cluj.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Sursa video: ISU Cluj

CITEȘTE ȘI:

O barcă cu 6 oameni s-a răsturnat pe lacul Colibiţa, în urma unei vijelii. Alte 2 persoane se aflau pe o hidrobicicletă

Avertizare hidrologică. Cod Galben de inundații și viituri pe râurile din Cluj

S-A RUPT CERUL în Cluj-Napoca. Mesaje RO-ALERT: „Evitați deplasările”

abonare newsletter