Actualitate

Clujeni înșelați de falși „angajați” de la salubritate. Cer bani pentru „pubele inteligente”

Un nou tip de înșelăciune circulă la Cluj. Mai mulți tineri, care se prezintă drept angajați la o firmă de gunoi, cer oamenilor bani pentru presupuse taxe de salubritate și pubele inteligente.

 

Zeci de floreșteni au fost înșelați de mai mulți tineri care au pretins că lucrează la o firmă de salubritate. Aceștia au cerut sume cuprinse între 10 și 100 de lei sub pretextul că au adus la punctele gospodărești pubele inteligente, iar unii oamenii au căzut în plasă.


Tinerii, care s-au prezentat angajați la o firmă de salubritate, au intrat în mai multe blocuri din Florești și au cerut bani locatarilor pentru că ar fi adus la ghenele de gunoi pubele inteligente. Cei naivi au căzut în plasă și le-au dat sume consistente. 

Mie mi-au bătut la ușă să îmi ceară 100 de lei că sunt 5 băieți”, „Avem niște băieți dubioși de la salubritate în bloc. Bănuiesc că nu vine nimeni de la salubritate la ușă, aveți idee care e treaba cu ei?”, sunt doar o parte din mesajele unor locatari care au fost pe punctul de a fi băgubiți.


Aveau un teanc de bani în mână. Au sunat la ușă și mi-au zis ca sunt de la firma de salubritate și că trebuie să plătesc pentru că au adus pubele inteligente. Nu mi-au zis cât să le dau, le-am dat 20 de lei”, a spus un păgubit.

Iancu Pintea, director ADI EcoMetropolitan Cluj, asociația din care fac parte toți primarii din județul Cluj și care s-a ocupat, alături de Consiliul Județean, de licitația privind desemnarea noului operator de salubritate, a declarat pentru monitorulcj.ro că astfel de practici sunt ilegale.


„Niciun angajat Supercom nu are voie să ceară bani de la locuitorii județului. Este ilegal. Voi discuta cu conducerea firmei și vom reveni cu un punct de vedere”, a spus Pintea.

Reprezentanții Primăriei Florești spun că au fost sesizați de mai mulți cetățeni păgubiți, iar Poliția Locală i-a prins pe falșii angajați ai companiei de salubritate chiar în ziua în care au acționat.


„În aceeași zi în care am fost sesizați, pe data de 8 martie, Poliția Locală s-a deplasat la fața locului și i-a reținut pe bărbați. Am cerut firmei Supercom să explice populației că nu este vorba despre proprii angajați și să vină cu un set de reguli pentru a nu mai cădea și alții în această capcană. Cercetările sunt continuate de Inspectoratul de Poliție Județean Cluj”, au declarat aceștia. 

Reprezentanții companiei Supercom spun că acele persoane care au cerut bani de la populație nu sunt angajații firmei și cer oamenilor să nu achite nicio sumă sub pretextul încasării taxei de salubritate.


„Supercom SA, operatorul serviciilor de salubritate din județul Cluj, a fost informat că persoane care își atribuie calitatea de angajați ai companiei solicită diverse sume de bani cetățenilor pentru acoperirea unor pretinse costuri, legat de investiții în serviciul de colectare a deșeurilor menajere. Supercom SA precizează că aceste persoane nu sunt angajați ai societății și nu au nici o legătură cu operatorul de salubritate. Facem apel la locuitorii județului Cluj să nu achite nicio sumă unor persoane care se prezintă la ușă sub pretexul încasării taxei de salubritate sau a altor servicii”, au declarat pentru monitorulcj.ro reprezentanții firmei.

În plus, conducerea Supercom SA a adăugat că „nu a început facturarea și încasarea contravalorii serviciilor prestate”.

„Vom informa cetățenii (beneficiarii finali ai serviciului public de colectare a deșeurilor menajere) data de începere a acestei activități. Angajații Supercom care vor distribui facturi fiscale și vor încasa contravaloarea serviciilor vor avea legitimații cu fotografie, vor fi dotați cu aparatură electronică specializată și vor elibera documente fiscale. Referitor la incidentele semnalate, Supercom SA precizează că, în data de 8 martie 2023, mai multe persoane au fost reținute de Poliția Locală Florești pentru astfel de practici, iar împotriva lor au fost demarate măsurile legale și li s-au întocmit dosare penale”, au mai precizat aceștia.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Pubele inteligente în mediul rural. Chiar și Consiliul Județean se îndoiește de utilitatea lor! Sistemul „plătești cât arunci” dă rateuri

Zeci de „pubele inteligente” noi, amplasate în Cluj-Napoca. Anunță operatorul de salubritate când sunt pline

„Super-afacere” pentru Supercom! Firma, noul operatorul de salubritate la Cluj-Napoca. Boc: „Nu rămânem cu gunoaiele în stradă”

abonare newsletter