Administrație

Pubele inteligente în mediul rural. Chiar și Consiliul Județean se îndoiește de utilitatea lor! Sistemul „plătești cât arunci” dă rateuri

Sistemul „plătești cât arunci” dă rateuri. Deși această metodă a început să fie implementată în unele comune din județul Cluj, și ar trebui să scadă factura la gunoi, oamenii nu sunt interesați să colecteze selectiv. Clujul e județ pilot unde se implementează în premieră acest sistem.

Femeie care aruncă gunoiul la țară. Sursă foto nordnews.md Femeie care aruncă gunoiul la țară. Sursă foto nordnews.md

 

O schimbare importantă care a apărut odată cu semnarea noului contract dintre Consiliul Județean Cluj și compania de salubritate Supercom este sistemul de plată. Sistemul de tarifare „plătești cât arunci” presupune pubele inteligente cu cipuri care cântăresc cantitatea de gunoi aruncată. Cei care colectează selectiv ar urma să plătească mai puțin, iar cei care refuză, vor plăti mai mult.


„Suntem singurul și primul județ din România care va aplica sistemul următor: cât produci gunoi, atâta plătești. Cu alte cuvinte, fiecărui om i se va cântări gunoiul acolo unde se poate, în mod evident, dar în rest, pentru tot județul, toți cetățenii vor avea, în momentul când li se ridică gunoiul, pubele inteligente cu cipuri care vor cântări efectiv cantitatea de gunoi din pubelă, li se va emite un bon fiscal în momentul ridicării cu cantitatea măsurată de gunoi, iar la finalul lunii li se va aduna toată cantitatea de gunoi pe care firma a ridicat-o de la el de acasă și fiecare cetățean din județ va plăti exact cât a produs. Este singurul județ în care implementăm această soluție”, a declarat, marți, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean la o emisiune radio.

Tișe spune că această metodă a început în unele comune din județ, fără a le menționa, doar că oamenii nu sunt interesați să colecteze selectiv.


„Deja aplicăm metoda în anumite comune, doar că nu se cunoaște. Suntem într-o procedură de implementare la început, dar deja se implementează, iar, în prezent, se implementează procedura în Cluj-Napoca. O să vedeți că din ianuarie-februarie o să se aplice și în Cluj-Napoca chestiunea asta. La blocuri va fi sistem paușal, pe asociațiile de proprietari pentru că nu putem cântări la fiecare cetățean pentru că nu ridicăm gunoiul zilnic la blocuri, iar pentru casele din municipiul Cluj-Napoca și de altfel din tot județul se va aplica acest sistem. În anumite comune deja se aplică de câteva luni sistemul, dar nu e un sistem care să meargă brici, cum îmi doresc eu, e un sistem care are probleme, e la început, e pentru prima oară în istoria acestui sistem când aplicăm acest sistem. 

Cei care vor colecta selectiv vor avea un tarif, iar cei care aruncă gunoiul la grămadă vor avea alt tarif. Cine nu dorește să colecteze selectiv și li se pare că e greu nu o face, iar firma ia gunoiul la grămadă, măsoară, cântărește, îi stabilește pe loc cât a avut și îi lasă omului cântărirea, iar cei care colectează selectiv pot să o facă și vor avea un alt tarif.


Până la mijlocul anului viitor el trebuie să funcționeze în tot județul, dacă nu funcționează în tot județul, în primul rând firma care a câștigat licitația va avea de pierdut, ea trebuie să implementeze sistemul. Cetățeanul are de ales, vrea să plătească mai puțin, colectează selectiv, nu vrea să colecteze selectiv că are bani sau e efort inutil, plătește mai mult”, a continuat Tișe. 

CITEȘTE ȘI:

Propunere în Consiliul Local: colectare a deșeurilor cu recompense pentru tinerii clujeni sub 18 ani

VIDEO Punct de colectare selectivă „de 5 stele” la Cluj-Napoca. Antena 5G a lui Bill Gates și zacuscă, lângă pubelele răsturnate

POZA ZILEI. La nesimțire înainte, la colectare selectivă înapoi

abonare newsletter