Actualitate

Matematica și muzica merg „mână în mână” pentru Florin Ciotlăuș, IT-istul clujean care a impresionat juriul de la „Românii au talent”

Florin Ciotlăuș, un IT-ist clujean pentru care muzica este cea mai mare pasiune, a reușit să ridice în picioare juriul și publicul de la „Românii au talent”. Juriul a apreciat momentul tânărului clujean și i-a oferit patru de „da”.

Florin Ciotlăuș a făcut show total și a emoționat juriul de la Românii au talent/ Foto: Românii au talent Florin Ciotlăuș a făcut show total și a emoționat juriul de la Românii au talent/ Foto: Românii au talent

 

 


Matematica și muzica merg mână în mână pentru Florin Ciotlăuș un tânăr IT-ist de 28 de ani din Cluj-Napoca. 

 


Florin a participat recent la emisiunea „Românii au talent”, unde a reușit să ridice în picioare juriul și publicul cu muzica sa – hobby-ul care se îmbină perfect cu meseria sa de inginer IT. 

Un om, o chitară și o voce unică – atât a fost necesar pentru Florin Ciotlăuș ca să o impresioneze pe Andra, dar și pe restul juraților de la „Românii au talent”. Timbrul său vocal unic i-a vrăjit pe spectatorii emisiunii, cu toate că muzica este pe plan secund pentru Florin. Tânărul, de meserie inginer, a explicat că a preferat până acum să aibă un loc de muncă stabil, care să-i asigure viața de zi cu zi, și să pună muzica pe plan secund.


Matematica și muzica

Reporterii monitorulcj.ro au stat de vorbă cu Florin, aflând de la el detalii despre pasiunea sa pentru muzică, motivele l-au determinat să participe la emisiunea-concurs „Românii au talent”, planurile sale de viitor și surprizele pe care le pregătește pe plan muzical și nu numai, inclusiv cu trupa OUTFLOW.

Pentru mulți, matematica și muzica par două domenii care nu au niciun numitor comun, însă pentru Florin Ciotlăuș cele două se îmbină perfect. 


„Mie mi se pare că muzica are foarte multe în comun cu matematica. Eu așa am învățat să cânt la instrumente, nu am avut niciodată profesor. 

Tot ce am văzut și tot ce am asociat, acordurile sau poziția mâinii pe chitară, structura lor le-am văzut foarte matematic și de acolo am putut să învăț de fapt ce înseamnă muzica. Desigur, și urechea muzicală și exersatul au ajutat foarte mult. Așa am învățat, de exemplu, cum să cânt la pian. Când am primit o orgă de la părinții mei știam un singur acord care era format dintr-o grupare de trei degete pe care o pui pe clapă și de acolo tot ce a trebuit să fac a fost să scad sau să adun diferit. Într-adevăr mai schimbi câte un deget dar acolo intervine urechea muzicală. Au fost folositoare și cursurile online, de pe YouTube de exemplu”, a declarat pentru monitorulcj.ro Florin Ciotlăuș.


Florin Ciotlăuș/ Foto: Ciotlaus Florin - Facebook

Florin s-a înscris inițial la Școala Populară din Cluj, unde a studiat canto clasic. Ulterior, a mers la Voltaj Academy, iar apoi și-a făcut propria trupă. 

„Pe partea de voce a fost mai greu să fiu autodidact, am făcut Școala Populară de Arte din Cluj, după care am făcut cursuri la Voltaj Academy. Am exersat foarte mult pe cont propriu și mi-am spus mereu că vreau să cresc. Îmi place să învăț de la oricine și orice pot, și am trecut prin diferite domenii. Am lucrat și în HoReCa, și contabil pe timp de vară, am lucrat la pus parchet în America și am făcut tot felul de lucruri. Într-un final am reușit să mă axez pe partea de tehnologie și inițial am avut gânduri de plecat din țară. Și pe partea de licență am îmbinat muzica și matematica. Făcusem un sistem prin care pot să recunosc sunetele”, a adăugat Florin. Tânărul cu muzica în sânge de când s-a născut

Florin, tânărul cu muzica în sânge de când s-a născut

Florin cântă de când se știe, având mai multe înregistrări pe casete. În perioada gimnaziului, tânărul era preferatul profesoarei de muzică datorită dorinței sale de cânta și de a evolua. După ce și-a luat chitară, aceasta l-a însoțit mereu, fie că era la cabană sau la liceu, unde cânta pe holuri. 

„La începutul facultății am făcut o trupă în Cluj numită Static și după am început cu trupa Outflow. Cumva m-am ținut mereu activ pe partea muzicală și mi-am ocupat timpul cu proiecte individuale sau intro-uri la albumele prietenilor”, a transmis Florin.

Andi Moisescu: „E nedrept că te văd și aud pentru prima dată”

Florin a urcat recent pe scena emisiunii „Românii au talent”, unde a reușit să emoționeze juriul și publicul cu melodia „Colors” de la Black Pumas. Chiar dacă avea emoții, tânărul să și le depășească și să creeze un moment autentic pe scena concursului.

Florin în timpul momentului de la Românii au talent/ Foto: Ciotlaus Florin - Facebook

„Sunt obișnuit să cânt, dar de multe ori o fac cu ochii închiși și îmi imaginez că sunt în filmul meu. Încerc să nu mă gândesc prea mult la împrejurimi, ca să nu apară la un moment dat frica de scenă. Îmi place foarte mult să fac show pe scenă chiar dacă în momentul pe care l-am avut la «Românii au talent» am avut chitara și nu am putut să mă mișc sau să fac chestii. Am repetat foarte mult piesa și totuși pe scenă tot am făcut ceva diferit din cauza energiei pe care o aveam. Mi-am asumat niște lucruri care nu le-am repetat”, a declarat Florin.

Andi Moisescu: „E nedrept că te văd și aud pentru prima dată” 

Juriul a apreciat momentul tânărului clujean: „Mi s-a făcut pielea de găină. A fost fain de tot. Te-ai dus și în registrul grav și în acut cu atâta ușurință și a sunat perfect”, a fost reacția lui Andra după prestația lui Florin. 

„Mie mi-a plăcut atât de mult încât am stat să mă gândesc dacă nu este cumva nedrept că eu abia acum te văd și te aud pentru prima dată. Așa mi se pare, și poate emisiunea aceasta are șansa să mai repare uneori nedreptățile”, a reacționat Andi Moisescu. 

Florin este de părere că reacția lui Andi Moisescu a fost una corectă deoarece există foarte mulți artiști care au talent, care rămân în anonimat. 

Părinții și prietenii lui Florin au fost cei mai încântați de cei patru de „Da” pe care i-a primit tânărul în preselecții. Florin povestește că a vizionat momentul său din cadrul emisiunii acasă, alături de familie și prieteni. 

„Am ajuns acasă undeva pe la 9:15 și ei au ajuns pe la 8:30. Am ajuns acasă și ne-am uitat vreo 15 persoane. Ai mei au fost copleșiți, mama îmi trimitea mesaje de la diferite grupuri de WhatsApp, Facebook în care ei felicitați pentru mine, ceea ce a fost o bucurie mare. Per total prietenii s-au bucurat foarte mult, primeam telefoane, mesaje de la foarte multă lume, chiar de la foști colegi de facultate. Multă lume a fost surprinsă. (...) Am încercat să fiu cel mai autentic, cel mai modest om pe care îl cunosc. Mi-am povestit viața și sper că am făcut un moment drăguț”, a adăugat Florin.

Trupa OUTFLOW, în prima fază a semifinalei Selecției Naționale de la Eurovision din 2022

Florin Ciotlăuș face parte și din trupa Outflow care a luat naștere în vara anului 2021. La începutul anului 2022, formația a lansat oficial videoclipul piesei „Running in Circles”, o baladă rock care are la bază nevoia de atașare a fiecăruia dintre noi. Această melodie s-a calificat în prima fază din semifinalele Selecției Naționale de la Eurovision.

„Ideea de formare a trupei a pornit dintr-o întâlnire pe care am avut-o cu altă idee de trupă, chitaristul sugera și dorea de ceva vreme să facă împreună cu toboșarul o trupă de cover-uri cu piese de la Metallica. Așa noi am început să ne vedem pentru a repeta piese doar de la Metallica și la un moment dat am avut un set-list de vreo 12-15 piese. După ce am avut două concerte cu piese strict Metallica ne-am decis să facem muzica noastră că oricum toți eram influențați de aceeași muzică faină”, a declarat în urmă cu un an pentru monitorulcj.ro solistul trupei OUTFLOW, Florin Ciotlăuș.

Trupa OUTFLOW lucrează de zor pentru lansarea primului lor album, iar în perioada 18-25 martie vor participa la festivalul Snow Fest din Franța alături de Alternosfera, Dirty Shirt și Șuie Paparude.

„Acum ne pregătim pentru sfârșitul lunii martie când o să mergem la Snow Fest în Franța și o să trebuiască să susținem un concert de 45 de minute numai cu piesele noastre, ok, poate o să punem și două cover-uri. La vară tragem tare să vedem dacă o să putem cânta la Electric Castle și dacă nu intervine ceva, în mare parte o să fim în studio, să terminăm albumul, pentru a putea începe să facem concerte mai multe. Ne dorim foarte mult acest lucru”, a declarat Florin.

CITEȘTE ȘI:

Clujeni la Eurovision. Povestea tinerilor care s-au calificat în prima etapă a semifinalei cunoscutului concurs. VIDEO

EXCLUSIV. Singura clujeancă în finala Eurovision. Cine este Aledaida, tânăra cu muzica „în sânge”

abonare newsletter