Actualitate

Polei și căderi de zăpadă pe mai multe drumuri județene din Cluj! Circulația se desfășoară în condiții de iarnă

Iarna s-a făcut simțită în sfârșit la Cluj. Nu există drumuri județene blocate, însă circulația se desfășoară mai greu din cauza poleiului și a căderilor de zăpadă din ultima zi.

Drumuri județene, deszăpezite / Foto: Consiliul Județean Cluj - Facebook Drumuri județene, deszăpezite / Foto: Consiliul Județean Cluj - Facebook

 

 


Consiliul Judeţean Cluj informează șoferii de faptul că, în cursul dimineţii zilei de miercuri, 1 februarie, pe raza judeţului Cluj nu există drumuri judeţene blocate traficului rutier.

 


Totuși, din cauza căderilor de zăpadă și a temperaturilor sub zero grade Celsius înregistrate în ultimele 24 de ore, pe mai multe sectoare de drum circulaţia se desfășoară în condiţii de iarnă.

Polei pe drumurile din județ. Ce drumuri au deszăpezit autoritățile?

  • Pe raza zonei Huedin în cursul zilei de marți s-a acționat pe 17 drumuri județene, iar în cursul nopții și al acestei dimineți, pe 13 drumuri județene din zonă, pentru deszăpezire și combatere a poleiului
  • În zona Gilău, în cursul zilei de ieri s-a intervenit, inclusiv prin revizii, pe 17 drumuri sau sectoare de drumuri judeţene. În cursul nopţii şi al acestei dimineţi s-a acţionat, inclusiv prin revizii, pe 13 drumuri judeţene
  • Pe drumurile judeţene situate în zona Turda, în cursul zilei de ieri s-a intervenit pe 20 de drumuri judeţene. În cursul nopţii şi al acestei dimineţi s-a acţionat, inclusiv prin revizii, pe cinci drumuri sau sectoare de drumuri județene, pentru combaterea poleiului și deszăpezire
  • Pe drumurile judeţene situate în zona Gherla, în cursul zilei de ieri nu a fost necesară intervenția, însă în cursul nopţii şi al acestei dimineţi s-a acţionat, inclusiv prin revizii, pe 26 de drumuri sau sectoare de drumuri județene pentru asigurarea de condiții optime de circulație
  • Pe drumurile judeţene situate în zona Dej, în cursul zilei de marți s-a intervenit pe 12 drumuri județene. În cursul nopţii şi al acestei dimineţi s-a acţionat, inclusiv prin revizii, pe 12 drumuri sau sectoare de drumuri județene

„În continuare, se acţionează cu utilaje cu lamă pentru degajarea carosabilului de zăpadă și lărgirea căii de rulare, precum şi cu materiale antiderapante, inclusiv sare, pentru combaterea fenomenului de polei în zonele unde se impune acest lucru. De asemenea, se efectuează revizii pe mai multe drumuri judeţene pentru verificarea stării părţii carosabile, urmând să se acţioneze în caz de necesitate”, transmite CJ Cluj.


Cum să conduci când drumurile sunt acoperite de polei

În contextul condițiilor meteorologice din aceste zile (zăpada și polei pe drumuri), în scopul prevenirii accidentelor, polițiștii rutieri clujeni transmit următoarele recomandări șoferilor:

  • Informați-vă și pregătiți-vă corespunzător înainte de a pleca la drum, despre condiţiile meteo şi starea drumurilor.
  • Puteți fi informați cu privire la condițiile de trafic rutier, evenimente rutiere și eventuale rute ocolitoare prin intermediul Centrului INFOTRAFIC al I.G.P.R.
  • Anterior deplasării, asigurați-vă că instalațiile de iluminare, semnalizare, climatizare și dezaburire sunt în stare bună de funcționare și verificați nivelul uleiului, combustibilului, antigelului și al lichidului de parbriz.
  • Atenție la viteza de deplasare! Adaptați-o în funcție de condițiile de drum, astfel încât orice manevră să poată fi efectuată în condiții de siguranță!
    Respectați regimul legal de viteză!

IMPORTANT: Șoferul este obligat să circule cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara localităților (...) atunci când vizibilitatea este sub 100 m în condiții de ceață, ploi torențiale, ninsori abundente.


  • Conducerea autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, este permisă doar dacă autovehiculul este dotat cu anvelope de iarnă, conform prevederilor în vigoare.
  • În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini este recomandat să folosiți frâna de motor.
  • Nu bruscați comenzile și păstrați o distanţă suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă. Pe timp de ceață şi ninsoare, distanţele sunt mai greu de apreciat!
  • În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Manifestați calm, nu vă angajați în depășirea coloanelor de autovehicule! Să nu uităm de politețea rutieră!
  • În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie așezate la o distanță mai mare de autovehicul în condiții de vizibilitate redusă.

CITEȘTE ȘI:

Cod galben de viscol și ninsoare în județul Cluj! Rafalele de vânt pot ajunge la 100 km/h

Tamponare între trei mașini, la Câmpia Turzii. Două persoane au ajuns la spital.

Ultimele Stiri
abonare newsletter