Actualitate

Oferta câștigătoare pentru METROUL din Cluj ar putea fi anunțată la începutul lui 2023. Boc: Avem 60 de zile lucrătoare pentru analiză

Câștigătorul licitației pentru metrou ar putea fi anunțat în ianuarie 2023.

Evaluarea ofertelor pentru metroul din Cluj în 60 de zile: sursa foto Facebook/ Municipiul Cluj-Napoca Evaluarea ofertelor pentru metroul din Cluj în 60 de zile: sursa foto Facebook/ Municipiul Cluj-Napoca

 

 


În urmă cu două luni, licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor aferente obiectivului de investiție Magistrala I de metrou Cluj a fost reluată, având termen limită de depunere a ofertelor data de 28 octombrie 2022.

Primăria Cluj-Napoca a anunțat, vineri, că termenul pentru evaluarea ofertelor depuse este de 60 de zile. 


Edilul Emil Boc a explicat că termenul legal pentru analiza ofertelor nu este de 30 de zile, ci dublu, adică până în 28 decembrie 2022. 

„În ceea ce privește obiectivele Clujului, avem centura metropolitană aprobată și urmează faza de implementare. 


Avem și metroul în faza de licitație. Sunt 60 de zile lucrătoare pentru analizarea ofertelor. În 28 octombrie au fost depuse și noi încercăm să terminăm cât mai repede cu putință, în intervalul celor 60 de zile lucrătoare. Cine are nelămuriri să citească legea.

Oricum, această regiune a fost cea mai performantă din România și când era în sistemul național. Sunt convins că va rămâne și acum. În România, cea mai înaltă rată de absorbție la nivel de oraș este la Cluj-Napoca. Aceasta se vede și în calitatea vieții din oraș. Noi ne continuăm activitatea și avem proiecte în pregătire de peste 4,5 miliarde de euro și care vor face diferența”, a explicat Emil Boc în cadrul unei intervenții la un post local de radio. 


La termenul limită, 28 octombrie 2022, doi constructori din Turcia, Dogus și Gulermak, firme care au în portofoliu liniile de metrou din Istanbul sau Dubai, au depus oferte în cadrul procedurii de licitație. 

Potrivit ClubFeroviar, Gulermak și Alstom aduc în Ardeal echipa care a extins metroul din Dubai. În prima asociere unde Gulermak este lider, sunt incluși și constructori români specializați în lucrări feroviare precum Arcada, Alstom sau TIAB ca ofertanți sau subcontractori, iar în asocierea condusă de Dogus companii precum Siemens Mobility și Tekfen, arată economedia.ro


Am putea avea un câștigător în ianuarie-februarie 2023

Specialiștii Asociației Pro Infrastructură estimau că, dacă lucrurile se mișcă într-un ritm bun, câștigătorul licitației ar putea fi anunțat în primele luni ale anului viitor, iar semnarea contractului să fie realizată în iunie 2023.

„În cel mai fericit caz, am putea avea un câștigător declarat în ianuarie-februarie 2023 și un contract semnat până în iunie 2023 dacă nu se depun contestații ori acestea sunt repede respinse. Jalonul PNRR aferent infrastructurii de metrou spune să ai contract parafat în 2022 pentru a primi banii în semestrul I din 2023, iar dacă îl ratezi ai doar 6 luni «de grație», după care ai pierdut finanțarea.

Suntem în momentul în care pălăvrăgeala politică despre metrou care durează de peste 10 ani se lovește de realitate: costă un purcoi de bani. Primăria are de ales: fie caută soluții, fie dă vina pe oricine altcineva. Îi dorim metroului (ușor) baftă, că are nevoie”, au arătat aceștia.

Primăria Cluj-Napoca lansa în luna martie 2022 licitația pentru metroul din Cluj, însă aceasta a fost suspendată în luna august, pentru a fi reluată câteva luni mai târziu, cu un termen limită de depunere a ofertelor în 28 octombrie 2022. Potrivit lui Emil Boc, termenul legal de evaluare a ofertelor este de 60 de zile, cu data finală stabilită în 28 decembrie 2022. În acest sens, câștigătorul licitației pentru metrou ar putea fi anunțat în prima lună din 2023. 

9,06 miliarde de lei pentru metrou

Magistrala I de metrou Cluj este o linie de metrou ușor cu lungimea de 21 de kilometri, cu 19 stații subterane și 1 un depou suprateran, în tehnologie „rail” șină de cale ferată, cu o capacitate transport nominală/maximă la interval de 90 sec: 15.200/21.600 pasageri / oră și sens (40 trenuri / oră și sens), se arată în documentele publicate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Noua valoare estimată pentru contract este de 9.064.456.067,00 lei fără TVA, din care valoarea estimată a lucrărilor de execuție este 8.666.341.418,31lei fără TVA, iar valoarea estimată a serviciilor de proiectare, expertizare tehnică, documentații tehnice necesare în vederea obținerii avizelor/ acordurilor/ autorizațiilor, verificare tehnică de calitate a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, proiect tehnic și detalii de execuție, asistență tehnică este de 398.114.648,69 lei fără TVA.

CITEȘTE ȘI:

Licitația pentru metrou, reluată! Firmele pot depune oferte luna aceasta.

Licitația pentru metrou poate continua! Guvernul a aprobat scumpirea cu 35% a lucrării

abonare newsletter