Actualitate

Tu știi ce apă bei? Unde este cea mai bună apă de izvor din Cluj și care izvoare au apă NEPOTABILĂ?

Izvoarele din Cluj au fost luate la rând și analizate de un grup civic, pentru a afla dacă apa este potabilă sau nu. Care sunt rezultatele?

Unde este cea mai bună apă de izvor din Cluj? FOTO: Facebook/ Strop de roua Unde este cea mai bună apă de izvor din Cluj? FOTO: Facebook/ Strop de roua

 

 


Apa provenind de la mai multe izvoare din județul Cluj a fost analizată de un ONG, Strop de rouă, relevând dacă prezintă particule periculoase pentru sănătate sau poate fi consumată.

 


„Astăzi am stat lângă un izvor des frecventat de cetățeni și am întrebat pe cei ce au venit să umple sticlele : Tu știi ce fel de apă bei? Majoritatea spun că beau constant de zeci de ani de zile, alții presupun că autoritățile ar limita accesul, dacă apa nu ar fi potabilă. În concluzie NU ȘTIU. Proiectul nostru dorește să INFORMEZE cetățenii cu privire la calitatea apei consumată direct dintr-o sursă naturală (cum sunt izvoarele sau fântânile). Fii responsabil și ai grijă de tine și familia ta! Verifică harta izvoarelor http://stropderoua.ro/apa_izvoare.html și informează-te constat!”, transmit cei de la Strop de rouă.

Redăm rezultatele publicate de ONG pe site-ul stropderoua.ro.


Centura de Nord - Cluj-Napoca – în apropierea Pârâului Bongar

Dată prelevare - 20.08.2022

Măsurători efectuate:


pH=7.14 (6.5 - 9.5) - OK

EC=553 (< 2500 µS/cm) OK


TDS=276 (< 1600 ppm) OK

Nitriti NO2=0 (0-0.5 mg/l) OK

Nitrati NO3=25 (0-50 mg/l) MODERAT

Duritate = 21 °d (0-21°d) DURĂ

Apa este POTABILĂ. NU ESTE recomandata pentru sugari!

Strada Frasinului Cluj-Napoca

Dată prelevare - 20.08.2022

Măsurători efectuate:

pH=6.81 (6.5 - 9.5) - OK

EC=721 (< 2500 µS/cm) OK

TDS=362 (< 1600 ppm) OK

Nitriti NO2=0 (0-0.5 mg/l) OK

Nitrati NO3=50 (0-50 mg/l) RIDICAT

Duritate = 21 °d (0-21°d) DURĂ

În urma măsurătorilor fizico-chimice, apa este POTABILĂ. În urma percepției olfactive și vizuale însă, apa prezintă un miros de sulf și reziduri, drept urmare declarăm că apa NU ESTE POTABILĂ.

Izvor Sfântul Ion - Cluj-Napoca

Dată prelevare - 17.07.2022

Măsurători efectuate:

pH=6.81 (6.5 - 9.5) - OK

EC=261 (< 2500 µS/cm) OK

TDS=389 (< 1600 ppm) OK

Nitriti NO2=0 (0-0.5 mg/l) OK

Nitrati NO3=0 (0-50 mg/l) OK

Duritate = 14 °d (0-21°d) MODERAT

In urma masuratorilor fizico-chimice, apa este POTABILĂ. Un comunicat al Primăriei Cluj-Napoca din 2010 confirmă însă prezența unor bacterii, rezumând că apa NU ERA POTABILĂ.

Izvor Bilașcu – Feleacu - Cluj-Napoca

Dată prelevare - 17.07.2022

Măsurători efectuate:

pH=6.8 (6.5 - 9.5) - OK

EC=506 (< 2500 µS/cm) OK

TDS=253 (< 1600 ppm) OK

Nitriti NO2=0 (0-0.5 mg/l) OK

Nitrati NO3=0 (0-50 mg/l) OK

Duritate = 14 °d (0-21°d) MODERAT

În urma măsurătorilor fizico-chimice, apa este POTABILĂ. ESTE recomandată pentru sugari!

Locatie : Făget - Cluj-Napoca

Dată prelevare - 17.07.2022

Măsurători efectuate:

pH=6.46 (6.5 - 9.5) - OK

EC=667 (< 2500 µS/cm) OK

TDS=334 (< 1600 ppm) OK

Nitriti NO2=0 (0-0.5 mg/l) OK

Nitrati NO3=50 (0-50 mg/l) RIDICAT

Duritate = 14 °d (0-21°d) MODERAT

În urma măsurătorilor fizico-chimice, apa este POTABILĂ. NU este recomandată pentru sugari!

Izvor localitatea Apahida - Cluj-Napoca

Data Prelevare - 21.08.2022

Măsurători efectuate:

pH=7.63 (6.5 - 9.5) - OK

EC=843 (< 2500 µS/cm) OK

TDS=421 (< 1600 ppm) OK

Nitriti NO2=0 (0-0.5 mg/l) OK

Nitrati NO3=25 (0-50 mg/l) MODERAT

Duritate = 7 °d (0-21°d) OK

În urma măsurătorilor fizico-chimice, apa este POTABILĂ. NU ESTE recomandată pentru sugari.

Izvor localitatea Pădureni - Cluj-Napoca

Dată prelevare - 20.08.2022

Măsurători efectuate:

pH=6.76 (6.5 - 9.5) - OK

EC=1053 (< 1018 µS/cm) OK

TDS=527 (< 1600 ppm) OK

Nitriti NO2=0 (0-0.5 mg/l) OK

Nitrati NO3=0 (0-50 mg/l) OK

Duritate = 21 °d (0-21°d) DURA

În urma măsurătorilor fizico-chimice, apa este POTABILĂ. La fața locului însă, pe fațada fântânii/ izvorului este marcat că apa NU ESTE POTABILĂ. Consumul se va realiza pe PROPRIE RĂSPUNDERE.

Izvor localitatea Luna, Câmpia Turzii

Dată prelevare - 14.07.2022

Măsurători fizico-chimice efectuate:

pH=8.01 (6.5 - 9.5) - OK

EC=675 (< 2500 µS/cm) OK

TDS=337 (< 1600 ppm) OK

Nitriti_nitrati.html">Nitriti NO2=0 (0-0.5 mg/l) OK

Nitrati NO3=50 (0-50 mg/l) RIDICAT

Duritate = 21 °d d (0-21°d) DURĂ

În urma măsurătorilor fizico-chimice, apa este POTABILĂ. NU se recomandă pentru sugari!

Izvor localitatea Dej – Str. Mărășești

Data prelevare - 21.08.2022

Măsurători efectuate:

pH=6.42 (6.5 - 9.5) - OK

EC=624 (< 1018 µS/cm) OK

TDS=520 (< 1600 ppm) OK

Nitriti NO2=0 (0-0.5 mg/l) OK

Nitrati NO3=75 (0-50 mg/l) RIDICAT

Duritate = 21 °d (0-21°d) DURĂ

În urma măsurătorilor fizico-chimice, apa este NU ESTE POTABILĂ. Consumul se va realiza pe PROPRIE RĂSPUNDERE. NU ESTE recomandată pentru sugari!

Izvor localitatea Dej – Str. Bistriței

Dată prelevare - 21.08.2022

Măsurători efectuate:

pH=6.45 (6.5 - 9.5) - OK

EC=624 (< 2500 µS/cm) OK

TDS=322 (< 1600 ppm) OK

Nitriti NO2=0 (0-0.5 mg/l) OK

Nitrati NO3=0 (0-50 mg/l) OK

Duritate = 14 °d (0-21°d) MODERAT

În urma măsurătorilor fizico-chimice, apa este POTABILĂ. ESTE recomandată pentru sugari!

Localitatea Cuzdrioara - Izvor Buna 

Dată prelevare - 21.08.2022

Măsurători efectuate:

pH=6.37 (6.5 - 9.5) - OK

EC=1413 (< 1018 µS/cm) OK

TDS=709 (< 1600 ppm) OK

Nitriti NO2=0 (0-0.5 mg/l) OK

Nitrati NO3=75 (0-50 mg/l) RIDICAT

Duritate = 21 °d (0-21°d) DURA

În urma măsurătorilor fizico-chimice, apa este NU ESTE POTABILĂ. Consumul se va realiza pe PROPRIE RĂSPUNDERE. NU ESTE recomandată pentru sugari!

Realizatorii testelor specifică, în cazul tuturor izvoarelor, că consumul se va realiza pe proprie răspundere, respectiv că măsurătorile au doar scop informativ și că nu sunt efectuate teste de tip microbiologic.

Recomandări celor ce consumă apă din izvoare

Se recomandă verificarea surselor pe cât posibil, de pe grupuri de interes sau persoane care consumă apă frecvent din acele izvoare. Lucrările de amenajare sau construcție în zona de izvor, pot duce la deterioararea calității apei consumate.

Gustul , mirosul și culoarea apei ar trebui să fie primele 3 criterii după care un consumator poate distinge o calitate slabă a apei. 

Cine dorește o testare a calității apei de la izvorul frecventat, o poate face lăsând un email cu locația sau coordonatele GPS, la adresa de mail contact@stropderoua.ro

Ce parametri au fost măsurați?

ONG-ul arată că o mare parte dintre parametrii măsurați se găsesc și pe buletinele de analize de laborator pentru determinarea calității apei potabile. Este vorba despre:

1. pH - potențialul de hidrogen

2. EC - conductivitatea electrică

3. TDS - totalul solidelor dizolvate

4. Nitriți - NO2 sunt săruri ale acidului azotos

5. Nitrați - NO3 sunt săruri ale acidului azotos

6. Duritate - conținutul total de săruri solubile de calciu și magneziu.

Strop de rouă este un proiect civic în care se monitorizează 6 parametri din apele de suprafață, pentru a preveni dezastrele ecologice sau poluarea involuntară. 

Proiectul presupune realizarea unei hărți interactive, care va pune la dispoziția tuturor informații despre locul unde a fost făcută măsurătoarea și datele care au fost procesate în urma verificării parametrilor din apă.

CITEȘTE ȘI:

Samsarii din piețe, luați în vizor de Protecția Consumatorului. „Fentează” legea cu certificate false de producător

Românii, sfătuiți să adune apă de ploaie! „Folosiți-o pentru activităţi casnice, ca apa de băut să ajungă tuturor!”

abonare newsletter