Actualitate

Samsarii din piețe, luați în vizor de Protecția Consumatorului. „Fentează” legea cu certificate false de producător

Comisarii ANPC au pornit prin satele României, să viziteze grădinile, câmpurile şi livezile unde sunt produse legumele şi fructele găsite pe tarabe. În majoritatea cazurilor, însă, nu au avut ce să vadă.

Samsarii din piețe, luați în vigor de Protecția Consumatorului. Sursa foto: Depositphotos.com Samsarii din piețe, luați în vigor de Protecția Consumatorului. Sursa foto: Depositphotos.com

 

 


Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) trage un semnal de alarmă cu privire la certificatele de producător în condiţiile în care, în urma unor controale în pieţe, mulţi vânzători au recunoscut că achiziţionează de la diverse pieţe de gros produsele, pe care apoi le revând, sau că le cumpără de la producători reali.

 


În cadrul programului „Academia Comisarilor”, au fost extinse verificările ca urmare a controalelor realizate recent în pieţele agroalimentare din toată ţara, printre care s-a numărat şi Piaţa Obor.

„La tarabele pline de legume şi fructe, prezentate ca fiind româneşti, se aflau diverse persoane care prezentau echipelor de control «certificate» prin care atestau calitatea de aşa-zis producător. Comisarii ANPC au pornit prin satele României, pentru a verifica autenticitatea acestor acte şi veridicitatea celor înscrise acolo. Au solicitat, la faţa locului, să viziteze grădinile, câmpurile şi livezile unde sunt produse legumele şi fructele găsite pe tarabe, în pieţe, dar, în majoritatea copleşitoare a cazurilor, nu au avut ce să vadă”, se precizează în comunicatul instituţiei.

Potrivit sursei citate, mulţi dintre vânzătorii verificaţi au recunoscut că achiziţionează de la diverse pieţe de gros produsele, pe care apoi le revând, sau că le cumpără de la producătorii reali, care se află în cu totul alte zone şi le comercializează, la tarabă, fără a respecta contextul legal al acestei activităţi.

Unii dintre ei explică, chiar, cum au intrat în posesia „certificatelor de producător”, cum folosesc mici spaţii cultivate, pentru a putea primi certificatele, dar că achiziţionează din alte părţi cantităţile mult mai mari, în realitate, de legume şi fructe, de pe tarabe.

Verificările pe această temă, care vor continua în toată ţara, sunt menite să avertizeze autorităţile statului care emit aceste documente asupra fenomenului atât de des întâlnit în ţară, încât producătorii români nu pot avea acces direct la aceste posibilităţi de comercializare, subliniază ANPC.

„Am demarat această acţiune în urmă cu ceva timp, dar nu am reuşit să obţinem materiale, aşa cum au făcut-o mai tinerii noştri colegi. Dacă ar fi să adunăm cantităţile de legume şi de fructe înscrise în certificatele de producător, ce s-au dovedit şi se vor dovedi a fi false, probabil ne vom da seama că produsele româneşti, şi la acest capitol, sunt în pericol. Exemplul celor din Academia Comisarilor este unul ce trebuie implementat la nivelul fiecărui judeţ. Sper să nu rămânem singurii ce constată acest lucru”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC, citat în comunicat.

Sursa foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

4 restaurante din Cluj, ÎNCHISE de Protecția Consumatorului. Ce nereguli s-au găsit? VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter