Timp Liber

8 mai, Ziua internaţională de luptă împotriva cancerului ovarian. Anual se înregistrează 140.000 de decese

La 8 mai este marcată, anual, Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian, cu scopul de a lansa, la nivel mondial, un îndemn de solidaritate pentru a preveni şi a învinge această maladie, care uneori poate ucide, dar şi de a intensifica informarea populaţiei.

Anual, 140.000 de femei mor din cauza cancerului ovarian/ FOTO: pixabay.com Anual, 140.000 de femei mor din cauza cancerului ovarian/ FOTO: pixabay.com

 

 


Cancerul nu este niciodată un subiect plăcut de abordat, însă în pofida spectrului acestuia în vieţile noastre, în prezent omenirea dispune de instrumente ştiinţifice pentru a lupta împotriva sa. 

 


Cancerul ovarian este o formă deosebit de dăunătoare şi neînţeleasă a acestei boli, astfel că Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian, marcată anual în data de 8 mai, este ocazia perfectă pentru a aduce alături femeile din întreaga lume în vederea creşterii conştientizării cu privire la această boală şi a ajuta la combaterea acesteia.
 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


Anual se înregistrează 140.000 de decese

Cancerul ovarian este o boală majoră, responsabilă pentru aproximativ 140.000 de decese la nivel mondial în fiecare an. Cu toate acestea, asemenea multor alte afecţiuni ginecologice, cancerul ovarian nu este o boală deosebit de bine înţeleasă, în special în unele regiuni în curs de dezvoltare. Din acest motiv, notează site-ul daysoftheyear.com, ONG-ul Target Ovarian Cancer a creat #WorldOvarianCancerDay, o iniţiativă globală destinată evidenţierii situaţiei dificile a femeilor care suferă de această afecţiune şi a le oferi speranţă.

Cancerul ovarian, după cum îi spune şi numele, apare şi se dezvoltă la nivelul ovarelor - organe pereche localizate de o parte şi de alta a uterului, cu rolul de a secreta hormonii ce asigură menstruaţia lunară, dar şi de a realiza ovulaţia, fiind astfel o boală specifică femeilor. Femeile care suferă de această afecţiune experimentează de obicei dificultăţi de alimentaţie, dureri în zona abdominală, balonare şi o nevoie crescută de a urina. În stadiile incipiente, simptomele cancerului tind să fie uşoare, astfel că femeile le confundă cu alte afecţiuni şi nu se gândesc că ar putea fi grav bolnave. Din acest motiv, deşi cancerul ovarian este a opta cea mai frecventă formă de cancer în lume, medicii îl diagnostichează adesea greşit, iar când îl descoperă, este adesea într-un stadiu avansat. Este nevoie, prin urmare, de o mai mare conştientizare şi de o îmbunătăţire a echipamentelor de diagnosticare, notează site-ul citat.


Atât medicii, cât şi pacientele trebuie să ia în considerare din timp posibilitatea cancerului ovarian - fie şi numai pentru a-l exclude. Cu cât această formă de cancer este depistată mai repede, cu atât mai uşor de tratat devine.

1 din 70 de femei este predispusă la cancerul ovarian

Aproximativ una din şaptezeci de femei se va îmbolnăvi de această boală la un moment dat în viaţă, însă majoritatea continuă să ştie foarte puţine lucruri despre ea. Din această cauză, este deosebit de important ca femeile să nu elimine cancerul ovarian din discuţie şi să atribuie simptomele sale altor cauze.


Prin urmare, scopul principal al Target Ovarian Cancer este de a îmbunătăţi diagnosticarea timpurie a cancerului. Dacă cancerul ovarian poate fi detectat din timp, pacientele au şanse mult mai mari de supravieţuire. Al doilea obiectiv este de a strânge bani pentru cercetarea care salvează vieţi. În prezent, organizaţia caritabilă susţine unele dintre cele mai noi, mai revoluţionare şi mai promiţătoare tratamente care oferă speranţă pentru milioane de femei care suferă de această boală. În cele din urmă, există o nevoie urgentă de a oferi sprijin pacientelor. Să trăieşti cu cancerul este întotdeauna o provocare, însă cancerele ovariene sunt deosebit de solicitante pentru toţi cei implicaţi. Din acest motiv, Target Ovarian Cancer oferă o îngrijire specială pentru unele paciente.

Deşi organizaţia caritabilă şi-a deschis porţile în 2008, abia în 2013 a lansat Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian. A fost primul eveniment de acest gen din lume, şi prin urmare, organizaţia l-a deschis comunităţii globale. Ziua a reunit organizaţii din întreaga lume în efortul de a face cunoscută această boală şi simptomele asociate ei.

Cancerul ovarian este o problemă gravă de sănătate în aproape toate ţările, atât cele bogate, cât şi cele sărace. O parte din scopul creării unei Zile mondiale de luptă împotriva cancerului ovarian este de a crea un sentiment de solidaritate între toţi cei afectaţi. Organizatorii doresc ca oamenii să ştie că acesta este un flagel cu care pot lupta şi că întotdeauna există speranţă.

În anii care au urmat lui 2013, Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian a continuat să ia amploare. În prezent, Target Ovarian Cancer colaborează cu peste o sută de organizaţii caritabile care luptă împotriva cancerului ovarian din peste de 32 de ţări. Acestea strâng bani pentru cercetare, îmbunătăţesc gradul de conştientizare a bolii şi subliniază importanţa de a supune unui control timpuriu simptomele.

Target Ovarian Cancer organizează în mod regulat evenimente cu o mare vizibilitate pentru a încuraja şi atrage atenţia cu privire la cancerul ovarian. În 2016, spre exemplu, organizaţia caritabilă a organizat un eveniment de strângere de fonduri în cadrul căruia participanţii au mers pe jos de-a lungul Marelui Zid Chinezesc.

 

CITEȘTE ȘI:

26 aprilie 2022, Ziua de comemorare a dezastrului de la Cernobîl. Peste 8 milioane de persoane au fost expuse la radiații

abonare newsletter