Timp Liber

Cheile Borzești, ținutul cascadelor din Cluj. Destinație pentru un weekend de neuitat. FOTO

Prima zi din weekend se anunță una potrivită pentru drumeții. Un loc în apropiere de Cluj-Napoca care vă poate oferi o experiență de neuitat sunt Cheile Borzești.

Destinație pentru un weekend de neuitat/ FOTO: Cheile Borzești - Facebook Destinație pentru un weekend de neuitat/ FOTO: Cheile Borzești - Facebook

 

Există numeroase obiective turistice pe care le puteți vizita odată cu venirea primăverii, fie pentru a merge într-o drumeție și a face puțină mișcare, fie pentru a petrece timpul într-un loc liniștit, departe de aglomerația orașului.


 

O astfel de destinație se află la doi pași de Cluj-Napoca, la circa 5 km de Cheile Turzii. Dacă în urmă cu aproximativ trei ani, traseul Cheile Borzești nu era foarte cunoscut, cei doi ani de pandemie l-au transformat într-o atracție turistică foarte căutată de către clujeni, și nu numai.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


Cheile Borzești sunt situate la circa 5 km sud-vest de Cheile Turzii, fiind săpate de apele Văii Borzești în aceleași formațiuni calcaroase jurasice ca și Cheile Turului și Cheile Turzii. Această zonă a devenit o arie protejată încă din anul 1944 datorită peisajelor naturale sălbatice, dar și pentru bogăția de plante și animale care trăiesc în zonă.

Totodată, Cheile Borzești sunt cheile cu numărul trei din Culmea Petrești. Din această culme fac parte atât Cheile Turzii cât și Cheile Petrești. 


Cum ajungem la Cheile Borzești?

Pentru a ajunge la chei care sunt situate la 45 km de municipiul Cluj-Napoca trebuie să mergem pe drumul național DN75 care face legătura între Turda și Câmpeni. Intrăm pe Valea Arieșului, iar la aproximativ 5 km de comuna Moldovenești ajungem la Cabana Buru. În apropierea cabanei există o parcare unde se pot lăsa mașinile.

Cabana se află la aproximativ 300 de metri de intrarea pe traseul marcat al cheilor.


Localizarea Cheilor Borzești/ FOTO: captură ecran Google Maps

Cheile sunt împărțite în două, prima parte fiind cea a Cascadelor Inferioare, iar a doua zonă este cea a Cascadelor Superioare. 

Traseul este împărțit în două sectoare de vizitare, Cascadele Inferioare, marcate cu punct roșu și Cascadele Superioare, traseu marcat parțial cu triunghi roșu, apoi este nemarcat pe lângă albia pârâului. 

Panou cu traseele montane din zonă / FOTO: Cheile Borzești - Facebook

Cascadele Superioare sunt o parte de traseu cu mulți bolovani, stânci și copaci căzuți și o serie de obstacole care înfrumusețează albia pârâului și creează cadrul ideal pentru căderile de apă.

Porțiunea numită Cascadele Inferioare are un grad mai de dificultate decât traseul Cascadelor Superioare, însă cu atenție poată fi parcursă fără mari probleme. Cascadele Inferioare pot fi traversate prin albie doar de persoanele care sunt echipate cu echipament adecvat, cei fără echipament pot merge pe deasupra lor fără nicio problemă.

Atracții turistice în apropiere de Cheile Borzești

În apropierea Cheilor Borzești se află câteva atracții turistice care vor tăia respirația. Printre ele se numără Cascada Ciucaș de pe Valea Hașdate. Cascada se află la aproximativ 7 km de Cabana Buru, iar accesul se face prin satul Cheia. Cu toate că nu este foarte cunoscută,  cascada Ciucaș este una dintre cele mai spectaculoase.

Cascada Ciucaș are aproximativ 5 metri înălțime și e formată din rupturi de pantă, cu cascade repezi. La baza cascadei se formează un mic lac, în care este ideal pentru scăldat. Cascada este populară atât printre localnici, cât și printre turiștii care știu deja de existența ei. 

Căderea de apă de la Cascada Ciucaș/ FOTO: Alina Breje - Facebook

O altă atracție turistică care se află la aproximativ 15 km de Cheile Borzești sunt Cheile Turzii. Cheile Turzii au o lungime de 2.900 m și o înălțime a pereților de până la 300 m. Cheile oferă un peisaj caracteristic de o frumusețe rară, precum stânci înalte și abrupte, creste ascuțite și arcade.

Conține peste 1.000 de specii de plante si animale, unele dintre ele fiind pe cale de dispariție, precum usturoiul sălbatic, acvila de stâncă și fluturașul de stâncă. În Cheile Turzii se cunosc aproximativ 60 de peșteri. Cheile Turzii au patru punți peste Valea Hăsdate și anume „Podul Peșterilor”, „Mijlocul Cheii”, „Vizuina spălată” și „Portița Cheilor”.

Cheile Turzii la apusul soarelui/ FOTO: Cheile Turzii - Facebook

Pentru cei care doresc să călătorească puțin mai departe se află Piatra Secuiului. Situată la aproximativ 30 de km de Turda, la poalele Trăscăului, se află satul Rimetea a fost atestată încă din anul 1257. Este o veritabilă minune aflată în judeţul Alba, la graniţa cu judeţul Cluj.

Piatra Secuiului este un masiv calcaros care se înalţă între Rimetea şi Pietroasa având 1.128 metri altitudine. Cele două vârfuri ale masivului sunt despărțite de o râpă foarte abruptă, ceea ce face ca soarele să răsară de două ori, pentru acei oameni care locuiesc în partea de nord a localității.

Piatra Secuiului din județul Alba/ FOTO: Viorel Micu - Facebook

 

CITEȘTE ȘI:

Drumeții de primăvară. Piatra lui Lucaci, traseul perfect pentru o escapadă aproape de Cluj-Napoca. FOTO

Valea Iadului din Munții Apuseni, destinația ideală pentru un weekend la munte

abonare newsletter