Ştiri din Transilvania

Valea Iadului din Munții Apuseni, destinația ideală pentru un weekend la munte

Una dintre cele mai atractive destinaţii turistice din România este reprezentată de zona Munților Apuseni. Pentru iubitorii de natură, Valea Iadului este destinația perfectă pentru weekend datorită ținutului cascadelor.

 

 


Valea Iadului este localizată la 120 km de Cluj-Napoca și 100 km de Oradea, în Munții Apuseni între masivele Piatra Craiului și Bihor.

Este cunoscută de turiști drept o „poartă spre Rai” datorită celor 15 cascade care au între 5 și 20 metri înălțime. Câteva dintre ele sunt ușor accesibile turiștilor, cum ar fi cascadele Vălul Miresei, Laia, Iadolina și Săritoarea Ieduțului.


Potrivit legendelor, localnicii au dat numele de Valea Iadului din cauza dezastrelor naturale care aveau loc în fiecare primăvară după topirea zăpezii.

Circuitul Cascadelor de pe Valea Iadului se întinde pe o lungime de 26 km, iar rimpul de parcurgere este de aproximativ 8-9 ore, turiștii sunt rugați să nu se abată de la traseele marcate corespunzător.


Cascada Iadolina este situată în apropierea drumului forestier ce pornește din Stâna de Vale și Barajul Leșu. Cascada nu are o cădere de apă atât de mare, dar compensează prin debitul de apă. Apele văii cad în mai multe trepte în câteva bazine înguste și adânci.
 Pentru cei care nu doresc să coboare până la ea, o pot admira de pe platoul special amenajat.

Cascada Vălul Miresei este situată pe malul drept al Văii Iadului, fiind zărită de pe drumul dintre Stâna de Vale și Coada Lacului Leșu. Ea oferă o cădere de apă în trei trepte. Înălțimea cascadei este de aproximativ 35 de metri. Persoanele curajoase pot urca până pe partea superioară a cascadei, de unde vor avea o panorama extraordinară.


Potrivit ebihoreanul.ro, traseele turistice care duc spre cascadele Laia și Săritoarea Ieduțului, pe Valea Iadului, au fost redeschise.

„După weekend-uri întregi în care ne-am bazat pe un aport considerabil al colegilor și voluntarilor noștri, uneori avansând cu aproximativ 10 m/oră, am reușit să degajăm traseele spre Cascada Laia (Miss) și Săritoarea Ieduțului (pe marcaj cruce roșie, circuitul Valea Iadului – Părăuța-Poiana lui Ilie – Valea Iadului), închise încă din 2017, ca urmare a furtunii catastrofale de atunci.


Mulțumim celor implicați, Salvamont Salvaspeo Bihor pentru susținere și celor de la Fundatia pentru Parteneriat -  Polgár-Társ Alapítvány, întrucât activitățile au fost susținute în cadrul proiectului nostru, „Împreună pentru ape și pești”, finanțat de fundație și MOL Romania!

Liber la explorat ținutul cascadelor din Munții Apuseni! Atenție, circuitul cascadelor (marcat cu punct roșu) rămâne închis între Valea de Runc (dinspre Coada Lacului) și Cascada Laia (Miss), volumul lemnului doborât fiind foarte mare pe porțiunea respectivă de traseu”, au transmis reprezentanții Asociației Pescarilor Sportivi Aqua Crisius, pe Facebook.

Toate cele opt panouri au fost înlocuite, iar turiștii care vor vizita zona vor putea citi informații interesante despre aria protejată.

 

CITEȘTE ȘI

Lacul Tarnița, Mărișel și Gilău, zone din Cluj râvnite de turiști. Destinațiile au făcut „ravagii” pe internet

Ultimele Stiri
abonare newsletter