Timp Liber

Ce se sărbătorește pe 27 februarie? Este ziua mondială a ONG-urilor și a ursului polar

Pe 27 februarie la nivel mondial se sărbătorește ziua ONG-urilor, dar nu numai. Aceasta este și ziua mondială a ursului polar.

Ce se sărbătorește pe 27 februarie? Este ziua mondială a ONG-urilor și a ursului polar Ce se sărbătorește pe 27 februarie? Este ziua mondială a ONG-urilor și a ursului polar

 

 


Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

 


Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.
 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 



Ziua Mondială a ONG-urilor

Ziua Mondială a ONG-urilor este sărbătorită, în fiecare an, la 27 februarie, în 89 de ţări de pe şase continente, iar ideea acesteia i-a aparţinut tânărului filantrop de origine letonă Marcis Liors Skadmanis.


Sărbătoarea a fost recunoscută oficial la 17 aprilie 2010 de către Consiliul Statelor Mării Baltice, la cel de-al IX-lea Forum al ONG-urilor de la Marea Baltică, desfăşurat în Lituania. Peste doi ani, Ziua Mondială a ONG-urilor a fost adoptată oficial de către Consiliul Statelor Mării Baltice prin Rezoluţia finală la cel de-al X-lea Forum al ONG-urilor, din 23-25 aprilie 2012, care a avut loc la Universitatea Humboldt din Berlin.

Ziua Mondială a ONG-urilor (#WorldNGODay) a fost marcată pentru prima dată în 2014 de către Organizaţia Naţiunilor Unite, liderii Uniunii Europene şi organizaţiile internaţionale.


Potrivit site-ului Daysoftheyear.com, ziua mondială a ONG-urilor îşi propune să inspire oamenii să se implice mai activ în cadrul ONG-urilor şi să încurajeze o conlucrare mai strânsă între ONG-uri şi sectorul public şi cel privat.

De Ziua Mondială a ONG-urilor, asociaţiile, fundaţiile şi organizaţiile de pe glob îşi pot împărtăşi cunoştinţele şi experienţele. Ziua are drept scop educarea publicului asupra rolului ONG-urilor şi a impactului politicilor acestora, oferind în acelaşi timp ocazia de a ni-i aminti şi onora pe fondatorii, angajaţii, voluntarii, membrii şi susţinătorii ONG-urilor.

Ziua Internaţională a Ursului Polar

Organizată de Polar Bears International, Ziua Internaţională a Ursului Polar (#InternationalPolarBearDay) este un eveniment anual marcat pe 27 februarie pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la situaţia dificilă în care se găsesc azi aceste animale maiestuoase care cutreieră gheţurile arctice.

Activităţile comerciale, cum ar fi explorarea petrolului şi a gazelor, transportul maritim, mineritul şi turismul au afectat habitatul ursului polar şi capacitatea de supravieţuire a acestei specii, în special prin invadarea zonelor folosite de ursoaice pentru a-şi construi bârloguri şi a-şi creşte puii.

Pe lângă aceste industrii care concurează pentru spaţiul preţios din Arctica, calota glaciară de care depind aceste animale se topeşte din cauza schimbărilor climatice. Urşii se bazează pe calota glaciară pentru a vâna, a călători, a se reproduce şi a se adăposti. Reducerea acesteia afectează atât sursa de hrană a urşilor polari, cât şi habitatul lor, crescând riscul de înfometare al acestor animale şi îngreunând creşterea puilor.

Ca urmare a acestor evoluţii, urşii polari au fost clasificaţi ca „vulnerabili” de către Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN) în 2018, ceea ce înseamnă că numărul acestora ar putea scădea cu peste o treime în decurs de trei generaţii, iar specia riscă să dispară dacă temperaturile continuă să crească.

În aceste condiţii, Ziua Internaţională a Ursului Polar, celebrată pentru prima dată în 2011, este o zi dedicată în principal conservării acestei specii, descrisă pentru prima dată în 1774 în raportul pe care exploratorul britanic Constantine John Phipps l-a făcut despre expediţia sa către Polul Nord din anul precedent.

Urşii polari sunt răspândiţi în zonele îngheţate ale Oceanului Arctic, din Alaska la vest până în Rusia la est, iar circa două treimi trăiesc în Canada. Ei se hrănesc în principal cu foci, pe care le prind fie în timp ce acestea se odihnesc pe gheaţă, fie, mai frecvent, printr-o metodă cunoscută sub numele de „vânătoare tăcută”, în care stau la pândă lângă găurile din gheaţă, aşteptând să le apară cina.

Inuiţii şi alte popoare arctice au o relaţie strânsă cu aceşti urşi magnifici, arătându-le un mare respect atât în cultura lor, cât şi în tehnicile lor de vânătoare. Legendele şi poveştile populare îl descriu pe „nanuq" (termenul inuit pentru urs polar) ca pe o creatură înţeleaptă şi spirituală, cu o afinitate pentru oameni. Iar atunci când vine vorba de vânătoare, ei folosesc aproape toate părţile ursului pentru hrană, haine, combustibil şi medicamente, ceea ce înseamnă că nimic nu se iroseşte.

Ziua seriei de jocuri video Pokémon

Marcând aniversarea lansării japoneze a jocurilor Pokémon Red şi Pokémon Green pe 27 februarie 1996, această zi, #PokemonDay, este una dintre favoritele fanilor popularei francize media. Jocurile a fost dezvoltate de Game Freak şi lansate de Nintendo pentru a fi jucate pe consola Game Boy. Pokemon s-a lansat iniţial în Japonia cu jocurile „Pocket Monsters: Red” şi „Pocket Monsters: Green”, care au fost apoi urmate în cursul aceluiaşi an de „Pocket Monsters: Blue”.

În ceea ce priveşte sărbătorirea acestei zile, compania Pokemon pare să aibă întotdeauna pregătite pentru fani o mulţime de surprize, de la filtre de Snapchat până la figurine pokémon pentru colecţionari.

În 2016, intrând în lumea realităţii augmentate (Augmented Reality - AR), Pokemon Go a fost lansată ca aplicaţie pentru smartphone-uri, fiind una dintre cele mai folosite şi profitabile aplicaţii mobile în 2016.

În 2018, compania Pokémon a anunţat mai multe produse noi pentru ziua sa aniversară, printre acestea figurând lansarea în SUA a aplicaţiei „Pikachu Talk” pentru dispozitivele Alexa (Amazon) şi Google Home.

De asemenea, făcând echipă cu Snapchat, compania a decis să lanseze trei noi filtre de Snapchat cu pokémonii Bulbasaur, Charmander şi Squirtle. Începând cu februarie 2020, compania a oferit fanilor posibilitatea de a vota pentru „pokémonul anului”, ceea ce le-a permis fanilor să îşi aleagă personajele preferate din fiecare categorie.

În 2021, sărbătorirea celei de-a 25-a aniversări a seriei de jocuri a inclus un concert virtual cu rapperul Post Malone şi lansarea unui nou joc pentru Nintendo Switch, numit „Pokémon Snap”.

 

CITEȘTE ȘI:

Pe 22 februarie se sărbătorește ziua mondială a cercetășiei. Cum a luat naștere această mișcare?

18 februarie, ziua în care se sărbătorește vinul. Ce beneficii are pentru sănătate?

Ultimele Stiri
abonare newsletter