Timp Liber

Pe 22 februarie se sărbătorește ziua mondială a cercetășiei. Cum a luat naștere această mișcare?

Pe data de 22 februarie se sărbătorește la nivel mondial ziua cercetășiei. Ce reprezintă această zi?

Pe 22 februarie se sărbătorește ziua mondială a cercetășiei. Cum a luat naștere această mișcare? Pe 22 februarie se sărbătorește ziua mondială a cercetășiei. Cum a luat naștere această mișcare?

 

 


Ziua mondială a cercetăşiei este marcată la 22 februarie şi reprezintă ziua de naştere a fondatorului Mişcării „Scout”- cercetaşii, Robert Baden-Powell. 

 


În acelaşi timp, reflectă activitatea cercetaşilor specifică culturii şi ţărilor în care aceştia trăiesc.
 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 



Robert Baden-Powell a urmat o carieră militară şi a încercat să reformeze metodele de pregătire militară, introducând activităţi distractive pentru ridicarea moralului trupelor. A fost distins, la Londra, de către regina Victoria, cu Ordinul Bath şi avansat la gradul de general-maior, această avansare marcând finalul carierei sale militare. Ulterior şi-a dedicat viaţa promovării păcii şi toleranţei, potrivit scout.ro.

În 1907 a organizat, pe coasta de sud a Angliei (insula Brownsea), o tabără pentru 20 de tineri în care promova prin educaţie non-formală spiritul de aventură, lucrul în echipă şi progresul personal, prin forţele proprii, potrivit www.scout.org. Acesta a reprezentat momentul în care a luat naştere „cercetăşia”, o mişcare care, în scurt timp, a luat o amploare deosebită în toate regiunile lumii.


Mişcarea „Scout” este o mişcare educativă a copiilor şi tinerilor, bazată pe voluntariat, cu caracter apolitic, deschisă tuturor, fără deosebire de naţionalitate, rasă, sex, credinţă sau condiţie socială, în concordanţă cu principiile şi metoda Scout. Scopul mişcării este de a contribui la dezvoltarea tinerilor în vederea împlinirii lor fizice, intelectuale, sociale şi spirituale, pentru a deveni cetăţeni responsabili ai comunităţilor locale, naţionale şi internaţionale.

Cercetăşia a fost fondată de către tinerii care au răspuns ideilor şi idealurilor formulate în lucrarea „Scouting for Boys”, scrisă de Baden-Powell în 1908. Ideea iniţială nu a fost aceea de a crea o organizaţie pentru tineret, ci de a promova nişte idei pentru educarea caracterului aşa-zis „de cercetaş” pe care apoi, organizaţii deja existente (Boys Brigade), să le preia şi să le adapteze programului propriu.


Încă de la începuturile sale, cercetăşia a fost organizată şi condusă de către tineri. Aceasta reprezintă mai mult decât recreere, este educaţie pentru viaţă, un mod de a trăi şi o mişcare cu impact semnificativ la nivel mondial. Cercetăşia oferă tinerilor şansa de a participa la diverse activităţi, evenimente, programe, şi proiecte care contribuie la dezvoltarea lor, le creează noi oportunităţi, încurajează diversitatea şi egalitatea şi îi ajută să lege noi prietenii.

 

CITEȘTE ȘI:

Pe 20 februarie se sărbătorește ziua mondială a justiției sociale

Ziua Constantin Brâncuși se sărbătorește pe 19 februarie! 146 de ani de la nașterea marelui sculptor

abonare newsletter