Timp Liber

Tradiții și superstiții de Adormirea Maicii Domnului. Ce nu ai voie să faci pe 15 august, de Sfânta Maria

Cunoscută popular ca Sfânta Maria Mare, sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului este prăznuită în fiecare an pe data de 15 august. Vezi ce nu ai voie să faci în această zi.

Cunoscută popular ca Sfânta Maria Mare, sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului este prăznuită în fiecare an pe data de 15 august/ Foto: doxologia.ro Cunoscută popular ca Sfânta Maria Mare, sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului este prăznuită în fiecare an pe data de 15 august/ Foto: doxologia.ro

 

 


Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mare) este una dintre cele mai importante sărbători creştine, iar, pentru români, este şi ocrotitoarea marinarilor, pe 15 august fiind organizate în mai multe oraşe procesiuni cu icoane şi pelerinaje, dar şi manifestări artistice.

 


Generalizarea Praznicului Adormirii Maicii Domnului în Răsărit se datorează împăratului bizantin Mauriciu (528 - 603), care a rezidit Biserica Maicii Domnului din Ghetsimani şi care a fixat definitiv şi data sărbătoririi ei la 15 august.

În seara dinaintea sărbătorii se săvârşesc în toate bisericile Vecernia cu Litie şi chiar Privegherea întreagă, adică şi slujba Utreniei, urmată de cântarea Pohodul Maicii Domnului. Sărbătoarea a fost precedată de două săptămâni de post strict.


CITEȘTE ȘI:
Imagini impresionante la Nicula. Luni seară se va înconjura biserica cu icoana făcătoare de minuni

Potrivit tradiţiei bisericii, Sfânta Fecioară Maria a fost înştiinţată printr-un înger de trecerea ei la cele veşnice, iar apostolii, aflaţi în acel moment în diferite zone ale lumii, au fost aduşi pe nori pentru a fi prezenţi la acest eveniment. Apostolul Toma nu a fost prezent la înmormântare, el ajungând trei zile mai târziu. Întristat, a cerut să se deschidă mormântul, pentru a săruta mâinile Născătoarei de Dumnezeu, dar intrând, l-a găsit gol. În timp, în cuvântările părinţilor bisericii s-a afirmat cu mai multă putere credinţa că, după adormirea sa, Fecioara Maria a fost înviată de Iisus Hristos şi luată cu trupul în împărăţia cerurilor.

Pe 15 august este celebrată şi Ziua Marinei, Sfânta Maria fiind ocrotitoarea marinarilor. La malul mării, dar şi în oraşele dunărene sunt organizate, de Sfânta Maria, manifestări religioase, artistice şi culturale.


Adormirea Maicii Domnului: tradiții și superstiții de Sfânta Maria

Se spune că dacă o femeie este însărcinată, în ziua de 14 august, premergătoare sărbătorii Sfânta Maria, nu trebuie să muncească pentru a avea o naștere ușoară și un copil sănătos. Se spune că femeile care nu respectă acest lucru, vor avea dureri mari la naștere.

CITEȘTE ȘI:
Drumul credinței pe jos! Procesiune de la Gherla la Nicula în frunte cu Mitropolitul Clujului

Fetele care doresc să se mărite trebuie să spele cu apă de busuioc icoana Maicii Domnului ca Fecioara să le ajute să-și găsească alesul. De asemenea, ziua de 15 august este ultima zi a verii când florile pot fi culese și să fie bune de leac.


Înflorirea trandafirilor chiar de Sfânta Maria anunță sosirea unei toamne plânge și îndelungate. Se spune că în această zi rugăciunile către Sfânta Maria sunt cele mai ascultate din tot anul.

Cine se roagă, ținând post negru, al Sfânta Fecioară, scapă de necazuri grele, boli, de pagube și capătă în schimb alinare și împlinire. În această zi, se oficiază slujbe importante și se organizează hramuri. Cel mai cunoscut pelerinaj din România este la Mănăstirea Nicula, locul unde se află una dintre cele mai populare Icoane făcătoare de minuni.

Conform unei alte superstiții, este interzis ca în această zi să-ți tunzi părul și să îl arunci, la cum este interzis să mergi înapoi. Dacă nu se respectă aceste datini, dracul va râde, iar Maica Domnului se va întrista și va plânge.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Sute de credincioși au ajuns la Mănăstirea Nicula și vor dormi sub cerul liber. Și-au pus deja pături și corturi

Mii de credincioși, așteptați la mănăstirea Nicula de 15 august. 200 de polițiști mobilizați

abonare newsletter