Actualitate

Sute de credincioși au ajuns la Mănăstirea Nicula și vor dormi sub cerul liber. Și-au pus deja pături și corturi

Sute de pelerini au ajuns deja la Mănăstirea Nicula. Mii de credincioși sunt așteptați să se alăture în zilele de 14 și 15 august, cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.

Primii pelerini au ajuns deja la Mănăstirea Nicula - 13 august 2023 / Foto: Facebook - Manastirea Nicula Primii pelerini au ajuns deja la Mănăstirea Nicula - 13 august 2023 / Foto: Facebook - Manastirea Nicula

 

 


Pe pagina de Facebook Mănăstirea Nicula deja s-au postat fotografii cu primii pelerini care vor să participe la hramul Adormirii Maicii Domnului. Sute de credincioși și-au întins deja păturile și pregătit corturile, ca să doarmă în această seară sub cerul liber. 

Credincioșii se strâng de duminică la Mănăstirea Nicula / Foto: Manastirea Nicula 

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului din 15 august este importantă peste tot în lumea creștină, dar pentru transilvăneni are o profunzime aparte, mai ales datorită icoanei făcătoare de minuni de la Mănăstirea Nicula.


Marele praznic al Adormirii Maicii Domnului este precedat de tradiționalul pelerinaj „La Nicula colo-n deal”, amintindu-ne de anul 1699, când icoana pictată de preotul ortodox Luca din Iclod și aflată în biserica din Nicula a lăcrimat vreme de trei săptămâni. 

Corturi deja amenajate la Mănăstirea Nicula - 13 august 2023 / Foto: Mănăstirea Nicula

Procesiunea începe luni, 14 august

Procesiunea va începe luni, 14 august 2023, de la ora 12:00, de la Biserica Sfântul Nicolae din parcul central al orașului Gherla și va continua pe jos până la biserica de lemn din incinta Mănăstirii Nicula. Procesiunea va fi condusă de către IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, însoțit de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, din care va face parte și Înaltpreasfințitul Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale. 


De la ora 18:00, pe altarul de vară al Mănăstirii va fi săvârșită slujba Vecerniei Mari și a Litiei, iar de la ora 22:00, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va fi scoasă din biserică și va fi săvârșită Slujba Utreniei și Prohodul Maicii Domnului. Toate aceste slujbe de priveghere vor culmina cu procesiunea icoanei, în jurul orei 00:00. 

CITEȘTE ȘI:
Pelerinaj la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, pe 14-15 august. „Venerarea relicvei vălului Maicii Sfinte și relicvei Sfintei Ana

 


În ziua praznicului, marți, 15 august 2023, de la ora 9:00, tot pe altarul de vară, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, va săvârși Sfânta Liturghie și va rosti pelerinilor un cuvânt de învățătură. Pe toată perioada prezenței lor la Mănăstirea Nicula, credincioșii sunt sfătuiți să fie responsabili unii față de alții și mai ales față de ce lasă în urma lor, știind că pășesc într-o grădină a Maicii Domnului.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Mii de credincioși, așteptați la mănăstirea Nicula de 15 august. 200 de polițiști mobilizați

Mergi la Mănăstirea Nicula? PROGRAM de Hramul Adormirii Maicii Domnului

Ultimele Stiri
abonare newsletter