Timp Liber

Oficial. Clujul inaugurează primul muzeu al cinematografiei din România cu ocazia Festivalului Internațional de Film Transilvania

Mari consumatori de filme, clujenii s-au lăsat cuceriți de arta cinematografiei încă din anul 1896, când au fost organizate primele proiecții în orașul din inima Transilvaniei. Iar acum, la mai bine de un secol distanță, Clujul intră în compania selectă a marilor orașe ale lumii care dețin un muzeu al cinematografiei!

Aparat proiectie 35 mm Holms. Arhivă personală Aron și Gabor Xantus Aparat proiectie 35 mm Holms. Arhivă personală Aron și Gabor Xantus

 

Cea de-a șaptea artă a înscris Clujul în grupul select al primelor capitale ale filmului din lume și pe prima pagină a istoriei mondiale a cinematografiei. Reamintim că, recent, Cluj-Napoca a intrat în rețeaua orașelor creative UNESCO, cu titulatura de City of Film, alături de Cannes (Franța) și Gdynia (Polonia) etc.


Acum, un proiect ambițios, își propune o incursiune prin lumea minunată a cinematografiei cu tot ce înseamnă aceasta.

Oamenii cu suflet mare din spatele muzeului

Cei doi clujeni, tată și fiu, care au reconstituit întregul traseu științific și geografic al marelui savant explorator Emil Racoviță deschid primul muzeu al cinematografiei din România la Cluj-Napoca.


„Încercăm să spargem gheața (cu experiența filmărilor din Antarctica) prin fondarea primului memorial/muzeu al cinematografiei din  România la Cluj care are menirea să păstreze, să prezinte, să popularizeze și să ofere condiții de cercetare  a tradițiilor, a istoriei  seculare a celei de-a șaptea arte în România, o istorie care de la începutul secolului al XX-lea a înscris  Clujul în grupul select al primelor capitale ale filmului  din lume și pe prima pagină a istoriei mondiale a cinematografiei”, a declarat pentru monitorulcj.ro. Gabor Xantus.

Muzeul cinematografiei, primul muzeu al filmului din România, va fi inaugurat sâmbătă 10 iunie, ora 14, în „subteranul medieval” de la Casa TIFF. Inaugurarea oficială a muzeului are loc în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). 


CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV. Cluj-Napoca se alătură marilor orașe ale lumii și deschide primul muzeu al cinematografiei din România. Ar mai fi existat Hollywood-ul fără Cluj? GALERIE FOTO

Documentarele au luat naștere, în premieră mondială, la Cluj!

Clujul se află printre primele orașe ale lumii unde a apărut cinematograful, unde s-au realizat primele proiecții de filme cu public (în 1896, în clădirea Redutei, azi Muzeul etnografic) și unde în perioada 1913-1920 studiourile Proja, Urania, Apollo, Corvin și Transsylvania, cu aportul regizorului și producătorului Jenő Janovics, cu sprijinul tehnic al studiourilor Pathé Paris, au realizat circa70 de filme mute de ficțiune, unele  din ele devenind  creații cinematogrfice  de referință ale istoriei universale a filmului.

„Este de remarcat faptul că primul film de popularizare științifică medicală din lume, un documentar cu actori intitulat «Grozăviile lumii» a fost realizat la Cluj în anul 1920, cu colaborarea reputatului medic Dominic Stanca și a doctorului Constantin Levaditi. Prin această abordare regizorală autorii au creat în premieră mondială genul pe care azi îl numim docu-fiction și care avea rolul de a educa populația, în special pe cea din mediul rural cu privire la ravagiile unei boli venerice răspândite la acea vreme în Europa. Acest film mut a fost proiectat prin caravane cinematografice ambulante, cu titraje bilingve. Deținem fragmente restaurate ale acestei pelicule care urmează fie proiectate cu primul model de aparat de proiecție portabil din lume, marca Holms, fabricat în 1922”, a declarat și regizorul Aron Xantus.


Hollywood-ul n-ar fi existat fără Cluj?

Fondatorii muzeului spun că orașul de pe Someș „a contribuit semnificativ” la nașterea și evoluția industriei cinematografice mondiale și a studiourilor din Hollywood prin cineaști consacrați, formați la Cluj, care după emigrare au ajuns  în marile centre cinematografice  ale vremii din Europa și din America, parcurgând  o carieră artistică  consemnată la loc de cinstre în  istoria universală a filmului.

„De aici a plecat la Hollywood regizorul Michael Curtiz, distins mai târziu cu premiul Oscar pentru filmul «Casablanca», Sir Alexander Korda, unul dintre primii care au pus bazele producției cinematografice din Regatul Unit și din America. Azi cel mai important premiu în cinematografie al Acedemiei de Film din Marea Britanie îi poartă numele. În memorialele și în muzeele amenajate în incintele studiourilor cinematografice istorice în citadela filmului american  Hollywood se regăsesc nume,  dar și relicve ale  cineaștilor școliți pe platourile de filmare din Cluj, ajunși în America la începuturile istoriei celei de-a șaptea arte”, a adăugat Gabor Xantus.


Ce veți putea admira în muzeu

Materialul muzeistic este format din exponatele aparținând colecției particulare Xantus, dar urmează ca în viitor să fie îmbogățit cu alte piese, documente și materiale audiovizuale cu tematică specifică.

Cei care vor trece pragul muzeului vor putea vedea, printre altele, și cel mai vechi aparat cinematografic datând din 1906.

Inițiatorii proiectului dețin un bogat material documentar cu valoare istorică constând în aparatură cinematografică de epocă, documente, fotografii istorice legate de tradițiile cinematografiei,  echipamente cinematografice pe peliculă care documentează evoluția  tehnicilor de filmare, fargmente restaurate și digitalizate din filme mute produse la Cluj dar și arhive colaterale legate de evoluția fotodocumentațiilor cu tematică cinematografică din Transilvania, care reprezintă un segment puțin cunoscut al scrierii istoriei imortalizată pe bromură de argint, peste 100 de fotografii werk din epoca filmului mut, peste 6.000 de clișee fotografice care documentează perioadele istorice  în care s-a dezvoltat cinematografia.

„Proiectul muzeistic nu se va opri la epoca eroică a cinematografiei, urmând să integreze evoluția artei filmului până în zilele noastre, cu focusare pe zona geografică și spirituală a Transilvaniei”, spun inițiatorii proiectului.

Proiectul de înființare al Muzeului Cinematografiei din Transilvania este susținut de Primăria municipiului Cluj-Napoca, Centrul Național al Cinematografiei (CNC) și Uniunea Cineaștilor din România (UCIN).

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV. Doi clujeni pe urmele lui Emil Racoviță în Antarctica. Incredibila lor aventură pe traseul Expediției Belgica, la un secol distanță

Premii naționale și internaționale pentru fondatorii muzeului

Fondatorul Muzeului Cinematografiei din Transilvania este Fundația Xantus, Aron Xantus, președinte fondator, regizor de film, director de imagine, iar cofondator profesor universitar Gabor Xantus, cineast. 

Fondatorii au un palmares profesional impresionant, totalizând peste trei sute de producții,  în mare parte filme documentare realizate în țară dar și în cele mai îndepărtate, exotice și greu accesibile zone geografice ale lumii, pe toate continentele și în numeroase zone  de arhipelag ale oceanului planetar.

Echipa de cineaști deține 28 de premii naționale și internaționale de festival.

Conștientizând necesitatea păstrării valorilor culturii cinematografice clasice în era exploziei informațiilor vizuale, echipa Xantus a inițiat înființarea Muzeului Cinematografiei, primul memorial de acest fel din România.

Fondatorii consideră că acest eveniment de lansare este doar un început în acest proiect, care va trebui dezvoltat în viitor cu atenția focusată asupra acelor valori care trebuie să fie păstrate pentru posteritate.

CITEȘTE ȘI:

TIFF: Cinematografia nordică, în focus la festivalul din Cluj-Napoca. Vezi ce filme te așteaptă

Cinematograful din Piața Mihai Viteazu își schimbă numele. Cinema-Teatru Florin Piersic!

EXCLUSIV. Cluj-Napoca se alătură marilor orașe ale lumii și deschide primul muzeu al cinematografiei din România. Ar mai fi existat Hollywood-ul fără Cluj? GALERIE FOTO

abonare newsletter