Timp Liber

Palatul Reduta, istorie și eleganță în inima orașului. A fost construit peste un vechi han

Situat în inima orașului Cluj-Napoca, Palatul Reduta este una dintre cele mai emblematice clădiri din regiune, reprezentând un simbol al istoriei și eleganței arhitecturale.

Palatul Reduta în 2022 și 1907/ Foto 1:  Muzeul Etnografic al Transilvaniei - Facebook și Foto 2: bcj.ro Palatul Reduta în 2022 și 1907/ Foto 1: Muzeul Etnografic al Transilvaniei - Facebook și Foto 2: bcj.ro

 

 


Pe lângă bogata sa moștenire culturală, Clujul se remarcă și prin arhitectura sa variată și impresionantă. De la clădiri medievale și renascentiste până la exemple de arhitectură modernă și contemporană, orașul oferă o privire captivantă asupra diversității stilurilor arhitecturale.

 


În inima orașului Cluj-Napoca, pe malul râului Someș, se înalță Palatul Reduta, o bijuterie arhitecturală cu o istorie bogată și o prezență impresionantă în peisajul cultural al orașului. Edificiul era considerat un centru cultural important încă din perioada secolului al XIX-lea.

Palatul Reduta, locul în care s-a întâlnit Dieta Transilvaniei

În perioada secolelor XVIII-XIX, în clădire a existat cel mai important han al Clujulul și anume „Calul Bălan”. 


Aici, în clădire, s-a întrunit Dieta Transilvaniei în anii 1790-1791 și s-a respins memoriul națiunii române din Transilvania Supplex Libellus Valachorum.

În 1810-1812 clădirea a fost refăcută în stil neoclasic, ea devenind în secolul al XIX-lea unul dintre cele mai importante edificii politice, administrative și culturale ale Transilvaniei și primind numele de Reduta. Sala de bal are o înălţime de două etaje fiind prevăzută şi cu balcoane interioare. Acoperişul clădirii este înfrumuseţat cu un turn zvelt, de formă pătrată, construit la mijlocul secolului al XIX-lea, pe care se mai vede încă ceasul care, odinioară, se afla pe turnul-poartă de pe Uliţa Mănăşturului şi care fusese demolat pe la 1843.


Interiorul Palatului Reduta/ Foto: muzeul-etnografic.ro

Faţada principală a clădirii are nouă axe la parter şi zece la etaj, fiindcă poarta cu ancadrament din piatră ocupă spaţiul a două ferestre. Axele din mijloc, în număr de şase, sunt evidenţiate printr-un rezalit. Parterul este decorat cu platbande orizontale, în timp ce partea superioară a edificiului, delimitată de cornişă, este decorată de pilaştri masivi. În gangul porţii se poate admira un ancadrament de uşă renascentist din secolul al XVII-lea, cu monograma B.F. La etajul faţadei dinspre curte se află o galerie cu arcade.

În perioada 1848-1865, clădirea a adăpostit Dieta Transilvaniei. 


Palatul Reduta și strada Memorandumului/ Foto: muzeul-etnografic.ro

Concerte celebre, desfășurate în sala principală a clădirii

În sala principală a clădirii s-au desfășurat concerte și baluri celebre, iar aici au concertat mari muzicieni precum Johannes Brahms, Franz Liszt, Béla Bartók și George Enescu.

În anul 1923, clădirea a găzduit Congresul general al Sindicatelor din România.

Clădirea a devenit faimoasă mai ales datorită adăpostirii procesului memorandiștilor din 1894, unul dintre cele mai importante procese politice ale secolului, cu ecouri ample în presa europeană. În anul 1892, un grup de intelectuali români din Transilvania a înaintat împăratului Franz Josef al Austriei un Memorandum în care protestau împotriva politicii de deznaționalizare a guvernului maghiar. Memorandiștii au fost judecați și condamnați la închisoare. În pledoaria rostită în cadrul procesului, Dr. Ioan Rațiu a spus celebrele cuvinte: „Existența unui popor nu se discută, se afirmă!”.

O perioadă clădirea a găzduit Muzeul de Artă, iar apoi, începând cu anul 1957, Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Palatul Reduta în zilele noastre/ Foto: Muzeul Etnografic al Transilvaniei - Facebook

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Sucursala Regională a BNR, o bijuterie arhitecturală din centrul Clujului. Clădirea, construită în perioada Primului Război Mondial

Palat creat de natură! Aproape de Cluj e o peșteră cu săli impunătoare, traversată de un râu subteran spectaculos. VIDEO

Palatul Elian, unul dintre cei „patru giganți” de pe malul Someșului. Clădirea a fost construită de un negustor de vin. FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter