Ştiri din Transilvania

Palat creat de natură! Aproape de Cluj e o peșteră cu săli impunătoare, traversată de un râu subteran spectaculos. VIDEO

Peștera de la Vadu Crișului este cu adevărat un palat subteran creat de natură și se află lângă județul Cluj! Aceasta are săli impunătoare și este străbătură de un râu subteran spectaculos.

Peșteră-palat, plină de mister și săli impunătoare, aproape de Cluj / Foto: Discover Bihor Peșteră-palat, plină de mister și săli impunătoare, aproape de Cluj / Foto: Discover Bihor

 

Potrivit unui site de turism, prin Peștera Vadu Crișului curge un râu care, la 40 de metri de la intrare, formează o cascadă de aproximativ 6 metri. Pe toată lungimea peșterii pot fi observate stalactite și stalagmite de forme și dimensiuni diverse, care poartă denumiri fascinante, precum Mormântul lui Mahomed, Vulturul Alb, Eva, Barba profetului sau Albă ca zăpada și cei șapte pitici.


Peștera de la Cascada Vadu Crișului a fost descoperită în 1903 de un fost muncitor la calea ferată. Aceasta este formată în calcar, săpată și adâncită de această apă care o străbate.

Lungimea peșterii e de 1 km 510 metri și are trei săli mai mari cu denumiri pline de imaginație: Sala Raiului, Sala Iadului și sala mare - Sala de Dans. „Toate denumirile sunt fantezia și imaginația omului”, spune Mihai, ghidul peșterii.


„Despre peştera de la Vadu Crişului se poate spune că este un loc istoric. Descoperită în urmă cu mai bine de o sută de ani de echipa lui Czaran Gyula, cel căruia i se mai spune şi «părintele turismului bihorean», această peşteră este un adevărat loc de pelerinaj pentru turiştii veniţi de aproape sau de departe.

Un palat subteran creat de natură, un loc plin de romantism, o peşteră a comorilor: formaţiuni calcaroase, săli impunătoare şi chiar un lac subteran pe care odinioară domnii şi doamnele din înalta societate obişnuiau să se plimbe cu barca, acest loc este una din atracţiile turistice cele mai cunoscute din zonă”, scrie în descrierea videoclipului publicat de Discover Bihor.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

__________________________________


 

Sursă: Discover Bihor

CITEȘTE ȘI:

Cele mai frumoase PEȘTERI în apropiere de județul Cluj

Cetatea Liteni, un loc încărcat de istorie și dominat de mister. Destinație de weekend lângă Cluj-Napoca

abonare newsletter