Timp Liber

Clujul Medieval: Bastionul Croitorilor, unul din puținele turnuri de fortificație din Vechea Cetate a Clujului. FOTO

Bastionul Croitorilor este unul din puținele turnuri de fortificație care au făcut parte din Vechea Cetate a Clujului. Acesta are o istorie de peste 500 de ani.

Bastionul Croitorilor în anul 1913/ Foto: Clujul de altădată - Facebook Bastionul Croitorilor în anul 1913/ Foto: Clujul de altădată - Facebook

 

 


Clujul este un oraș încărcat de istorie, iar fiecare dintre clădirile din oraș au o poveste de spus pentru curioșii care se opresc să o asculte. 

 


În apropiere de Catedrala din Piața Avram Iancu se află unul dintre puținele fortificații din Vechea Cetate a Clujului care a rămas în picioare. Este vorba despre Bastionul Croitorilor.

Bastionul Croitorilor este un turn de fortificație care a făcut parte din Vechea Cetate a Clujului. Acest obiectiv s-a păstrat de mai bine de 500 de ani. Denumirea lui vine după breasla croitorilor din Cluj care l-a întreținut și a avut obligația pazei orașului în acel punct, fiind singurul bastion al cetății vechi care s-a păstrat integral.


Edificiul, menționat istoric încă din 1475

Bastionul sau Turnul Croitorilor, reprezintă colțul de sud-est al fostei cetății medievale ridicate începând cu secolul al XV-lea, acesta fiind amintit în anul 1475. Fortăreața din Cluj-Napoca a suferit numeroase reconstruiri de-a lungul timpului, dar a rămas singurul bastion care s-a păstrat întreg. Construcția sa a fost făcută din piatră dăltuită.

Bastionul Croitorilor și-a început mai semnificativ rolul de apărare în anul 1601. Anul are o încărcătură istorică puternică. Baba Novac, generalul lui Mihai Viteazul, și preotul Saski au fost capturați după bătălia de la Mirăslău și executați în cetate. În apropierea turnului a fost mai apoi expus trupul lui Baba Novac tras în țeapă.


Bastionul Croitorilor/ Foto: bcj.ro

Tot în anul 1601, principele Sigismund Báthory asediază zidurile turnului, însă fără succes. Bastionul Croitorilor suferă în schimb daune serioase în urma asediului condus de principele Székely Mózes. În anul 1606 s-a trecut la reparaţii. 

Cea mai mare distrugere a turnului, cauzată de un fulger

În anul 1627, turnul a fost serios afectat de o explozie generată de un fulger care a lovit magazia de muniții. Din cauza fulgerului au explodat 12 tone de praf de puşcă ţinute în interiorul turnului. Zidurile au fost reconstruite pe cheltuiala oraşului în anul 1629, în timpul lui Gabriel Bethlen.


Clădirea a suferit o ultimă avariere serioasă în războiul condus de Francisc Rákóczi al II-lea. La sfârşitul luptelor, în anul 1707 generalul curuţilor Sándor Károlyi a predat Clujul, iar cu ocazia părăsirii oraşului a aruncat în aer Turnul Croitorilor şi zidurile din jur, pentru a nu putea fi folosit de către trupele imperiale. Turnul a fost refăcut în anul 1709, de către generalul Georg Kriegsbaum, comandantul suprem al tupelor imperiale şi transilvănene.

O altă renovare de proporţii a fost realizat în anul 1718, cu sprijinul conducerii oraşului, comemorat de placa insripţionată în limba maghiară, decorată cu un şir de denticule, plasată deasupra intrării.

Bastionul Croitorilor, simbol cultural 

În perioada comunistă, în urma lucrărilor de renovare din 1956-1957 și 1959, a fost amenajat aici un Muzeu de Istorie al orașului, care includea un laborator de fotografie și un atelier de restaurare. Acesta însă nu a fost niciodată deschis publicului larg, lucru interzis de autoritățile comuniste în anul 1959.

După mai mulți ani în care a fost lăsat în paragină, Turnul Croitorilor a trecut printr-un nou proces de restaurare în perioada 2007-2009 cu sprijinul Primăriei din Cluj-Napoca. În urma reabilitării sale, monumentul s-a transformat în Centru de Cultură Urbană și a fost inclus în circuitul turistic al orașului străbătut de Someș. Odată cu reorganizarea spațiului interior, la demisol a fost amenajată o cafenea, în timp ce parterul și etajele superioare sunt destinate celor interesați de organizarea a diferite evenimente.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Imagine inedită! Strada Baba Novac și Bastionul Croitorilor în urmă cu aproape un secol

Muzeul Farmaciei se deschide în luna iunie. Incursiune în fascinanta lume medicală, inclusiv masa de operații a doctorului Iuliu Hațieganu

Ultimele Stiri
abonare newsletter