Actualitate

Imagine inedită! Strada Baba Novac și Bastionul Croitorilor în urmă cu aproape un secol

Bastionul croitorilor este unul din puținele turnuri de fortificație care s-a păstrat intact până în zilele noastre. A fost întreținut și construit de breasla croitorilor din Cluj.

Imagine inedită! Strada Baba Novac și Bastionul Croitorilor în urmă cu aproape un secol Imagine inedită! Strada Baba Novac și Bastionul Croitorilor în urmă cu aproape un secol

O fotografie realizată în urmă cu aproape un secol arată strada Baba Novac și Bastionul Croitorilor, o zonă foarte importantă a Clujului, din punct de vedere istoric.

Istoria Bastionului

Bastionul Croitorilor este unul din puținele turnuri de fortificație care au făcut parte din Vechea Cetate a Clujului și care s-a păstrat intact până în zilele noastre. A fost finanțat de breasla croitorilor din Cluj. Fiecare bastion (turn) al zidului medieval de apărare a fost finanțat de altă breaslă (croitori, cizmari, tâmplari, săpunari, rotari, olari, zidari, curelari etc).


Bastionul reprezintă colțul de sud-est al cetății medievale ridicate începând cu secolul al XV-lea (este amintit deja în anul 1475). Între anii 1627-1629, în perioada principelui Gabriel Bethlen, bastionul a fost reconstruit, ajungând la forma actuală. Este construit din piatră dăltuită, zidurile masive păstrând încă lăcașurile de tragere. Spre nord se mai păstrează încă o bucată din zidul de piatră cu creneluri și drumul de strajă pe zid.

A fost denumit după breasla croitorilor din Cluj care l-a întreținut și a avut obligația pazei orașului în acel punct, fiind singurul bastion al cetății vechi care s-a păstrat integral.


După Bătălia de la Mirăslău, Baba Novac și preotul Saski au fost prinși, torturați și executați în cetatea Clujului de către nobilii transilvăneni. În apropierea bastionului a fost expus, în 1601, trupul tras în țeapă al lui Baba Novac, general al lui Mihai Viteazul. În amintirea lui Baba Novac a fost ridicată în 1975 o statuie, operă a sculptorului Virgil Fulicea.

Bastionul Croitorilor, simbol cultural

În perioada comunistă, în urmă lucrărilor de renovare din 1956-1957 și 1959, a fost amenajat aici un Muzeu de Istorie al orașului, care includea un laborator de fotografie și un atelier de restaurare. Acesta însă nu a fost niciodată deschis publicului larg, lucru interzis de autoritățile comuniste în anul 1959.


Azi, în urmă demersurilor de conservare și restaurare realizate sub egida Consiliului Local și Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Turnul Croitorilor a devenit un simbol cultural, fiind un Centru de Cultură Urbană. El adăpostește o cafenea, o expoziție care ilustrează istoria breslei croitorilor din Cluj, precum și spații care găzduiesc diferite evenimente culturale, prelegeri, expoziții sau concerte.

CITEȘTE ȘI:


O expoziție-muzeu va fi deschisă în Turnul Croitorilor. Istoria academică a Clujului, omagiată de UBB

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter