Timp Liber

Circuitul castelelor. Cele mai frumoase locuri de vizitat, în apropiere de Cluj-Napoca. FOTO

Finalul săptămânii se anunță unul plăcut pentru clujeni, iar cu toții ne gândim la o scăpare din mediul urban, o modalitate de a ne eliberăm de tot stresul acumulat în decursul unei săptămâni.

Castelul Kornis din Mănăstirea/ Foto: Asociatia Pentru Identitate Arhitecturala - Facebook Castelul Kornis din Mănăstirea/ Foto: Asociatia Pentru Identitate Arhitecturala - Facebook

 

 


Weekend-ul se anunță unul potrivit pentru drumeții și pentru a „evada” din aglomerația urbană. 

 


Pentru cei pasionați de istorie, îți prezentăm câteva castele în apropiere de municipiul Cluj-Napoca de care vei rămâne, cu siguranță, impresionat. Atmosfera medievală resimțită în jurul acestor obiective turistice reușește, pentru câteva momente, să ne trimită înapoi în timp, fiind locuri potrivite pentru o evadare din aglomerația urbană.

Castelul Wass-Bánffy din Gilău

Situat pe drumul național E60, între Cluj și Oradea, la circa 20 km de Cluj-Napoca, se află un castel cu o istorie îndelungată. A fost cândva o cetate care s-a aflat succesiv în proprietatea Episcopiei Oradea, apoi a Episcopiei Transilvaniei. La mijlocul secolului XVI, proprietățile Episcopiei Transilvaniei au ajuns în  posesia autorităților fiscale, iar cetatea de la Gilău a avut în următoarele secole o multitudine de proprietari, printre care se poate aminti și Mihai Viteazul, între anii 1599 și 1601.


Cunoscut sub multiple denumiri, Castelul Gilău sau Castelul Wass-Bánffy este unul dintre cele mai importante castele ale Transilvaniei și cel mai mare castel privat din regiune. Castelul este astăzi înscris pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010.

Castelul este alcătuit din 30 de camere și este înconjurat de un parc natural de circa 11 hectare.


Castelul Wass-Bánffy din Gilău/ Foto: Pop Miron - Facebook

Castelul Kornis din satul Mănăstirea

La doar 58 km de Cluj-Napoca, în satul Mănăstirea, se află un castel în stil renascentist care este înscris pe lista monumentelor istorie din județul Cluj. Din păcate acest castel un este restaurat.

Castelul a fost construit între 1573 și 1593 de către familia Kornis, de acolo și numele castelului. Castelul a fost serios avariat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și în perioada comunistă. Clădirea pare desprins din poveștile cu creaturi magice, chiar dacă este o ruină. Intrarea în castel avea și o punte suspendată, care era ridicată în timpul nopții sau în caz de pericol, poartă încadrată de inorogi paraleli cu intrarea, inorogi care apar și pe blazonul familiei Kornis. Protectoarea castelului era Maica Domnului, pe care inorogii se consideră că o vegheau.


Castelul Kornis din localitatea Mănăstirea/ Foto: Castle Break - Facebook

Castelul Haller din Coplean

Castelul este situate în localitatea Coplean, la 65 kilometri de municipiul Cluj-Napoca. Este înscris pe lista monumentelor istorice din județ și din 2010 în Patrimoniul Național din România. A fost construit între anii 1725-1771 de către guvernatorul Transilvaniei din acea perioadă. Numit și „Castelul cu scoici”, este unul dintre cele mai vechi monumente istorice în stil baroc din județul Cluj. Edificiul a fost ridicat pe local unui vechi conac, clădirea fiind formată din subsol, parter, etaj și acoperiș. La intrarea în domeniul castelului se afla un bastion care în prezent s-a mai păstrat o mică parte. În anul 1920, castelul a suferit un incendiu, în urma căruia acoperișul în stilul baroc a fost distrus în întregime.

Clădirea are o lungime de 24,5 metri, cu o intrare marcată de șase coloane de piatră cu capiteluri ionice. Coloanele susțin o terasă de 9,5 metri lungime și 2,5 lățime, iar zidurile sunt masive, cu grosimea de un metru. Urmașii familiei Haller au depus cerere de restituire a castelului și a cinci hectare din fostul parc cu plopi și castani, ei sperând să readucă la viață frumusețea castelului din anii săi de glorie.

Castelul Haller din Coplean/ Foto: Castle Break - Facebook

Castelul Bocskai din Aghireșu

Castelul Bocskai a fost considerat unul dintre cele mai frumoase castele din toată Transilvania, fiind situat la o distanță de doar 35 km de Cluj-Napoca. Construit între 1569-1572, în stil renascentist, castelul a fost dăruit, în 1594, de principele Transilvaniei, Báthory Zsigmond, lui Csáki István. Construcția impunătoare a ajuns apoi în mâinile lui Bocskai István, născut la Cluj, care la rândul său a cedat castelul lui Bánffy László. Au urmat ulterior și familiile nobiliare Haller, Mikes sau Vargyas.

În secolul XVII, castelul a intrat în proprietatea familiei Gyulaffy. Noii proprietari – doar unii dintre cei mulți care s-au perindat de-a lungul timpului – au fost încântați de zona superbă în care se află construcția magnifică. Cu toate acestea, parțial din cauza poziționării castelului, acesta nu a putut deveni cetate de frontieră.

Clădirea consolidată cu turnuri la cele patru colțuri a fost construită sub formă dreptunghiulară, cu două turnuri pe colțuri. Pe latura sudică se afla o curte interioară, în timp ce latura nordică asigura accesul în incinta castelului. Clădirea, întinsă pe 320 mp, avea odinioară patru încăperi principale, dar și câteva anexe.

Castelul Bocskai din Aghireșu/ Foto: Locuri Interesante Din Romania - Facebook

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cetatea Liteni, un loc încărcat de istorie și dominat de mister. Destinație de weekend lângă Cluj-Napoca

Destinație de weekend. Lacul Colibița sau „marea de la munte”, un loc care trebuie vizitat cel puțin o dată în viață. FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter