Timp Liber

Destinație de weekend. Lacul Colibița sau „marea de la munte”, un loc care trebuie vizitat cel puțin o dată în viață. FOTO

Vremea din acest weekend se anunță una potrivită pentru drumeții și pentru a scăpa de aglomerația urbană. Pentru cei care doresc să viziteze un loc feeric, în județul Bistrița-Năsăud se află Lacul Colibița.

Pentru cei care doresc să viziteze un loc feeric, în județul Bistrița-Năsăud se află Lacul Colibița/ Foto: Facebook - Lacul Colibița Pentru cei care doresc să viziteze un loc feeric, în județul Bistrița-Năsăud se află Lacul Colibița/ Foto: Facebook - Lacul Colibița

 

 


Lacul Colibița este un lac de acumulare situat în Munții Călimani, în județul Bistrița-Năsăud.

 


Acesta se află la o altitudine de 830 de metri, oferind o panoramă desprinsă din poveștile cu zâne.

Cum ajungem la Lacul Colibița?

Lacul Colibița se află foarte aproape de Bistrița Bârgăului.


Pentru cei care pleacă din municipiul Cluj-Napoca au două rute, una dintre ele este drumul care merge spre Beclean, fiind și cel mai scurt sau drumul care merge spre Lechința.

Distanța din Cluj-Napoca spre Colibița/ Foto: captură ecran Google Maps

 


Pentru a ajunge la Lacul Colibița trebuie să străbatem drumul care șerpuiește dincolo de Bistrița Bârgăului și care merge aproximativ 7 kilometri înspre o zonă sălbatică. După cei 7 kilometri în calea șoferilor apare la un moment dat barajul de acumulare și Lacul Colibița. 

Lacul Colibița, o zonă unică în Europa

Lacul a fost creat prin construirea barajului Colibița pe cursul râului Bistrița, baraj amenajat în perioada anilor 1977-1991 cu scop hidroenergetic, de alimentarea cu apă a localităților din aval, a industriei, irigații și regularizare a debitului.


Lacul Colibița, județul Bistrița-Năsăud/ Foto: Facebook - Lacul Colibița

Localitatea Colibiţa a luat naştere în urmă cu peste 150 de ani, în anul 1850.

În anul 1869 locuitorii și-au amenajat o biserică. În acelaşi an se construieşte şi un drum care leagă Colibiţa de Mureşenii Bârgăului, pentru a favoriza transportul de lemne. Numele de Colibiţa vine de la „colibe”, locuinţele temporare construite de primii ciobani care au transformat, fără voia lor, acest loc pitoresc într-o localitate. Prima vilă este construită în anul 1922, iar în anul 1966 localitatea avea deja 689 de locuitori, pentru ca în 1974 să ajungă la 818. Zona Colibița este un loc pentru relaxare şi tratament încă din 1925, când o asociaţie de medici din Cluj a construit un sanatoriu care a funcţionat până în anul 1944, când a fost incendiat. În preajma celui de-Al Doilea Război Mondial, Colibiţa a ajuns oaza de sănătate a studenţilor, orfanilor şi elevilor din întreaga Transilvanie. După construirea lacului de acumulare au apărut primele vile de vacanţă pe malurile Lacului Colibița, iar zona a început să fie mai frecvent vizitată de turiști.

Lacul Colibița are suprafața de 270 ha și lungimea de 13 km. Pe malurile lacului se află stațiunea turistică Colibița unde turiștii se pot bucura de liniște și aer curat. Pe lângă plajă și apa răcoroasă a lacului, pasionații de sporturi pot încerca o tură cu caiacul pe lac sau o plimbare cu bicicletele în apropiere de stațiune. Pe lângă toate aceste activități, turiștii pot încerca ciclism montan, alpinism, pescuit (păstrăv, clean, caras) și pe timpul iernii plimbări cu sania.

În prezent casele și pensiunile care sunt răsfirate pe dealuri, brazii falnici, liniștea și aerul curat, vor duce turiștii cu gândul la stațiunile de lux din Austria.

Ce obiective turistice există în zonă?

În zona Lacului Colibița există câteva obiective turistice care merită să fie vizitate cel puțin o dată în viață.

Pasul Tihuța este unul dintre cele mai trecători din munții Europei. Trecătoarea este cunoscută și sub numele de Pasul Bârgău și este situată la peste 1.200 m altitudine. 

În stațiunea turistică Piatra Fântânele din zonă se află un hotel care este considerat o replică exactă a castelului lui Dracula, imaginat de Bram Stoker.

Pasul Tihuța/ Foto: Facebook - E-Romania

Tăul Zânelor este o arie protejată de interes național. În rezervație se află și lacul cu același nume. Lacul s-a format într-o mică depresiune apărută în spatele unei mase mari de rocă vulcanică, desprinsă de pe versantul sudic al Munţilor Călimani. Lacul se află la o altitudine de 1.214 metri, are o dimensiune de 500 metri pătraţi şi o adâncime de 4 metri.

Lacul din rezervația naturală Tăul Zânelor/ Foto: Facebook - Calin Stupariu

Un loc care merită vizitat este Peștera Izvorul Tăușoarelor care este situată în Munții Rodnei. Aceasta a fost descoperită în anul 1955 și a devenit un loc de interes pentru speologi. 

La ora actuală peştera are o întindere de 20 de kilometri și se află la o diferenţă de nivel de 413,5 m, diferenţă rezultată în urma măsurilor efectuate în 2004 de Federaţia Română de Speologie. Peștera Izvorul Tăușoarelor este singura peșteră din Carpații Orientali în care au fost găsite fosile de faună glaciară.

Cei care doresc să o viziteze trebuie să știe că aceasta nu este deschisă turismului în masa, doar unor grupuri restrânse, de maximum 10 persoane, care vor putea vizita peștera de doua ori pe lună și contracost.

Peștera Izvorul Tăușoarelor/ Foto: Facebook -  Peștera Izvorul Tăușoarelor

 

Legendele Lacului Colibița

Fiind amenajat chiar în fosta vatră a satului, Lacul Colibița a preluat numele localității care a fost practic inundată.

Legendele locului spun că pe fundul actualului Lac Colibița de acumulare găsește vechea biserică a satului și câteva case scufundate. Bătrânii locului spun că în zilele secetoase, din apă apare vârful fostei biserici.

Totodată, bătrânii locului spun că lacul este blestemat și că în fiecare an își ia tributul, plătit prin vieți omenești. Unii spun că în Lacul Colibița sunt pești mari și persoanele care se îneacă nu mai pot fi găsiți niciodată.

 

CITEȘTE ȘI:

Destinație de vis, în apropiere de județul Cluj. Rezervația de la Zau de Câmpie, singura zonă cu bujor de stepă din România

Destinație pentru un weekend feeric. Valea Drăganului, un loc desprins din basme. FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter