Timp Liber

Ziua Internațională a Femeii, marcată la 8 martie. Află semnificația și ce flori să oferi în această zi

Ziua Femeii este celebrată în fiecare an pe 8 martie și are ca scopul promovarea şi conştientizarea drepturilor femeilor. În această zi oferim și mici cadouri femeilor pe care le apreciem. Află ce flori se oferă în această zi.

Femeie cu un buchet de lalele / Foto: depositphotos.com Femeie cu un buchet de lalele / Foto: depositphotos.com

 

 


Ziua internaţională a femeii este marcată în fiecare an la 8 martie. În 2023, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), sub tema „DigitALL: Inovaţie şi tehnologie pentru egalitatea de gen”, celebrează femeile care susţin avansarea tehnologiei transformatoare şi a educaţiei digitale.

 


Potrivit ONU, cu acest prilej se va explora impactul decalajului digital de gen asupra creşterii inegalităţilor economice şi sociale şi se va evidenţia, de asemenea, importanţa protejării drepturilor femeilor şi fetelor în spaţiile digitale şi a abordării violenţei de gen online. (www.un.org)

Vieţile noastre depind de o puternica integrare tehnologică: participarea la un curs, apelarea celor dragi, efectuarea unei tranzacţii bancare sau rezervarea unei întâlniri medicale. În prezent, totul trece printr-un proces digital. Cu toate acestea, 37% dintre femei nu folosesc internetul. Cu 259 de milioane de femei mai puţine au acces la internet decât bărbaţii, chiar dacă reprezintă aproape jumătate din populaţia lumii, arată ONU.


Dacă femeile nu pot accesa internetul şi nu se simt în siguranţă online, ele nu pot dezvolta abilităţile digitale necesare pentru a se angaja în spaţii digitale, ceea ce le diminuează oportunităţile de a urma o carieră în domeniile ştiinţei, tehnologiei, ingineriei şi matematicii (STEM). Până în 2050, 75% din locurile de muncă vor fi legate de domenii STEM. Cu toate acestea, în prezent, femeile deţin doar 22% din posturile din domeniul inteligenţei artificiale, evidenţiază ONU.

8 martie, despre drepturile femeilor

Ziua internaţională a femeii, celebrată astăzi în ţări din lumea întreagă, a apărut pe fondul mişcărilor sociale legate de muncă de la începutul secolului XX, în America de Nord şi în Europa.


Prima Zi naţională a femeii a fost marcată în Statele Unite, la 28 februarie 1909. Partidul Socialist a desemnat această zi în amintirea grevei din 1908 a muncitorilor din industria textilă din New York, în care femeile au protestat împotriva condiţiilor de muncă. În anul 1910, Internaţionala Socialistă reunită la Copenhaga a hotărât instituirea unei zile dedicate femeii, fără a stabili însă o dată anume, data de 8 martie fiind aleasă abia în 1913.

Ca urmare a iniţiativei de la Copenhaga, în 19 martie 1911, Ziua internaţională a femeii a fost marcată pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. La manifestaţiile organizate cu acel prilej, s-au cerut pentru femei dreptul la locul de muncă, dreptul la formarea profesională, să se pună capăt discriminării la locul de muncă. În plus s-au cerut dreptul de vot şi dreptul de a ocupa o funcţie publică.


Cu prilejul Anului Internaţional al Femeii, în 1975, Organizaţia Naţiunilor Unite a sărbătorit pentru prima dată Ziua internaţională a femeii la 8 martie. Cu acest prilej a fost adoptat Planul de Acţiune Mondial pentru promovarea femeii. Pentru implementarea obiectivelor planului de acţiune, Adunarea Generală a ONU a proclamat pe perioada 1976-1985 Deceniul Naţiunilor Unite pentru Femei: Egalitate, Dezvoltare şi Pace.

Punctul de plecare pentru o strategie pe termen lung privind drepturile femeii îl constituie Declaraţia de la Beijing şi Platforma de acţiune, o foaie de parcurs istoric, semnată de 189 de state, în cadrul Conferinţei mondiale a ONU privind femeile, organizată la Beijing în septembrie 1995.

Ziua femeii și Ziua bărbatului

În România, la 7 martie 2016, a intrat în vigoare Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie - Ziua femeii şi 19 noiembrie - Ziua bărbatului, cele două zile, Ziua femeii şi Ziua bărbatului, urmând să fie sărbătorite anual în zilele de 8 martie, respectiv, 19 noiembrie.

Potrivit documentului, autorităţile administraţiei publice locale pot organiza manifestări şi acţiuni publice dedicate sărbătoririi acestor zile. De asemenea, Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune pot include în programele lor emisiuni dedicate promovării drepturilor femeii sau, după caz, drepturilor bărbatului.

Ce flori să oferim de 8 martie? 

Ziua de 8 martie este un prilej pentru a oferi mici atenții femeilor pe care le apreciem din viața noastră, iar una dintre cele mai comune cadouri este buchetul de flori.

Având în vedere că intrăm într-un nou sezon, florile de primăvară sunt cele mai potrivite pentru această ocazie.

Pentru un cadou de 8 martie puteți să optați pentru un buchet de lalele, zambile (care au un parfum deosebit), ghiocei (deși sunt mici și firavi, aceștia sunt frumoși vestitori ai primăverii), trandafiri sau frezi, flori elegante care pot fi puse în combinație cu alte plante într-un buchet.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Urări de 8 martie 2023. Cele mai frumoase 10 de mesaje pe care poți să le trimiți de Ziua Femeii

Atenție! Bomboanele oferite cadou de Ziua Femeii au până la 10 E-uri

Ultimele Stiri
abonare newsletter