Social

Protest în Piața Unirii de 8 martie: „Ieșim în stradă pentru avort accesibil și sigur!”

În Piața Unirii va avea loc un protest de 8 martie, Ziua Femeii. Organizatorii vor să apere drepturile femeilor și cer ca avortul să fie „accesibil și sigur”.

Piața Unirii / Foto: arhivă monitorulcj.ro Piața Unirii / Foto: arhivă monitorulcj.ro

 

 


Clujenii sunt chemați să protesteze în Piața Unirii de 8 martie pentru drepturile femeilor și cer ca avortul să fie „accesibil și sigur”, în contextul în care aproape 45% dintre fetele sub 15 ani devenite mame în 2020 în Uniunea Europeană sunt din România.

 


Organizatorii protestului atenționează că accesul la avort „este amenințat pe zi ce trece” și multe spital refuză avortul la cerere. 

„Nu ne este frică să facem scandal / Dreptul la avort e drept fundamental! De ziua internațională de luptă pentru drepturile femeilor, adică miercuri, 8 martie, ora 17:30, ieșim în Piața Unirii din Cluj pentru drepturile reproductive! Accesul la avort este amenințat pe zi ce trece. Din ce în ce mai multe spitale de stat refuză avortul la cerere. Iar clinicile private profită de pe urma disperării femeilor și prețul unui avort poate ajunge la 4000 lei”, se arată pe pagina evenimentului „Ieșim pentru avort accesibil și sigur! Manifest de 8 martie”.


„Avorturile - gratuite și sigure! / Toate persoanele cu uter - libere! Avortul nu este un drept garantat doar celor cu BANI! Uterul nostru NU e profitul vostru! Noile proiecte de lege din Polonia, Ungaria sau SUA, care restricționează drepturile reproductive, nu sunt un caz izolat, ci ne privesc pe toate și toți. Și în România, atacurile legislative din ce în ce mai numeroase la adresa comunității LGBT / persoanelor queer și încercarea de a interzice așa-numita «ideologie de gen» sunt simptome ale unui val din ce în ce mai puternic de reacționarism. BOR-ule nu te băga, avortul nu e treaba ta!

Din cele 240 de cabinete de planificare familială înființate în anii ‘90, mai există, la momentul actual, doar 119, cu o activitate redusă. Niciunul din ele nu oferă contraceptive gratuite. Educația sexuală lipsește în continuare din școli, iar multe tinere și tineri nu primesc informații adecvate despre sănătatea reproductivă așa nici despre metodele de contracepție. În același timp, rata mamelor minore din România este a doua cea mai mare din UE, după Bulgaria. Mai mult de atât, în 2020, mai mult de patru din 10 mame minore sub 15 ani din UE erau din România”, mai transmit organizatorii.


Vedeți evenimentul de pe Facebook aici.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News



 

CITEȘTE ȘI:

Manifestație în centrul Clujului, de Ziua Femeii: „Violența are mai multe nuanțe, vrem rezistență solidară”. FOTO/VIDEO

Sute de organizații îi cer ministrului Sănătății să acorde acces GRATUIT pentru avort la cerere. „Măsură va preveni suferința și moartea femeilor”

Ultimele Stiri
abonare newsletter