Timp Liber

Alpinistul nevăzător Alex Benchea va escalada cel mai înalt vârf din America. „Am fost copilul cu dizabilități, acum sunt tânărul care încearcă să le depășească”

Răzvan Nedu (vedere de ~1%) și Alex Benchea (nevăzător complet) vor să escaladeze cel mai înalt vârf din America de Sud – Aconcagua (6.960m).

Răzvan Nedu (foto stânga) și Alex Benchea (foto dreapta) vor să escaladeze cel mai înalt vârf din America. FOTO: climbagain.ro Răzvan Nedu (foto stânga) și Alex Benchea (foto dreapta) vor să escaladeze cel mai înalt vârf din America. FOTO: climbagain.ro

 

 


Muntele Aconcagua (6.960m) face parte din campania 7 summits – ascensiunea pe cele mai înalte 7 vârfuri din cele 7 continente tradiționale! Alpiniștii Răzvan Nedu și Alex Benchea, ambii cu deficit de vedere, au reușit în ultimii ani să cucerească unii dintre cei mai impresionanți munți din lume (MontBlanc, Elbrus, Matterhorn, Kilimanjaro) și au dus steagul României sus și în competițiile mondiale de paraclimbing.

 


Acum, cei doi sunt gata să înceapă o nouă provocare:

„Aconcagua se apropie cu pași repezi. În mai puțin de două săptămâni voi pleca în cea mai grea expediție de până acum, la 6.962 metri altitudine.


Multă lume mă întreabă dacă mă încearcă vreo emoție în legătură cu acest munte, iar eu îmi zic în sinea mea: Eu știu ce am de făcut, trebuie să urc acest munte până în vârf și să arborez steagul dizabilității, să înțeleagă și alții că și cu ea se poate să faci multe”, a scris pe pagina sa de Facebook Alex Benchea.

Deocamdată însă, cei doi au nevoie de susținere financiară pentru a ajunge în America de Sud: „Lansez un nou apel, dacă ai prieteni sau cunoștințe care au posibilitatea să ne susțină financiar, o pot face accesând acest link. Iar expediția aceasta va fi a noastră, a tuturor, căci chiar vreau să fac cunoscut lumii acel steag de care vă spuneam. Rămâneți aproape, a început numărătoarea inversă”, a mai scris alpinistul.


„Am fost copilul cu dizabilități, acum sunt tânărul care încearcă să le depășească”

Alex Benchea crede că libertatea trăiește în munți. Sportivul nevăzător vede viața ca pe o provocare și este mereu în căutare de lucruri noi. Așa a ajuns să urce pe Kilimanjaro, Mont Blanc și Elbrus și să facă din pasiunea pentru geografie un mod de viață activ și inspirațional. Sportul este cea mai bună terapie, spune el și îi încurajează pe oameni – cu dizabilități fizice sau nu – să facă sport și să fie conectați la natură. 

„Muntele are un fel de a te întoarce spre trecutul tău așa că, pe traseul spre Grossglockner din Alpi, mă tot gândeam la mesajul pe care aș fi vrut să îl primesc, în copilărie, de la mine, cel din viitor. Pentru că am fost și eu copilul cu dizabilități, iar acum sunt tânărul care încearcă, în fiecare zi, să și le depășească.  Fii optimist și încrezător în forțele proprii, trasează-ți clar ce îți dorești în viață și muncește pentru visele tale! Dă totul pentru ca acestea să devină realitate! Cu siguranță, la un moment dat, vor găsi contextul potrivit lor. Iar când lucrurile nu ies chiar ca la carte, înțelege că e ceva normal, nu te descuraja, muncește și mai mult pentru visele tale!


La fel ca pe munte, nu tot drumul este o ascensiune, uneori traseul mai urcă și coboară, iar apoi iar urcă, la fel e și în viață și în sport. Un lucru pe care l-am descoperit eu acum la Grosglockner este faptul că, cu cât un munte va fi mai greu, cu atât mai mult va fi nevoie să mă antrenez. Și, nu în ultimul rînd, setează-ți o țintă realistă care să te provoace, să te ambiționeze și să te entuziasmeze!“, a transmis Alex Benchea, pe ClimbAgain.ro.

„O să le arăt tuturor câte poate face cineva cu o dizabilitate!”

Răzvan Nedu este căpitanul Lotului Național de Paraclimbing, vice campion mondial, instructor la Climb Again și unul dintre cei mai cunoscuți sportivi cu dizabilități din România. El vede aproximativ 1% și a devenit un model pentru mulți copii și tineri cu dizabilități. De pe cele mai înalte vârfuri, mesajul lui este adresat mereu copiilor și tinerilor care trăiesc în izolare și în capcana lui NU POT din cauza dizabilității lor. 

„Eu când îmi setez un obiectiv merg până la capăt și trag de mine. Mai ales când am mai multe motive, toate la fel de întemeiate, care mă împing tot mai sus, unul dintre ele fiind copiii pe care îi întâlnesc la școlile pentru nevăzători. Știu doar cât de greu e pentru ei să meargă cu bastonul alb. Așa că mi-am promis că eu nu voi alege calea ușoară, o să urc și o să le arăt tuturor cât de multe lucruri poate face cineva cu o dizabilitate!”, a spus alpinistul.

CITEȘTE ȘI:

Se caută clujean „cu suflet mare” care să alerge cu alpinistul Alex Benchea: „Este nevăzător, dar dezarmant de descurcăreț”

abonare newsletter