Proiectul primei instalații de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deșeurilor municipale din județul Cluj înaintează în ritm alert, fiind aproape de finalizare.
Orașele viitorului pot deveni mai curate, inteligente și prietenoase cu mediul în urma acțiunii concertate a administrației, mediului de afaceri și a societății civile. „Ne propunem să atragem un miliard de euro pentru a susține investițiile orașelor care și-au asumat tranziția verde”, spune deputatul clujean Ovidiu Cîmpean.
Sediul Consiliului Județean Cluj va fi extins pentru a oferi servicii integrate pentru clujeni, iar în urma lucrărilor de modernizare, imobilul va deveni prima clădire publică verde din România.
Investițiile în energia regenerabilă, parteneriatele public-private și dezvoltarea economiei cunoașterii pot contribui la creșterea securității cibernetice în energie. „Finanțarea nerambursabilă contribuie semnificativ la securitatea și creșterea eficienței energetice”, spune Oividiu Cîmpean, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
O serie de proiecte de investiție în sistemul de distribuție inteligentă de energie au fost finalizate de echipa Distribuție Energie Electrică România în urma unei investiții de 208 milioane de lei din bani europeni. „Clujul va beneficia de modernizarea integrală a rețelelor de energie”, spune Mihaela Suciu, director DEER.