Ştiri din Transilvania

PAȘTE 2021. Trucuri pentru cele mai frumoase ouă vopsite natural

PAȘTE 2021. Se practică tot mai mult vopsitul ouălor prin metode naturale, pentru a evita prafurile și soluțiile chimice, de multe ori dăunătoare corpului. Află cum poți vopsi natural ouăle de Paște anul acesta.

 

Prafurile de vopsea de ouă sunt o idee minunată când nu ai timp destul sau vrei să te scapi de o corvoadă. Dar parcă nici entuziasmul nu e același când vine vorba de vopsitul ouălor. Sigur, culorile finale sunt mai vii și mai puternice, dar tot așa frumoase, poate chiar mai mult, pot fi și culorile derivate din ingrediente naturale.


PAȘTE 2021. Pașii necesari pentru vopsitul ouălor

1.Asigurarea materialelor necesare: este vorba de ciorapi și ață, frunzulițe, flori și ierburi (dacă vreți modele), cratițe, oțet alb, sare, ulei (pentru luciul final), ingredientele pentru vopseaua naturală (ce sunt amintite mai jos) și, desigur, ouăle.

2.Fierberea ouălor  (între 7-10 minute și apoi lăsate la răcit).


3.Spălarea cojii ouălor, pentru a îndepărta grăsimile naturale (se poate folosi și săpun lichid, dar să fie clătite apoi bine ouăle).

4.Prepararea vopselii naturală (vezi mai jos variante de culori).


5.Dacă vreți să vopsiți ouă cu modele de frunzulițe, acestea trebuie umezite pe partea care se aplică pe ou, introdus oul în ciorap (cât mai întins) și legat cu ață. Apoi introduceți următorul ou cu frunzulița pe el, legați din nou și tot așa. Modele se pot face și cu o scobitoare înmuiată în zeamă de lămâie (nu se va mai prinde culoarea la fel de intens în locurile unde trasăm liniile cu lămâie).

6.Scufundăm ouăle în vopseaua naturală, deja strecurată și amestecată cu o lingură de oțet (250 ml). Să nu înghesuiți ouăle și să fie acoperite în întregime de lichid colorat. Le puteți lăsa la frigider vreo trei ore pentru culori pale, sau 8-12 ore pentru culori mai intense.


7.Pasul final este uscarea prin tamponare cu un șervețel, le dați cu ulei pentru luciu și tamponare din nou.

PAȘTE 2021. Culorile și prepararea lor

Roșu/portocaliu/ maro: coji de ceapă roșie (aproximativ un kg de ceapă pentru 500ml apă) fierte cam 15-30 minute (opțional și o lingură de sare mai dură). Pentru diverse nuanțe de roșu, maroniu, putem folosi și coji de ceapă albă sau coji amestecate (ceapă albă și ceapă roșie).


Roz închis : o sfeclă roșie, tăiată în cubulețe și fiartă în 500ml apă și o lingură de sare grunjoasă. Urmați apoi pașii descriși mai sus.

Auriu-galben: se fierb 4 linguri de pudră de turmeric (curcuma) în 500 ml de apă și o lingură de sare grunjoasă. Se strecoară și trebuie amestecată câte o lingură de oțet alb la fiecare 250ml lichid obținut. Se poate combina cu coji de ceapă albă, dacă vreți să obțineți un portocaliu mai deschis.

Violet pal: suc concentrat de struguri roșii sau negri (vreo două căni). La fiecare cană de 250ml se adaugă o lingură de oțet alb.

Albastru/diverse nuanțe (inclusiv turcoaz): o jumătate de căpățână de varză roșie mică (la 500ml apă). Se toacă mărunt-mărunt, se fierbe 15-30 minute cu o lingură de sare grunjoasă, se strecoară, se amestecă cu oțet.

Albastru-gri : o cană de afine sau mure congelate puse în blender cu două căni de apă caldă. Amestecul se fierbe 15 minute cu o lingură de sare grunjoasă. Strecurați, amestecați cu o lingură de oțet la 250ml lichid final.

Maro-auriu : e nevoie de o cană de cafea puternică, gata preparată, preparată cu o lingură de oțet.

Verde pal/maroniu deschis: spanac sau urzici, pregătite în mod similar celor de mai sus.

Ultimele Stiri
abonare newsletter