Ştiri din Transilvania

PAȘTE 2021. Tradiții și semnificații ouă de Paște

PAȘTE 2021. În tradiţia românească unul dintre principalele elemente este oul, vopsit în diferite culori, chiar dacă, de cele mai multe ori, în roşu, În timp, încondeierea oului a ajuns la nivel de artă, mulți folosind această ocazie pentru a-și face un mic meșteșug.

 

 


De asemenea, există și obiceiul ciocniri ouălor în Duminica Paştelui, însoţită de rostirea cuvintelor „Hristos A Înviat”/„Adevărat A Înviat”, ce, după cum se poate indica și din formula rostită, are legătură mult mai mult cu partea religioasă a sărbătorii.

Paște 2021. Semnificația și originea OULUI de PAȘTE

Semnificaţia oului de Paşte 2021 datează acum mult timp în urmă, chiar înainte de naşterea lui Hristos, atunci când exista obiceiul de a oferi ouă, ele simbolizând echilibru, viaţă şi reînnoire a naturii. Obiceiul își are orgininea la chinezi, cu circa două mii de ani înainte de Hristos.


De asemenea, în numeroase morminte vechi ale creştinilor au fost descoperite coji de ouă, iar în antichitate, în special la egipteni, oul reprezenta lumea şi eternitatea, această idee pornind de la forma sa perfectă, fără început şi fără sfârşit.

Oul roşu este de mult un simbol al creaţiei şi învierii, prin exemplul lui Iisus Hristos, culoarea roşie însemnând sângele Domnului cel curs de pe cruce pentru noi şi pentru mântuire, dar şi simbolul văzut la a doua revenire. Legenda spune că Maria Magdalena s-ar fi înfăţişat împăratului Tiberiu cu un ou roşu şi i-ar fi spus acestuia „Hristos a înviat!”.


Obiceiul a fost asimilat de către Biserică, fiindu-i dedicată chiar o rânduială specială la slujba din Duminica Paştelui, când este citită rugăciunea de binecuvântare a ouălor şi a brânzei.

După cum se ştie ouăle de Paşte nu se vopsesc doar în roşu, ci şi în alte culori, precum galben, verde sau albastru.


Astfel, dacă roşul simbolizează sângele, focul, dar şi dragostea şi bucuria de viaţă, galbenul ar semnifica lumina, tinereţea şi fericirea, verdele simbolizează renaşterea naturii, speranţa şi rodnicia iar albastrul – vitalitatea şi sănătatea.

PAȘTE 2021. Obiceiuri OUĂ de Paște

În unele zone din țară se crede că de la credinţa în oul roşu de Paşte, poți avea puteri miraculoase, vindecătoare, semnificând totodată şi frumuseţe, putere şi spor. De aici au început și unele tradiții „babești”, precum spălatul pe faţă, cu apă neîncepută în care se pune un ou roşu, în speranţa că până la Paştele următor vor avea parte de frumuseţe şi sănătate.


La sate există şi tradiţia de a păstra cojile de la ouăle roşii pentru a fi îngropate în terenurile agricole, pentru ca pământul să fie roditor.

Încondierea ouălor de PAȘTE 2021: proces și însemnătate

Despre obiceiul încondeierii ouălor, în diferite zone din ţara noastră se întâlnesc tehnici variate, fie că sunt folosite ouă fierte sau ouă golite de conţinut, ouă din lemn sau alte materiale. Există chiar ouă vopsite în relief – în zona Putnei, împodobite cu mărgele, confecţionate din lut sau decorate – în Harghita.

Semnificaţia liniilor şi figurilor prezente pe oul încondeiat are următoarele însemnătăți: spirala înseamnă eternitate, linia verticală simboloizează viaţa, iar cea orizontală – moartea, sau dreptunghiul – care ar semnifica gândirea şi cunoaşterea.

Pentru încondeierea ouălor de Paşte se foloseşte o mică bucată de lemn cu un vârf metalic în capăt, numit chişiţă, iar ca tehnică de matriţare există diferite tehnologii, unele având la bază ceara.

În puţine zone din ţară s-a păstrat tradiţia colorării ouălor cu vopsele vegetale – obţinute din plante precum măceş, roşul, frunze de nuc, verdele, ceapă iar mălin pentru galben, etc. Marea majoritate a artiştilor în încondeiere folosesc vopsele sintetice.

Să mai spunem că în tradiţia populară ouăle pentru vopsit de Paşte se aleg în miercurea din a patra săptămână de post, care se mai numeşte şi „miercurea Păresimilor“, iar vopsitul ouălor de Paşte se realizează de obicei în Joia Mare sau sâmbăta, însă niciodată în Vinerea Mare. De asemenea, oul se ciocneşte, în prima zi de Paşte, numai cap în cap, adică în vârfurile mai ascuţite, iar primul ou este ciocnit de bărbat care este capul familiei, sau de cei mai în vârstă.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter