Sport
Academia „U” Cluj vrea să schimbe fața fotbalului clujean
FC Universitatea Cluj se pregătește să schimbe fața fotbalului clujean prin crearea propriei Academii de copii și juniori.

Cu antrenori licențiați, legături puternice cu mediul universitar și implicare comunitară, „Șepcile Roșii” își propun să formeze tinerii fotbaliști de elită după modelul de succes al cluburilor de tradiție din Europa.
Pe cont propriu, după modele europene
După o lungă perioadă în care grupările private au co‑gestionat formarea tinerelor generații, „Șepcile Roșii” și‑au asumat complet – începând cu vară acestui an – managementul și coordonarea tuturor grupelor de copii și juniori.

„Academia este un proiect fundamental. Investim în oameni, în educație și în comunitate. Decizia vine din dorința de a crea o structură unitară, aliniată valorilor clubului. „U” Cluj revine astfel la tradiția sa: promovarea tinerelor talente formate în spirit universitar și comunitar”, spun reprezentanții clubului.
Proiectul noii academii își propune trecerea la un sistem propriu de selecție și pregătire, după standarde europene.

Clasată, în sezonul 2024–2025, pe locul 3 în topul academiilor naționale realizat de Federația Română de Fotbal, cu patru grupe intrând în play-off, noua Academie U Cluj de copii și juniori vizează nu doar generarea de talente, ci și consolidarea legăturii autentice cu mediul universitar și civic al orașului.
Nume de tradiție pentru fotbalul clujean
În fruntea proiectului se regăsesc persoane care au marcat istoria Universității Cluj, managerul noii academii fiind Mircea Cojocaru, licențiat UEFA, fost antrenor principal al „U” în 2003–2004, cu o contribuție decisivă la formarea juniorilor U19 campioni, cum ar fi Cociș, Goga și Florescu.

Cojocaru a preluat coordonarea generală a Academiei de copii și juniori, alături de un staff de antrenori cu experiență și ertificări internaționale, exponențiali pentru fenomenul U Cluj: Ilie Lazăr (licențiat UEFA A), Dacian Nastăi (licențiat UEFA PRO), Ovidiu Sărmășan (UEFA B, în pregătire pentru A Elite), Valentin Lemnaru, Adrian Selegean, Cristian Coroian, Ionuț Bal, Alin Albu, Alin Căzan, Ionuț Lăcătuș, Raul Filimon, Sorin Iodi, Alexandru Jac, Alexandru Perde, toți cu licențe UEFA și studii superioare, combinând formarea tehnică cu cea pedagogică și sociale. Lor li se adaugă și alți foști jucători ai primei echipe, al căror rol va fi acela de a pune bazele unei academia cu adevărat performante.
„Formarea jucătorilor începe cu formarea celor care îi antrenează. Aceasta e filosofía de la care pornește noua academie, așa că antrenorii noștri nu sunt doar specialiști în sport, ci și modele de echilibru, disciplină și dedicare”, explică Mircea Cojocaru.

Academia funcționează azi cu grupe încă de la U10, primele obiective fiind realizarea unor selecții continue și consolidarea grupelor de copii și juniori (U10-U15) până în anul 2027.
„Evident, vizăm performanța, așa că orientarea va fi clară spre performanță, spre calificarea constantă în play-off a grupelor U15-U19 și promovarea cât mai multor juniori în echipa mare”, spun oficialii academiei.
Parteneriate cu mediul universitar și comunitatea pentru educație și infrastructură europeană
Academia U Cluj a inițiat deja mai multe proiecte de colaborare cu mediul universitar, dar și cu școlile clujene și cu comunitatea. Copiii se antrenează în spațiile obținute prin colaborările directe cu Universitatea Babeș‑Bolyai, Liceul cu Program Sportiv din Cluj și Federația Română de Fotbal, iar antrenorii și managerii provin în majoritate din instituții de învățământ.
„Nu vom rămâne doar aici. Ne dorim să generăm proiecte educaționale, programe cu părinții, evenimente publice, campanii de promovare a valorilor civice prin sport”, spune Raul Nemeș, directorul tehnic al Academiei U Cluj, licențiat UEFA A Elite, Doctor în Știința Sportului și cadru didactic universitar.
Nemeș subliniază că parteneriatele cu Universitatea Babeș-Bolyai și Liceul cu Program Sportiv au ca scop tocmai îmbinarea performanțelor sportive și a celor educaționale : „Regula e clară: dacă scade media la școală, scade și timpul pe teren. Pentru menținerea performanței e nevoie de o colaborare sinceră și strânsă între antrenori, școală și părinți. Noi vom face totul pentru ca jucătorii să se mențină la cel mai bun nivel: le vom asigura cazare și masă acolo unde este nevoie, le vom oferim consiliere psihologică și educațională, le vom pune la dispoziție consilieri sportivi și nutriționiști”.
În atenția FRF
Academia a intrat deja în atenția Federației Române de Fotbal, care a și inclus-o într-un proiect național pentru susținerea suplimentară și instruirea tinerilor fotbaliști. Top Football Academies le oferă juniorilor selecționați (U15–U18) un parcurs integrat de formare sportivă și educațională. Sportivii incluși în proiect au parte de peste 250 de ore de pregătire suplimentară pe an, evaluări personalizate, obiective de învățare stabilite etapizat și sprijin în obținerea calificării de instructor sportiv, totul într-un cadru unitar ce implică familia, școala și clubul.
Felicitați de ministrul Educației
Ministrul Educației, Daniel David, a felicitat public inițiativa creării Academiei U Cluj, confirmand nu doar impactul sportiv, ci și cel social și educațional: „Prin noul proiect legat de academia de fotbal, clubul se întoarce la esența tinereții. Fac bine ce fac, felicitări și cu adevărat U rămâne simbolul tinereții”.
Fotbalul feminin, în atenția Universității Cluj
Academia de copii și junior FC Universitatea Cluj nu rămâne doar la fotbalul masculin. Fotbalistele sunt incluse și ele în proiect, Academia având patru grupe de junioare și o secție de senioare lansate simultan.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: