Sport

Sărbătoare în Gruia: se împlinesc 115 ani de la fondarea CFR Cluj!

Joi, 10 noiembrie, se împlinesc 115 ani de la prima documentare a clubului CFR Cluj, în anul 1907. Cu 8 titluri de campioni, 4 cupe ale României, 4 supercupe, prezențe memorabile în cupele europene, feroviarii se pot mândri cu una dintre cele mai bogate istorii fotbalistice din România.

Suporteri CFR/ FOTO: CFR Cluj - Facebook Suporteri CFR/ FOTO: CFR Cluj - Facebook

 

 


Perioada de formare

 

Kolozsvári Vasutas Sport Club („Club Sportiv Feroviar Cluj”) a fost fondat pe 10 noiembrie 1907 având legătura strânsă cu compania feroviara Austro-Ungara din Cluj. Aceasta a participat în anii inițiali în campionatul de fotbal al Ungariei, terminând constant în partea superioara a campionatului. În anul 1911, clubul a marcat primul său succes, câștigând Campionatul Transilvaniei. Au mai urmat două titluri regionale imediat după sfârșitul Primului Război Mondial.


După alipirea oficială a Transilvaniei la România, Kolozsvári Vasutas Sport Club a devenit oficial CFR Cluj, luând numele transportatorul feroviar de stat român, Caile Ferate Române.

Anii doctorului Rădulescu

După cel de al Doilea Război Mondial, CFR Cluj a dus o luptă continuă pentru participarea în Divizia A. Prima promovare au obținut-o în anul 1947, după fuzionarea cu clubul Ferar Cluj, însă aceasta a fost de scurtă durată.


Cea mai memorabilă stagiune din această perioadă a fost cea din 1972-1973. În vara anului 1972, CFR a făcut un transfer important, aducându-l pe Mihai Adam. Fotbalistul fusese de două ori golgheterul României și era considerat unul dintre cei mai buni jucători români din generația sa. El și restul echipei aveau să facă din sezonul 1972–73 cel mai de succes din istoria CFR-ului de până atunci. Echipa a obținut cea mai înaltă clasare a sa, a cincea în Divizia A. Câteva rezultate importante au încheiat un sezon excelent, inclusiv o victorie cu 2–0 împotriva echipei Rapid București, o remiză 2–2 împotriva Sportului Studențesc și o altă remiză, 1–1, cu Steaua București. 

În plus, stadionul care avea să îi poarte numele Doctorului Rădulescu, a fost construit în 1973. Pentru a celebra finalizarea stadionului, CFR Cluj a jucat un joc amical împotriva Cubei. Meciul s-a încheiat cu o victorie cu 2–1 pentru feroviari.


Mileniul de Glorie

Secolul XXI a adus CFR-ului perioada sa de glorie și de dominanță în fotbalul românesc.

În ianuarie 2002, un nou finanțator, Árpád Pászkány, a achiziționat majoritatea acțiunilor clubului, devenind astfel acționar majoritar. A urmat o perioada transferuri reușite și prestații bune, CFR Cluj ajungând din nou în Liga 1 în anul 2004.


În primul an înapoi în Liga 1, gruparea din Gruia a avut o prestație bună, terminând la mijlocul clasamentului. În acest timp, CFR a avut unul dintre cele mai populare meciuri ale sale, învingând-o pe Dinamo București acasă. Scorul final a fost de 4–2, după câte două goluri marcate de Adrian Anca și Sorin Oncică.

Primul titlu de campioană a venit în anul 2008. După venirea lui Ioan Andone, CFR a început în forță campionatul, conducând clasamentul cu opt puncte la jumătatea sezonului și rămânând neînvinsă. Forma ei nu a fost la fel de bună în a doua jumătate a sezonului și a fost depășită de Steaua București cu două jocuri rămase înainte de final. Însă în ultima etapa, CFR a câștigat derby-ul împotriva Universității Cluj, depășind-o pe steaua și devenind prima echipă din afara Bucureștiului care a câștigat titlul în aproape două decenii. Trei zile mai târziu, CFR Cluj a realizat eventul, învingând-o pe Unirea Urziceni în finala Cupei României.

Istorie în Europa

Prin câștigarea campionatului, CFR Cluj s-a calificat în faza grupelor Ligii Campionilor 2008-2009. Au căzut în Grupa A cu Chelsea FC, AS Roma și Girondins de Bordeaux. În meciul de deschidere, CFR a provocat o surpriză, învingându-i pe romani în capitala Italiei, scor 2–1, cu argentinianul Juan Culio reușind o dublă. Așteptările au fost depășite în continuare când finalista sezonului precedent, Chelsea, a fost ținută în șah, cu un rezultat de egalitate, 0–0.

În urma obținerii titlului de campioană în 2011-2012, și după două tururi de calificare, formația din Gruia a reușit calificarea în grupele Champions League. În grupă le-a întâlnit pe SC Braga, Galatasaray și Manchester United, CFR a reușit performanța istorica de a acumula 10 puncte, fiind la un pas de primăvara europeana. Învingându-le pe Braga (de două ori) și pe Manchester United pe Old Trafford, și remizând cu Galatasaray, CFR a pierdut calificarea în faza optimilor, fiind la egalitate de puncte cu Galatasaray. Turcii însă au beneficiat de rezultatele jocurilor directe. 

O altă pagina de istorie impresionantă a avut loc în sezonul 2019-2020. Calificându-se în grupele Europa League, CFR a fost repartizată împotriva echipelor SS Lazio, Rennes și Celtic. Feroviarii au avut o stagiune istorică, terminând pe locul doi în spatele celor de la Celtic și au obținut un total de 12 puncte în grupă, un record pentru cluburile din România în competițiile europene. În șaisprezecimile de finală, CFR a fost eliminată de Sevilla FC după regula golurilor în deplasare, la finalul a două egaluri. Spaniolii urmau să câștige Europa League în acel sezon.

În acest moment, CFR Cluj este de 5 ori la rând campioana României, reușind în plus, să se califice mai departe din grupele Conference League.

Articol scris de Paul Chirciu.

CITEȘTE ȘI:

Ce șanse are CFR să învingă Lazio? Neluțu Varga: „Este o echipă puternică, dar care poate fi bătută. Nu suntem demoralizați.”

Ilie Dumitrescu crede în șansele CFR-ului în dubla cu Lazio: „Am văzut ce înseamnă forţa grupului de la CFR Cluj”

abonare newsletter