Social

Proiect INEDIT la Cluj-Napoca, terapie cu alpaca pentru copiii cu dizabilități: „Dorim să arătăm ce impact pozitiv pot avea animalele în viața noastră”

Se spune că animalul este cel mai bun prieten al omului și te înțelege cel mai bine. Aproximativ 60 de persoane cu dizabilități și nu numai, beneficiază de terapia asistată de animale, oferită de specialiștii asociației Dog Assist din Cluj.

 

 


În Cluj-Napoca a fost înființată Asociația Dog Assist - Terapie Asistată de Animale care pune în prim plan armonia dintre oameni și animale. Dog Assist este o asociație care a fost înființată oficial în 2013, însă ideea și munca a început în 2012. 

 


Inițiatorii asociației au dorit să dezvolte o astfel de activitate deoarece efectele benefice ale terapiei asistate de animale au fost demonstrate pe parcursul anilor în tratamente precum cele vizând deficite motorii, emoționale, atenționale, motivaționale, dar și în rezolvarea unor probleme de relaționare, în facilitarea integrării sociale, în scăderea nivelului de anxietate și stres în general și îmbunătățirea calității vieții.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

 


„Asociația Dog Assist există din anul 2012 ca și proiect și legal ne-am înființat în 2013, asta din dorința de a schimba mentalitatea românilor și de a arăta ce impact pozitiv pot avea animalele în viața noastră. Astfel am adus programe care în străinătate au o vechime de mulți ani și studii care le arată eficiența”, a declarat pentru monitorulcj.ro, Camelia Mosoia, membru fondator și coordonator al programelor Asociația Dog Assist

Echipa Dog Assist este una multidisciplinară, formată din voluntari (oameni și căței). Cuprinde specialiști terapeuți (psihologi, psihopedagogi, psihoterapeuți, kinetoterapeuți), instructori canini, echipe de terapie asistată de animale (conductor canini și câini de terapie), medici veterinari, dar și alți specialiști care ajută la dezvoltarea asociației, care muncesc pentru a arăta oamenilor beneficiile interacțiunii om-animal, dar și pentru a populariza terapia și activitățile asistate de animale.


Terapie și Activități Educative Asistate de Alpaca

Anul 2022 a început cu un proiect nou și inedit pentru cei din cadrul Asociației Dog Assist și anume Terapie și Activități Educative Asistate de Alpaca.

Într-un interviu acordat monitorulcj.ro, Camelia Mosoia, membru fondator și coordonator al programelor Asociația Dog Assist a povestit despre beneficiile terapiei asistate de animale, dar mai ales despre noul proiect  al asociației.

„Proiectul (Terapie și Activități Educative Asistate de Alpaca-n.red) este inedit în România, dar nu este inedit în străinătate. Activitățile și terapia asistate de animale au o istorie foarte bogată în spate și la noi există câini de terapie, probabil și cai, dar în străinătate se folosesc o gamă extrem de largă de animale, precum șobolani, alpaca, pisici, iar lista continuă. 

Pentru că noi studiem mult, încercăm să avem informații cât mai actualizate, avem contact cu organizații din străinătate, avem un coleg în Asociație care a adus un program de terapie asistată de animale al Pet Parteners, una dintre cele mai organizații din domeniu și un pioner în terapia și activitățile asistate de animale. Tocmai prin contactul pe care îl avem cu ce se întâmplă în străinătate ne-am documentat și ni s-a părut că aceste animale (alpaca-n.red) se potrivesc foarte bine pentru ce căutăm noi pentru beneficiari, dar și pentru a extinde și a atinge alte nevoi ale comunității”, a declarat Camelia.

Ce este o alpaca și cum ajută ele persoanele cu dizabilități?

Alpacas aparțin familiei cămilelor și sunt originale din Andele din America de Sud. În urmă cu două zile, familia Asociației Dog Assist s-a mărit cu două examplare de alpaca.

„Alpaca sunt niște animale foarte blânde, cu care se poate lucra foarte frumos, sunt foarte deștepte și își creează un o relație foarte bună cu oamenii. Dar ce vreau să zic și este universal valabil pentru animal care lucrează în terapie, nu orice alpaca sau câine poate să facă această muncă. Este o chestie de selecție individualizată (…) În momentul acesta am adus două exemplare de alpaca, ele sunt istoric vorbind animale pradă, au nevoie de o prezență calmă lângă ele, iar asta este ceva ce putem să îi ajutăm pe beneficiari să se liniștească, să ajungă la acea legătură cu animalul. 

Senzorial ajută foarte mult pentru că au o blană extrem de plăcută și simpla lor prezență te ajută la reglare emoțională și au o față foarte curate, cu ochi mari care este un concept care se numește baby face, de asta oarecum oamenii sunt mai predispuși să răspundă pozitiv la bebeluși sau alte fețe care sunt rotunde și cu ochi mari. Dar nu în ultimul rând, creează o legătură plăcută și autentică”, a adăugat Camelia Mosoia.

Exemplarele de alpaca au un an, respectiv un an jumătate și au fost aduse din Ungaria. Cele două exemplare se află în perioada de acomodare, iar după ce ele se vor obișnui cu noua casă vor începe să lucreze în cadrul activităților.

„Le-am adus din Ungaria, transportul a fost dificil, însă ce pot spune este că am avut o relație foarte bună cu cei de la DSV care ne-au sprijint în tot ce a însemnat acte și toate demersurile (…) La centrul nostru activitățile funcționează pe programul normal cu terapia asistată de câini și activități pe care le avem cu celelalte animale rezidente, însă în ceea ce privește alpacalele sunt în perioada de acomodare, sunt la noi de două zile și le realizăm un mediu propice în care să se simtă acasă și apoi încet vor începe să aibă activități cu noi și vor fi socializate cu ceilalți oameni, precum personal al centrului, respectiv beneficiarii centrului”,  a transmis Camelia.

Ceea ce motivează și determină echipa să continue munca sunt rezultatele care se văd în fiecare mic progres, fiecare zâmbet e un motiv în plus de investiție și muncă pentru a dezvolta acest domeniu.

Pe lângă cele două exemplare de alpaca, Asociația Dog Assist mai are 6 câini care  sunt energici, extrem de iubăreți și dornici de a interacționa în orice moment cu o persoană, dar în același timp sunt destul de inteligenți care au parcurs mai multe niveluri de dresaj sau examene pentru câini de companie și mai multe animale rezidente, precum trei iepuri, o capră, două șinșile, patru rațe, pești și o tarantulă.

Cum  are loc o ședință de terapie asistată de animale?

Înaintea începerii ședintelor de terapie are loc un proces de evaluare al beneficiarului în cadrul căruia se evaluează nivelul de dezvoltare al acestuia, dificultățile la nivel comportamental, socio-emoțional, nivelul de empatie față de animale a acestuia și atitudinile față de animalele de companie.

Pe baza informațiilor obținute se întocmește un plan de intervenție personalizat cu obiective specifice în cazul fiecărui beneficiar. Obiectivele propuse pot fi abordate atât în cazul unor activități asistate de animale, precum și în cadrul unor programe de terapie asistată de animale.

Odată atinse obiectivele din cadrul planului de intervenție curent, are loc un nou proces de evaluare al beneficiarului care să permită stabilirea unor noi obiective în cadrul unui nou plan de interventie personalizat.

Dedicarea pentru scopul Asociației este unul remarcabil, iar Camelia a declarat că fiecare zi este dinamică.

„Zilele sunt dinamice, în fiecare zi avem grijă de animale, să primească apă, mâncare, să fie curate și plimbate. Avem pregătirea pe care o facem cu animalele noastre, avem beneficiarii care vin pentru 50 de minute sau două ședințe legate în funcție de specificitatea fiecărui caz. Pe lângă acestea avem întâlniri și discuții cu părinții, întâlniri între specialiști pentru că avem cazuri  unde lucrează mai mulți specialiști, de exemplu psiholog, kinetoterapeut și atunci este nevoie de o coordonare foarte bună în cadrul cazului ca să meargă pe aceleași obiective și să fie o coordonare mai bună”, a declarat Camelia Mosoia.

Care sunt beneficii Terapiei și activităților asistate de animale?

  • Scad nivelul de stres, anxietate și depresie, cât și sentimentul de singurătate;
  • Cresc nivelul de activitate prin activități fizice
  • Îmbunătățesc gradul de socializare și ajută la dezvoltarea abilităților sociale, a celor de comunicare și a abilităților empatice
  • Îmbunătățesc deprinderile atenționale, focalizând beneficiarul pe acțiuni prezente
  • Dezvoltă abilitățile de îngrijire, responsabilizează beneficiarul și crește nivelul de autonomie
  • Reglează comportamentelor disfuncționale și cele de imitare prin folosirea câinelui ca și recompensă
  • Acționează ca sursă de suport sau factor distractor în timpul situațiilor percepute ca fiind amenințătoare
    cresc starea de bine și stima de sine
  • Îmbunătățesc motricitatea fină și grosieră, echilibrul și postura corporală
  • Promovează o atitudine pozitivă și respect față de natură și ființele vii
  • Oferă oportunități de recreere, relaxare și interacțiuni pozitive (atât cu animalul, cât și cu alte persoane)
  • Îmbunătățesc o serie de parametri fiziologici (tensiunea arterială și ritmul cardiac scad, se secretă serotonina și dopamina – care oferă o stare de bine), scade ocurența alergiilor și problemelor respiratorii

 

CITEȘTE ȘI:

Ajutor la telefon pentru părinții clujeni și stăpânii de animale

35 de tineri dependenți de dializă au trăit magia nopții dintre ani. Ungureanu: „Revelion cu niște luptători adevărați!”

abonare newsletter