Social

Invenţii clujene premiate cu aur

Profesorii Universităţii Tehnice Cluj-Napoca s-au întors acasă cu 14 premii de la Salonul Internaţional de Inventică, care s-a desfăşurat la Iaşi, în perioada 2-4 iulie.

Profesorii Universităţii Tehnice Cluj-Napoca s-au întors acasă cu 14 premii de la Salonul Internaţional de Inventică Profesorii Universităţii Tehnice Cluj-Napoca s-au întors acasă cu 14 premii de la Salonul Internaţional de Inventică

Aceştia au reușit să obțină opt medalii de aur, o cupă din partea Centrului de Sănătate Publică din Republica Moldova, două medalii de aur "Gânditorul din Hamangia". Premiul Special al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci din România (OSIM) a fost acordat în acest an invenției “Robot Chirurgical”, marcă tot a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.

"Aș vrea să-mi exprim, în primul rând, satisfacția pentru faptul că comunitatea academică din Cluj-Napoca este prezentă și reprezentată la toate manifestările din domeniul inventicii, care se derulează în țară și în străinătate. Aș dori să le mulțumesc tuturor celor care au participat la acest Salon Internațional de Inventică și să îi asigur de gratitudinea noastră pentru eforturile pe care le-au depus în mod curent pentru acest tip de activitate și, în special, pentru rezultatele pe care le obțin" a precizat rectorul UTCN, Aurel Vlaicu.


Cu toate că aceste premii sunt importante pentru universitate, reprezentanții acesteia doresc ca premiile să se transforme în brevete. "Aș vrea ca aceste premii să se materializeze prin brevete, deci dacă mai trebuie continuată activitatea, să o continuați și, mai mult decât atât, aș vrea ca aceste brevete să fie valorificate", a ținut să spună prorectorul Sergiu Nedevschi.

Profesorii Grozav Sorin Dumitru și Coste Ovidiu au obținut diploma de excelență oferită de Centrul Național de Sănătate Publică din Republica Moldova pentru invenția "Tijă Centromedulară autoblocantă".


Printre cei premiați la această ediție se numără profesorii Dumitru Pop, Haragâș Simion și Ovidiu Duică care au fost premiați pentru "Dispozitiv și metodă pentru montarea eclistelor lanțurilor cu role" cu medalia de aur. Tot la categoria medaliei de aur a fost încadrată și lucrarea "Echipamentele de transfer termic cu microcanale" care aparține lui Sorin Bercea Vasile și Marianei Bercea.

Medalie de aur au primit și Florin Marasiu, și Vaida Bogdan pentru "Dispozitivul de pornire la rece pentru motoarele cu ardere internă alimentate cu bio-diesel".


Distincția "Gânditorul de la Hamangia" a fost acordată pentru lucrarea "Implantul dentar experimental care reproduce mobilitatea fiziologică a dinților" care aparține lui Dumitru Pop și Maiei Avram.

(Articol scris de Ana Racheleanu, studentă la Jurnalism, FSPAC-UBB, an II)

abonare newsletter