Social
61.000 de cazuri de violență domestică în 6 luni. Poliția: „Prevenția infracțiunilor asociate violenței domestice, domeniu prioritar”. Peste 70% dintre români au o altă părere.
30 de cazuri de femicid în România, iar fugarul Emil Gânj, suspectat de uciderea unei femei, rămâne de negăsit. Raportul Poliției Române arată că numărul cazurilor de violență domestică este în scădere, iar siguranța femeilor reprezintă o „prioritate”.

Raportul publicat sâmbătă de Poliția Română în ceea ce privește „prevenția și combaterea” violenței în familie arată că fenomenul infracțiunilor asociate violenței domestice este în scădere.
Datele au fost publicate la scurt timp după ce șeful statului, Nicușor Dan, a declarat legat de cazul fugarului Emil Gânj, suspectat de uciderea unei femei și căutat de o săptămână de oamenii legii, că reprezintă „o imagine proastă pentru Poliția Română”.
CITEȘTE ȘI:
Nicușor Dan despre căutările suspectului de crimă de la Mureș: „O imagine proastă pentru Poliția Română”
În timp ce două treimi dintre români sunt de părere că violența domestică împotriva femeilor este în creștere, datele prezentate de Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) semnalează o diminuare cu aproape 20% a faptelor penale înregistrate în domeniul violenței domestice.
De altfel, datele IGPR nu amintesc cazurile de femicid înregistrate – un total de 30 de cazuri, de la începutul acestui an - ultimul, raportat săptămâna trecută în Hunedoara.
Violența domestică: mii de victime refuză protecția oferită de brățara electronică
Poliția Română a anunțat că în primele șase luni ale anului au fost înregistrate peste 61.000 de cazuri de violență domestică, în proporții aproape egale în mediul urban și rural.
De asemenea, în 1.248 de situații, a fost pusă în aplicare măsura de obligare a agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere (brățara electronică).
Pe de altă parte, în 4.042 de situații, victimele au refuzat măsura de obligare a agresorului de a purta acest dispozitiv.
„La nivel național, în primele 6 luni ale anului 2025, numărul faptelor penale înregistrate în domeniul violenței domestice a scăzut cu 19% față de primele 6 luni ale anului 2024, de la 28.117 la 22.742 de fapte”, arată raportul IGPR.
„Prevenirea și combaterea violențelor de orice fel reprezintă un domeniu prioritar de acțiune pentru Poliția Română, ce presupune concentrarea eforturilor instituționale, identificarea și implementarea a noi mecanisme de lucru, astfel încât victima violenței să fie protejată, iar agresorii să fie trași la răspundere”, se mai arată în raportul citat.
Cu toate acestea, sondajul INSCOP cu privire la violența domestică, publicat în prima parte a lunii iulie, arată că românii sunt nemulțumiți de activitatea poliției în acest sens:
*35,6% - mai degrabă nemulțumiți, iar 34,9% - foarte nemulțumiți.
CITEȘTE ȘI:
Cluj-Napoca spune NU violenței de gen. Sute de oameni au ieșit în stradă. FOTO
„Ne șochează pasivitatea instituțiilor statului care ar trebui să ne protejeze și să prevină violența și femicidul. Răspunsul autorităților a fost aproape inexistent, soluțiile întârzie să apară. Tăcerea și ignoranța sunt complice la crimă”, spun reprezentanții Centrului FILIA.
Câteva sute de persoane, în mare parte femei, au protestat în fața Guvernului, în 18 iunie, la scurt timp după ce într-o localitate din Prahova, o femeie însărcinată a fost ucisă cu un topor de concubinul său. Femicidul s-a petrecut în fața mamei victimei și a celor doi copii.
Protestatarii au cerut ca legile să fie aplicate, indiferent de forma pe care o ia violența.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: