Social

Peste 40.000 de cazuri de violenţă domestică, în primele patru luni ale anului. Mii de victime au refuzat brățările electronice pentru agresori.

Mai bine de 40.000 de cazuri de violență domestică au fost raportate în prima parte a lui 2025. În multe cazuri, victimele au refuzat măsura de obligare a agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere.

Peste 40.000 de cazuri de violenţă domestică, în primele patru luni ale anului. Mii de victime au refuzat brățările electronice pentru agresori.|Foto: Depositphotos.com Peste 40.000 de cazuri de violenţă domestică, în primele patru luni ale anului. Mii de victime au refuzat brățările electronice pentru agresori.|Foto: Depositphotos.com

 

 


Numărul cazurilor de violență domestică în perioada ianuarie – aprilie 2025 este ușor mai redus față de aceeași perioadă a anului trecut. 

Însă, în timp ce mii de agresori au fost puşi sub interdicţia de a se apropia de victime, în alte cazuri victimele violenței domestice au refuzat măsura de obligare a agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere.


Violența în familie: cele mai multe cazuri, în mediul rural

În primele patru luni ale anului, polițiștii au intevenit la 40.030 de cazuri de violență domestică. Potrivit datelor oficiale, numărul cazurilor din mediul rural este mai mare decât cel al cazurilor de violență domestică raportate în mediul urban:
*20.046 - în mediul rural
*19.984 - în mediul urban

CITEȘTE ȘI: 
Un bărbat din Turda a ajuns în arest pentru că și-a agresat fosta iubită și i-a furat o bijuterie

Astfel, în decurs de patru luni au fost emise 3.788 de ordine de protecție provizorii pentru violență domestică, 1.464 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de către instanțele de judecată.


„La nivel național, în primele 4 luni ale anului 2025, numărul faptelor penale înregistrate în domeniul violenței domestice a scăzut cu 16% față de primele 4 luni ale anului 2024, de la 18.410 la 15.457 de fapte. 

Au fost înregistrate scăderi, comparativ cu perioada similară din anul 2024, pentru lovire sau alte violențe (de la 10.979 la 8.757 de fapte), amenințare (de la 2.353 la 1.840 de fapte) și nerespectarea ordinelor de protecție provizorii (de la 240 la 211 fapte)”, se arată în informarea publicată duminică de Poliția Română


Cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor o au:
*„lovirea sau alte violențe” - 57% (8.757 de fapte)  
*„amenințarea” - 12% (1.840 de fapte), acestea reprezentând peste 69% din total.

Peste 3.700 de ordine de protecție provizorii

În aceeași perioadă, instanțele judecătorești au emis 4.160 de ordine de protecție, 1.464 fiind provenite din ordine de protecție provizorii. Referitor la nerespectarea ordinului de protecție, au fost sesizate 1.690 de infracțiuni


La nivel național, au fost emise 3.788 de ordine de protecție provizorii, 1.464 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție, arată sursa citată.

Pentru nerespectarea ordinului de protecție provizoriu, au fost sesizate 211 infracțiuni, dintre care 139 în mediul urban și 72 în mediul în rural.

Mii de victime au refuzat măsura brățării electronice pentru agresorii lor

În perioada ianuarie - aprilie, la nivel național, în 726 de situații, a fost pusă în aplicare măsura de obligare a agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere.

CITEȘTE ȘI: 
Brățări electronice pentru agresori. România trece la supraveghere high-tech.

Însă, după cum arată sursa citată, în 2.632 de cazuri, victimele au refuzat măsura de obligare a agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere, menționează polițiștii.

Potrivit Poliției Române, prevenirea şi combaterea violenţelor de orice fel reprezintă un domeniu prioritar de acţiune și presupune concentrarea eforturilor instituționale, identificarea şi implementarea a noi mecanisme de lucru, astfel încât victima violenţei să fie protejată, iar agresorii să fie traşi la răspundere.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

ÎPS Teodosie le recomandă femeilor abuzate de soți „să își ducă crucea”. Declarația controversată, criticată de ministrul Justiției. „Un derapaj inacceptabil care nu trebuie trecut sub tăcere!”

Brățări electronice pentru agresori. România trece la supraveghere high-tech.

Ultimele Stiri
abonare newsletter