Național

ÎPS Teodosie le recomandă femeilor abuzate de soți „să își ducă crucea”. Declarația controversată, criticată de ministrul Justiției. „Un derapaj inacceptabil care nu trebuie trecut sub tăcere!”

O nouă declarație controversată a Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, care le recomandă femeilor abuzate „să își ducă crucea”, a fost aspru criticată de ministrul Justiției. „Un derapaj ce nu trebuie trecut sub tăcere!”, spune Alina Gorghiu.

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, declarații controversate despre abuzul asupra femeilor/Foto: Arhiepiscopia Tomisului Facebook.com ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, declarații controversate despre abuzul asupra femeilor/Foto: Arhiepiscopia Tomisului Facebook.com

 

 


Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, le sfătuieşte pe femeile care nu simt nevoia să aibă „relaţii” cu soţii lor să „facă şi după voia soţului” pentru a-și păstra căsnicia. Astfel, potrivit recomandărilor făcute de înaltul prelat la un post de radio, femeile abuzate trebuie să „își ducă crucea”. 

De altfel, ÎPS Teodosie nu este la primul derapaj de acest fel. La începutul acestui an, Teodosie afirma că fumătorii nu au voie să bea agheasmă de Bobotează pentru că „sunt mai rău ca păgânii”. Declarația sa a fost criticată ulterior de purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu. 


„Am fost abuzată psihologic”

În cadrul unei emisiuni radio, ÎPS Teodosie a fost întrebat care este soluția în cazul abuzului în familie asupra femeilor. 

„După mulţi ani de căsătorie s-a întărit convingerea că cel de lângă mine nu are empatie, aş putea spune că am fost abuzată psihologic. Din cauza lipsei de empatie, în momentele de bucurie, el mi-a adus supărare imediată, iar în momentele în care aveam nevoie de sprijinul lui moral, nu m-a susţinut. Există vindecare? Care este soluţia?”, a fost una din întrebările adresate de o femeie Arhiepiscopului Tomisului, Teodosie, la postul de radio la care acesta răspunde întrebărilor enoriaşilor.


CITEȘTE ȘI: 
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, judecat pentru „răzvrătire” și presiune publică, s-a ales cu o mustrare din partea Sinodului BOR. Decizia forului bisericesc.

Arhiepiscopul Tomisului i-a recomadnat femeii „să își ducă crucea”. 

„Poate exista şi vindecare, dar dumneata, care ai primit taina cununiei, trebuie să-ţi duci crucea, să te rogi să suplinească Dumnezeu această lipsă de empatie, pentru că ai un legământ. Soluţia este să nu vă despărţiţi, vindecarea o dă Dumnezeu”, a fost recomandarea adresată de IPS Teodosie. 


Ministrul Justiției critică „afirmațiile rușinoase” despre abuzul asupra femeilor

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, declară că „derapajul inacceptabil” al lui ÎPS Teodosie, care a afirmat că femeile abuzate de soți „trebuie să-și ducă crucea” nu trebuie trecut sub tăcere. Alina Gorghiu spune că „este rușinos că o persoană publică cu credibilitate pentru enoriașii români face astfel de afirmații”.

„«Sfaturile» ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, date la un post de radio unei femei care se plângea că soțul o abuzează psihologic reprezintă o dovadă crasă de lipsă de respect și de empatie pentru victimele violenței de orice tip, dar mai ales domestice”, a scris Alina Gorghiu pe pagina ei de Facebook.


Ministrul Justiției precizează că „realitatea înfricoșătoare este următoarea: potrivit unui comunicat al Poliției Române din această duminică, în primele 5 luni ale acestui an, polițiștii au intervenit la 49.014 cazuri de violență domestică. În aceeași perioadă, instanțele judecătorești au emis 4.996 de ordine de protecție. Numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut în 2024 față de anul trecut”.

CITEȘTE ȘI: 
Peste 4.000 de ordine de protecție provizorii emise în primele luni ale anului, în condițiile creșterii alarmante a faptelor penale în domeniul violenţei domestice

„Pentru mine, pentru Ministerul Justiției, combaterea violenței este o prioritate. Acesta este motivul pentru care am venit cu inițiativa Ordinului de protecție extins (care va intra în vigoare la finalul lunii august) sau cu voucherele acordate rapid, în limita a 16.500 lei, pentru nevoile imediate ale victimelor infracțiunilor.

Dar cum putem mediatiza mai bine toate aceste inițiative concrete dacă persoane publice cu credibilitate în ochii românilor bagatelizează violența domestică? Cum putem fi credibili când aceleași persoane publice insinuează că femeile «trebuie să își ducă crucea» alături de un abuzator și să îndure o căsnice cu abuzuri?

Este rușinos că o persoană publică cu credibilitate pentru enoriașii români face astfel de afirmații, iar acest derapaj inacceptabil nu trebuie trecut sub tăcere”, a subliniat Gorghiu.

La începutul lunii mai, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

ÎPS Teodosie, despre agheasmă: „O persoană care fumează nu poate bea, e mai rău ca un păgân”

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, trimis în judecată de DNA pentru cumpărare de influenţă

abonare newsletter