Social

5 ani de la protestul diasporei din Capitală, când jandarmii au rănit peste 400 de români. Ce se întâmplă cu dosarul „10 august”

Se împlinesc cinci ani de la protestul diasporei, reprimat violent de jandarmi în Piața Victoriei, în urma căruia sute de români au avut nevoie de îngrijiri medicale. Însă, abia acum a fost trimis în judecată dosarul „10 august”.

Cinci ani de la protestul violent din Piața Victoriei, când jandarmii au avut un comportament abuziv față de manifestanți / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Cinci ani de la protestul violent din Piața Victoriei, când jandarmii au avut un comportament abuziv față de manifestanți / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

 


În urmă cu cinci ani, în vara anului 2018, pe data de 10 august, românii (mulți din diaspora) s-au strâns în fața Guvernului la protest. Zeci de mii de persoane au strigat în Piața Victoriei împotriva Guvernului PSD condus de Viorica Dăncilă.

 


În faţa sediului guvernului au avut loc cu regularitate proteste după ce social democraţii au preluat puterea şi au încercat să decriminalizeze mai multe infracţiuni de corupţie. În cursul anului 2018, politicienii de la putere au adoptat în parlament schimbări la codurile penale care au suscitat preocupări ale Comisiei Europene, Departamentului de Stat din SUA şi a mii de magistraţi. 

În cursul protestului din 10 august, la un moment dat, unii manifestanți au încercat să rupă cordonul de jandarmi din fața Palatului Victoria, moment în care s-a dezlănțuit haosul, iar unii jandarmi au început să se comporte abuziv. 


Jandarmii au folosit gaze lacrimogene pe oameni, tunuri de apă și au intervenit cu bastoane. Printre cei loviți s-au numărat sute de manifestanți pașnici. Au fost 433 de oameni care au avut nevoie de îngrijiri medicale de până la 50 de zile. 

Trimiși în judecată, abia după 5 ani

Dosarul „10 august” s-a plimbat între instanțe și parchete ani de zile și abia în urmă cu câteva zile a fost trimis în judecată de procurorii militari de la Parchetul General. 16 persoane din conducerea Jandarmeriei sunt acuzate de abuz în serviciu, fals intelectual și purtare abuzivă.


Foşti şefi ai Jandarmeriei au fost trimişi în judecată în dosarul privind protestul din 10 august 2018, 312 persoane vătămate constituindu-se părţi civile în proces, potrivit agerpres.ro. Este vorba despre colonelul (r) Gheorghe Sebastian Cucoş, fost şef al Jandarmeriei Române; colonelul Laurenţiu Cazan, fost adjunct al directorului general al Jandarmeriei Capitalei, în prezent ofiţer în cadrul Jandarmeriei; colonelul Cătălin Sindile, fost prim adjunct al şefului Jandarmeriei Române. Cei trei sunt acuzaţi de abuz în serviciu, iar Laurenţiu Cazan şi pentru infracţiunea de fals intelectual.

CITEȘTE ȘI:
Cartuşe, grenade şi pulverizatoare. MUNIŢIA cu care jandarmii au intervenit la protestul din 10 august

Procurorul general afirmă că ancheta în dosarul „10 august” va fi finalizată până în toamnă

 


În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată alţi 13 ofiţeri şi subofiţeri de la Jandarmeria Capitalei: col. (r) Laurenţiu Ciobanu Cristian, fost comandant de batalion în cadrul DGJMB, col. Răzvan Cătălin Popescu, col. Marian Ion Zăvoianu, lt.col Adrian Costel Dumitru, mr. Luca Moldoveanu, cpt. Marius Daniel Mihai, plt. adj. (r) Alin Belecciu, plt. maj. Marian Cristian Bîrsan, plt. adj. Cristian Bolat, plt. adj. şef George Buzatu, plt. adj. Florea Carmocanu, plt. adj. şef (r) Bardahan Pavel Custrin şi plt. maj. (r) George Constantin Zamfir.  Aceştia sunt acuzaţi de purtare abuzivă sau complicitate la această infracţiune.

Comunitatea Declic cere Tribunalului Militar Bucureşti să judece în regim de urgenţă dosarul 10 August, având în vedere că mai sunt doar 3 ani până la prescrierea faptelor, iar vinovaţii ar putea să scape de pedeapsă. Declic a susţinut, prin avocaţi, victimele din dosarul 10 August, şi va continua să achite costurile judiciare, până la o decizie a instanţei.

CITEȘTE ȘI:
Își mai aduce cineva aminte de 10 august?
57.000 de români au semnat petiția prin care se solicită redeschiderea dosarului 10 august

 

„A venit, în sfârşit, momentul pe care îl aşteaptă de 5 ani cetăţenii bătuţi şi gazaţi în Piaţa Victoriei pe 10 august 2018, pentru că au îndrăznit să protesteze paşnic. Jandarmii agresori au fost trimişi în judecată. Dar, ca vinovaţii să fie cu adevărat pedepsiţi, justiţia trebuie să îşi arate eficienţa şi să judece rapid dosarul. Altfel, acuzaţii pot scăpa prin prescrierea faptelor, o metodă deja folosită de acuzaţi şi în alte mari dosare”, a declarat Cătălina Hopârteanu, coordonatorul campaniei Declic - 10 august.

Românii se întorc în Piața Victoriei și în 2023

Membrii Comunităţii Declic vor merge în Piaţa Victoriei, pe 10 august, de la ora 19:00, pentru a cere justiţie pentru victimele abuzurilor jandarmilor din 2018. Asta, în condiţiile în care o nouă expertiză tehnică din dosar, realizată de specialişti din cadrul MApN, arată că jandarmii au folosit împotriva propriilor cetăţeni grenade care aveau capacitatea de a exploda şi de a produce răni deosebit de grave. Această expertiză asupra efectelor grenadelor, cerută de Ioan Crăciuneanu, nu face decât să confirme oficial ce au spus victimele încă din prima zi: că s-a tras cu grenade periculoase în cetăţeni paşnici.

CITEȘTE ȘI:
Incident de Ziua Jandarmeriei la Cluj: Un banner cu un mesaj despre 10 august, confiscat
Amnistia și grațierea. Solistul trupei Voltaj: „Un 10 august se poate repeta”

 

Au fost folosite, conform procurorilor, 63 grenade de mână cu efect acustic, 489 de mână cu efect iritant lacrimogen şi 316 cartuşe calibrul 38 si 40 mm cu efect iritant lacrimogen. Exista imagini care arată ca s-a tras chiar şi direct înspre protestatari şi jurnalişti.

Comunitatea Declic a achitat costurile cu avocaţii care au reprezentat o parte dintre victime, printre care şi pe Ioan Crăciuneanu, cel care a solicitat şi obţinut redeschiderea anchetei. Avocaţii au analizat sute de ore de înregistrări video şi au extras imaginile care arată exact violenţele directe asupra cetăţenilor paşnici. Membrii Declic au achitat costurile cu avocaţii, atât pe parcursul anchetei, cât şi în instanţă, în plângerile împotriva clasărilor nelegale ale dosarului.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Agresorii jandarmeriţei de la protestul din 10 august au fost condamnaţi pentru ultraj

Cum a arătat PROTESTUL din 10 august la Cluj. Oamenii au huiduit în faţa sediului PSD

Ultimele Stiri
abonare newsletter