Actualitate

Își mai aduce cineva aminte de 10 august?

Un protest „de 10 august" este organizat miercuri, la 4 ani de la intervenția brutală a Jandarmeriei în regimul Dragnea. La 10 august 2018, când Ministerul de Interne era condus de Carmen Dan, Diaspora a protestat masiv în Piața Victoriei.

Prima zi de proteste a romanilor din diaspora fata de guvernul PSD, in Piata Victoriei, vineri, 10 august 2018. Protestatarii cer eliminarea politicienilor cu probleme penale și alegeri anticipate. Inquam Photos / Octav Ganea Prima zi de proteste a romanilor din diaspora fata de guvernul PSD, in Piata Victoriei, vineri, 10 august 2018. Protestatarii cer eliminarea politicienilor cu probleme penale și alegeri anticipate. Inquam Photos / Octav Ganea

 

ONG-urile care organizează protestul, între care și Corupția Ucide, Declic, Voluntari în Europa, VeDem Just, Rezistența Civică Galați, Aradul Civic, Reset, Geeks for Democracy și Rezistența, cer pedepsirea vinovaților pentru evenimentele din urmă cu patru ani.


Protestul va avea loc în Piața Victoriei, începând cu ora 18:00.

Mesajul ONG-urilor


Au trecut 4 ani de când manifestația pașnică din 10 august 2018 – Piața Victoriei a fost spulberată cu violență de către autoritățile statului, cu ajutorul Jandarmeriei Române, încălcând drepturile cetățenilor care își manifestau în stradă nemulțumirea cu privire la modificările legislative din domeniul Justiției.

Diasporenii veniți să protesteze în țară au fost tratați de către statul român cu gaze, bastoane, calomnii și manipulările de la televizor.


Sebastian Cucoș, Cătălin Sindile, Laurențiu Cazan, șefii Jandarmeriei care au executat represaliile, cât și colonelul Paraschiv – «dirijorul»- nu au fost pedepsiți pentru violențele pe care le-au săvârșit în stradă.

Lui Carmen Dan, ministrul de Interne de pe atunci, nu i-a fost atribuită nicio pedeapsă pentru folosirea Jandarmeriei ca armă în razboiul pe care îl purta puterea cu protestatarii.


Legătura cu Liviu Dragnea nici măcar nu a fost stabilită de către anchetatori.

Procurorul Doru Stoica, cel care a clasat dosarul, a restituit telefoanele părților implicate fără să facă o percheziție informatică. Efectul acțiunii sale poate duce la neclaritatea probelor rămase și la soluționarea cazului superficial, fără ca vinovații să fie pedepsiți în conformitate cu actele lor.


Giorgiana Hosu, fosta șefă DIICOT, cea care a instrumentat cu rea voință dosarul #10august, astfel încât acesta a fost clasat, s-a pensionat la vârsta de 49 de ani.

Dosarul #10august a fost redeschis, iar tergiversarea lui a dus la anularea și distrugerea unor probe care nu mai pot fi recuperate. Acesta s-a întors la procurorii militari unde istoria ne-a învățat că ajung să zacă dosare istorice chiar și decenii întregi (Ex: Mineriade, Revoluție).

Ieșim în stradă să cerem pedepsirea vinovaților pentru represaliile din 10 august 2018, printr-o anchetă corectă, reală, în spiritul și litera legii și care să aibă o durată rezonabilă de timp!”

CITEȘTE ȘI:

Boc susține protestele șoferilor în benzinării: „E inadmisibil! Când am făcut plinul am rămas șocat”

Dosar 10 august. Curtea de Apel București judecă azi cererea de redeschidere a urmăririi penale față de șefii Jandarmeriei

Cum a arătat PROTESTUL din 10 august la Cluj. Oamenii au huiduit în faţa sediului PSD

Ultimele Stiri
abonare newsletter