Actualitate

57.000 de români au semnat petiția prin care se solicită redeschiderea dosarului 10 august

Petiția inițiată de Comunitatea Declic, prin care se solicită procurorului general redeschiderea dosarului 10 august, a fost semnată de peste 57.000 de români.

57.000 de români au semnat petiția prin care se solicită redeschiderea dosarului 10 august 57.000 de români au semnat petiția prin care se solicită redeschiderea dosarului 10 august

 

 


Peste 57.000 de cetăţeni îi solicită procurorului general, Gabriela Scutea, redeschiderea dosarului 10 august şi anchetarea celor care au dat dispoziţii „pentru agresarea şi gazarea protestatarilor paşnici”, a anunţat Comunitatea Declic.

 


„Reprezentanţii Comunităţii Declic i-au înmânat Procurorului General petiţia şi i-au solicitat să analizeze cu celeritate solicitarea a zeci de mii de cetăţeni, care aşteaptă să fie făcută dreptate pentru sutele de victime din 10 august 2018. Au trecut deja 2 ani de la violenţele din Piaţa Victoriei, iar dosarul este în continuare la faza de cercetare penală (…) În cazul în care Procurorul General nu va ţine cont de solicitarea a zeci de mii de români, Comunitatea Declic va continua procedura în instanţă şi va deschide chiar o acţiune la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dacă va fi necesar”, potrivit unui comunicat al Comunităţii Declic.

În petiţie se solicită o anchetă temeinică şi imparţială. „Pentru a mai avea încredere în justiţie, vrem să vedem o anchetă temeinică şi imparţială, care să descopere vinovaţii pentru represiunea din 10 august. Altfel, riscăm ca ancheta 10 august să devină un nou dosar ‘fără vinovaţi’, precum dosarele Revoluţiei şi Mineriadei”, se arată în petiţie.


„Justiţia să funcţioneze pentru toţi cetăţenii”

Cătălina Hopârteanu, reprezentant al Comunităţii Declic, a spus că nu cere altceva decât ca justiţia să funcţioneze pentru toţi cetăţenii.

„Am fost toţi în stradă pentru a apăra independenţa Justiţiei din România. Acum nu cerem altceva decât ca justiţia să funcţioneze pentru toţi cetăţenii. Dacă Procurorul General nu va infirma soluţia ruşinoasă a DIICOT, atunci va mai scrie o filă neagră în istoria justiţiei din România, după dosarele Revoluţiei şi Mineriadei”, a declarat Cătălina Hopârteanu.


DIICOT a anunţat miercuri, 15 iulie, că a dispus clasarea dosarului privind protestul din 10 august 2018, atât partea în care au fost cercetaţi şefii Jandarmeriei, cât şi sesizarea privind o tentativă de lovitură de stat.

CITEȘTE ȘI


DIICOT a clasat dosarul 10 august. Foștii șefi ai jandarmeriei, scoși de sub urmărire

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter