Administrație

Buget Cluj-Napoca 2023. Ce va face Primăria cu 619 mil. euro? 132 mil. merg pe proiectul metroului

Bugetul local al municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2023 este de aproape 619 milioane de euro. O mare parte din sumă este direcționată către proiectul metroului. Unde merg restul banilor?

Primarul Emil Boc a prezentat bugetul Clujului pe anul 2023 / Foto: captură ecran YouTube - Primăria Cluj-Napoca Primarul Emil Boc a prezentat bugetul Clujului pe anul 2023 / Foto: captură ecran YouTube - Primăria Cluj-Napoca

 

 


Primarul Emil Boc a anunțat care este bugetul local al municipiului Cluj-Napoca pentru 2023, într-o conferință de presă susținută la sediul Primăriei. În acest an, Primăria va investi aproape 619 milioane de euro (818.957.079 euro) în proiecte locale.

O mare parte din suma totală, 132 milioane de euro, va fi direcționată pentru proiectul metroului. Pe lângă metrou, Primăria investește 486 milioane de euro în alte proiecte.


Astfel, bugetul total al Clujului (incluzând metorul) crește cu 49,94% față de anul trecut (buget local Cluj-Napoca 2022), iar fără metrou crește cu 18%.

„În esență, prin acest proiect de buget urmărim consolidarea statutului Clujului ca primul oraș din România în materie de calitate a vieții, după principiul «cele bune să se adune și cele rele să se spele», dacă sunt. De asemenea, să continuăm cele trei elemente fundamentale care fac un oraș atractiv, și anume infrastructură, educație și calitate a vieții prin intermediul viziunii verde și digitale. În baza acestor axe fundamentale urmărim continuarea proiectelor majore ale Clujului care vor permite orașului să treacă într-o altă ligă de dezvoltare și de a pregăti orizontul anilor 2030-2050. Obiectivul nostru este să menținem acest oraș atractiv pe termen mediu-lung”, a spus Emil Boc.


Banii pentru metrou merg „pe partea care ține de exproprieri anul acesta, avans la firma care va câștiga licitația și pe partea de pregătire a documentațiilor de execuție a proiectelor (autorizații necesare/proiectare metrou)”, susține primarul.

Potrivit datelor prezentate de Emil Boc, 39,7% din banii bugetul pentru dezvoltare merg către metrou, 17% se alocă infrastructurii rutiere, pentru „cultură, recreere și religie” se alocă 14,7%, pentru „locuință, servicii și dezvoltare publică 10,95%, iar în învățământ se investește 8,3%.


Cum se împart banii din bugetul pentru dezvoltare:

CITEȘTE ȘI:

Bugetul Clujului pe 2023 suferă din cauza scumpirilor. „Costul utilităților în școli chiar s-a triplat, iar contractele au crescut cu 15-20%”

Ce venituri cresc în anul 2023: Salariu minim, pensii, salarii bugetari. Vezi lista completă

Ultimele Stiri
abonare newsletter