Social

Noaptea în care omul se distrează chinuind animalele. Zeci de câini s-au pierdut azi-noapte în Cluj-Napoca din cauza petardelor

Ce se întâmplă cu câinii, pisicile, dar și cu viețuitoarele sălbatice, atunci când oamenii celebrează trecerea dintre ani cu petarde și focuri de artificii?

Câine pierdut la Cluj-Napoca. Sursă foto Facebook Protecția Animalelor Cluj Câine pierdut la Cluj-Napoca. Sursă foto Facebook Protecția Animalelor Cluj

 

Chiar dacă legea spune că articolele pirotehnice permise pot fi folosite de persoanele fizice sau juridice autorizate, doar sub condiția luării de măsuri pentru protejarea persoanelor, a bunurilor materiale, a animalelor și a mediului, realitatea în teren este cu totul alta.


Mesajele curg gârlă pe Facebook

Pentru animalele de companie, însă, acestea poate fi chiar letale. Sunt multe cazuri în care oamenii și-au pierdut animalele de companie chiar de revelion din cauza petardelor.

Zeci de mesaje cu câini pierduți circulă duminică pe grupurile de Facebook, oamenii căutându-și patrupezii cu disperare. Totul, din cauza artificiilor. 


„A început nebunia! Cățel speriat pe strada Șesului din Cluj. Are zgardă neagră la gât”, „Câine pierdut în benzinăria din Baciu! Pare foarte speriat …”, „A plecat de acasă azi noapte când au început artificiile. Dacă o vedeți vă rog să mă anunțați. Are zgardă cu numărul de telefon. Răspunde la numele de Hara” „Anul trecut îi făceam masaj cardiac. L-am scăpat. Măcar n-a murit anul asta. Să vedem cât o mai duce”, sunt doar o parte din mesajele proprietarilor de câini din Cluj-Napoca.

Reamintim și postarea lui Soare Vlad-Cristian de pe Facebook în urmă cu doi ani, când câinele lui a murit în noaptea de Revelion, făcând infarct din cauza artificiilor.


„Era un dog german sănătos și în putere. Deși avem cadru normativ, vor exista mereu melteni care, încălcând legea, vor folosi pocnitori, artificii și alte materiale pirotehnice. Am puține așteptări de la oameni, însă am așteptări ca autoritățile să aplice legea! Eu sper ca anul acesta Ministerul Afacerilor Interne, Romania să ia în serios această problemă care este de ani de zile”.

Petardele pot declanșa crize de epilepsie la câini

Dr. Cristian Daniel Cristea spune într-un interviu că în această perioadă inclusiv păsările pot suferi accidente cauzate de petarde și artificii cu urmări foarte grave și uneori ireversibile.


Medicul veterinar mai spune, din propria experiență, și că în cazul câinilor și al pisicilor, îndeosebi cele care locuiesc, atât în casă cât și în curte, reacțiile de sperietură și teamă îi fac să fugă din curți, să sară garduri, în care de multe ori se pot răni.

„Tot ca urmare a sperieturii, la multe animale se pot declanșa crize parțiale sau totale de tip epileptiform, asemănătoare crizelor epileptice diagnosticate la oameni, care nemonitorizate și tratate corespunzător, pot avea repercursiuni cerebrale uneori ireversibile, pot conduce chiar la moarte”, susține doctorul Daniel Cristea, citat de HotNews.ro.


Tot el spune să că dacă animalele sunt prea aproape de locul de detonare al petardei, zgomotul puternic poate să le producă deficiențe ale auzului, până la pierderea completă a acestuia, arsuri ale pielii și blănii.

„Au existat câini care au luat petardele în gură”

„În cazuri foarte tragice au existat câini care au luat petardele în gură, iar când acestea au explodat efectul a fost tragic, de la fracturi ale oaselor craniului și gurii, la pierderea unuia sau a ambilor ochi, arderea parțială a limbii și mucoasei bucale, efectele negative ale acestor tipuri de traumatisme uneori neputând fi remediate printr-un act medical și/sau chirurgical rapid și complex, finalul fiind moartea sau eutanasierea pacientului”, completează Dr. Cristian Daniel Cristea.

Specialistul confirmă că zilele din jurul Revelionului aduc întotdeauna clienți cu cazuri dificile la cabinetele veterinare.

„Pentru o mai bună atenuare a zgomotului, puteți lasă să meargă o sursă de muzică, un zgomot de fond mai puternic cu care animalul este obișnuit și pe care nu îl percepe ca pe o amenințare. Foarte important și recomandat este ca în intervalul 23:45 și până la 00:15, când petrecerea vizuală și sonoră este la amplitudine maximă, să stați alături de animalul vostru de companie, să vă jucați cu el, să îi ofere recompense, să îl mângâiați și să încercați să-l țineți cât mai distras de la ce se întâmplă afară”, mai spune medicul.

Doctorul Cristea mai recomandă și să încercăm să fim cât mai relaxați în aceste momente, să nu ținem animalele în brațe strâns, ca și cum le-ar paște un pericol iminent.

„De cele mai multe ori, animalele percep modificările din organismul nostru cauzate de eliberarea hormonilor de stres de către creier (adrenalină, norepinefrină și cortizol) în diferite situații de anxietate, de frică, de neliniște. Mesajul pe care-l primesc de la noi, prin mirosul pe care corpul nostru îl emană, prin schimbarea tonului vocii, al mimicii și gesturilor noastre este acela de pericol, iar ele vor reacționa în consecință”.

CITEȘTE ȘI:

Un tânăr a încercat să se sinucidă după o ceartă cu iubita! Un câine i-a salvat viața în ultimul moment

Tânăr clujean, dispărut fără urmă într-o pădure după ce a ieșit la plimbare cu câinele. Animalul s-a întors acasă singur

Amenzi de 10.000 de lei dacă nu îți sterilizezi câinele. Clujul începe un maraton de convingere a stăpânilor să-și sterilizeze patrupezii

abonare newsletter