Social

Premieră națională la Cluj: nevăzătorii pot merge singuri cu caiacul pe lacurile Gheorgheni și Chios, pe un traseu dedicat lor

Pe lacul din Gheorgheni a fost inaugurat un traseu de caiac accesibilizat pentru persoane nevăzătoare. Acestea vor putea vâsli singure, ghidate de sunetele emise din boxele amplasate lângă lac.

Nevăzătorii pot merge singuri cu caiacul pe lacul Gheorgheni și lacul Chios, pe un traseu dedicat lor / Foto: Facebook - Emil Boc Nevăzătorii pot merge singuri cu caiacul pe lacul Gheorgheni și lacul Chios, pe un traseu dedicat lor / Foto: Facebook - Emil Boc

 

 


„Săptămâna Europeană a Sportului (23-30 septembrie) este dedicată tuturor, indiferent de condiție sau vârstă!”, spune primarul Emil Boc.

Luni s-a lansat traseului de caiac accesibilizat pentru persoanele nevăzătoare, prin care acestea vor putea vâsli singure, ghidate de sunetele emise din boxele special amplasate în proximitatea lacului din Gheorgheni.


Asociația Caiac SMile împreună cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca vin cu această premieră cu ocazia activităților desfășurate în timpul Săptămânii Europene a Sportului, care se desfășoară la Cluj-Napoca în perioada 23-30 septembrie, sub motto-ul #BEACTIVE.

„Alpinistul cu ochi albi”, Alex Benchea, a parcurs traseul

Cu ajutorul sunetelor emise de boxe, Alex Benchea, „alpinistul cu ochi albi”, dar şi alţi tineri nevăzători, au vâslit pe lac și au completat traseul, ghidați de sunetele emise din boxe.  


„E un sentiment foarte fain să ştii că te poţi plimba singur pe lac, fără să depinzi şi de alţi oameni. Ionuţ a avut o idee bună să accesibilizeze lacul, nu am întâlnit aşa ceva în altă parte. Noi aici am stabilit trei puncte. Trei sunete distincte şi aşa ne orientăm, ne facem o hartă mentală. Mergem de la mal, de la primul sunet, apoi mergem de la 1 la 2, când ne apropiem de 2 virăm să ne întoarcem. Când ajungem prin mijloc, mergem spre sunetul trei şi apoi la unu. E ca un triunghi, de obicei. Îmi place, e frumos să pluteşti, să fii în natură, să simţi adrenalină şi bucurie”, a spus Alex Benchea.

Primarul Clujului, Emil Boc, i-a încurajat pe tinerii nevăzători chiar de pe lac, din caiac. Edilul a vâslit alături de Ionuț Stancovici și a parcurs mai multe ture de lac.


De altfel, Emil Boc nu este la prima întâlnire cu acest sport. El a mai vâslit, în canoe, pe lacul Gheorgheni în anul 2021, cu ocazia manifestărilor organizate de Asociația Caiac SMile în memoria lui Ivan Patzaichin.

„Este o experienţă minunată, oamenii ăștia fac un lucru extraordinar. Ne ajută să facem cât mai accesibil acest oraş, un oraş în care toată lumea să se simtă bine. Iar acest program de accesibilizare pentru persoanele nevăzătoare, pentru ca ele să poată vâsli singure într-un caiac, e un lucru Dumnezeiesc, aş putea spune. Senzaţia de plutire este una liniştitoare, apoi mai e senzația de independenţă, faptul că tu singur poţi să iei decizii şi să mergi dintr-o parte în alta, fără să te oprească nimeni. Este un lucru inovativ să utilizezi sunetul ca mijloc de coordonare şi de comunicare, de ce nu?! Dacă închideţi şi ochii nu e chiar simplu. Cu atât mai mult sunt de admirat aceşti copii extraordinari, care reușesc să se ghideze doar după sunete să ajungă în celălalt colţ al lacului. E o experienţă inedită, am încercat să închid ochii, dar am început să ameţesc, mi-a fost greu să îmi păstrez echilibrul, să şi vâslesc, am încercat până la limita la care am avut control”, a declarat primarul Clujului, Emil Boc.


Activități pentru persoane cu dizabilități

În cadrul proiectului „Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret” sunt organizate (în perioada august - octombrie) o serie de activități sportive dedicate persoanelor cu dizabilități: caiac adaptat, pe Lacul Gheorgheni și pe Lacul Chios; baschet în Baza Sportivă Gheorgheni; tenis de masă la Clubul Sportiv Lamont și tenis de câmp la Winners Sports Club.

Cu caiacul pe lacul din Gheorgheni se poate merge în zilele de luni, 3, 10 și 17 octombrie, în intervalul 15:00 - 18:00.

„Datorită acestui proiect, tinerii cu diferite deficiențe și dizabilități, cei proveniți din casele de copii sau din medii defavorizate din Cluj au posibilitatea să facă sport, săptămânal, alături de voluntarii Caiac SMile. «Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret» organizat este finanțat de Primăria și Consiliul local al Municipiul Cluj-Napoca cu 30.000 lei”, spune primarul Emil Boc.

CITEȘTE ȘI:

Alpinistul nevăzător care a cucerit cei mai înalți munți din lume și-a descoperit o nouă pasiune: caiacul

Judoka paralimpic clujean Alexandru Bologa, aur la Europenele pentru nevăzători!

Ultimele Stiri
abonare newsletter