Sănătate

Avertisment statistician medical. Valul 6 al pandemiei de COVID-19 ar putea să reapară din toamnă: „Valul 6 este aproape o certitudine”

Pandemia de COVID-19 este departe de a se fi încheiat, iar valul 6 va debuta la finalul lunii august, avertizează Octavian Jurma.

Octavian Jurma atrage atenția că valul 6 al pandemiei de COVID-19 ar putea să apară din toamnă/ FOTO: pixabay.com Octavian Jurma atrage atenția că valul 6 al pandemiei de COVID-19 ar putea să apară din toamnă/ FOTO: pixabay.com

 

Octavian Jurma critică pe pagina sa de Facebook abandonarea oricărei măsuri de prevenție împotriva pandemiei de COVID-19 și anunță că un viitor val 6 este așteptat la finalul lunii august.


 

Potrivit statisticianului medical, România va ieși în maxim o săptămână din valul 5 al pandemiei.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


„Vestea bună este că până la finalul săptămânii (cel târziu săptămâna viitoare) incidența națională va coborî sub 0.5 la mie și vom ieși probabil din valul 5 pe baza datelor oficiale. 

Din păcate eliminarea tuturor măsurilor de prevenție în perioada sărbătorilor precum și din școli a dus la prelungirea valului 5-Omicron cu cel puțin 4 săptămâni și la formarea unui platou care durează de 3 săptămâni.


Sunt doar 2 luni de la abandonarea oficială a măsurilor de sănătate publică în pandemie și declararea închiderii pandemiei din motive de inconveniență politică.

Din păcate singura pandemie care s-a terminat este cea din 1918, pentru ca cea din 2020 este bine mersi și produce noi tuplini într-un ritm amețior.


De la 8 martie 2022 până acum pandemia a produs zeci de noi variante ale armelor sale (virușii) dintre care 3 au acum propriile clade (ramuri)”, a scris Octavian Jurma.

Octavian Jurma atrage atenția că valul 6 al pandemiei de COVID-19 ar putea să apară din toamnă.

„Știm așadar că:

1. Pandemia nu s-a terminat

2. Valul 6 este aproape o certitudine în toamnă și va debuta probabil la finalul lunii august

3. Nu știm sigur ce varianta va provoca valul 6

4. Știm sigur că nu mai avem nici un mijloc de a limita impactul valului 6, pentru că pandemia s-a terminat pentru autorități și nimic nu îi va convinge să nege negația”, a adăugat Jurma.

Ce am putea face să prevenim un nou dezastru în toamnă?

Statisticianul medical vine cu o serie de măsuri pe care ar trebui să le respectăm pentru a preveni un dezastru din toamnă.

„Ce am putea face să prevenim un nou dezastru în toamnă? Exact ceea ce ar fi trebuit să facem vara trecută ca să prevenim dezastrul din toamna trecută.

Aceasta ar însemna păstrarea măștilor în interior, accelerarea campaniei de vaccinare și screening epidemiologic la intrarea în țară pentru a întârzia importul noilor versiuni. La aceste măsuri minimale poate fi adaugată și procurarea din timp a noilor antivirale în special Paxlovid care va fi principalul instrument de reducere a mortalității în țările cu rata mare de vaccinare. 

Paxlovid este chiar mai important în România, unde populația este foarte refractară la vaccinare. Dacă ținem însă cont de retorica antivaccin, care a început în aceste zile la cel mai inalt nivel politic, este puțin probabil să mai achiziționăm prea curând medicație anti-COVID în avans”, a adăugat Octavian Jurma.

Octavian Jurma a mai făcut un apel la populație să se vaccineze, iar pentru cei care au risc ridicat de a avea complicații în momentul infecției cu coronavirusul, să-și facă doza 4 înainte de începerea valului 6.

„E important să îți faci boosterul: șansa să nu te mai infectezi odată până la finalul anului este aproape zero și o să ai nevoie de cât mai multă protecție imunitară.

În al doilea rând eviți infectarea. Păstreaza masca FFP2 la interior în spațiile publice și în mijloacele de transport în comun. O faci să îți protejezi familia dar și ca să protejezi familia altora. Dacă te întreabă lumea de ce porți masca, spune că nu vrei să îl infectezi și o să te lase în pace.

E necesară doza 4 (al doilea booster) acum? Doar daca ai o recomandare medicală fermă. Al 2-lea booster oferă o perioadă limitată de protecție suplimentară și e de preferat să îl luați înainte de valul 6, probabil înainte de deschiderea școlilor când începe de obicei valul epidemic în România”, a încheiat Jurma.

CITEȘTE ȘI:

Bilanț Covid în Europa: Peste două milioane de morți. ONU: „O etapă devastatoare”

Românii se pot vaccina cu doza a 4-a de Pfizer! Ce categorii au voie să se imunizeze

16 români, vaccinați cu a patra doză anti-COVID! Cine și de ce poate cere cea de-a patra doză de vaccin?

Ultimele Stiri
abonare newsletter