Sănătate

16 români, vaccinați cu a patra doză anti-COVID! Cine și de ce poate cere cea de-a patra doză de vaccin?

16 persoane din România s-au vaccinat cu a patra doză anti-COVID. Cine și în ce condiții poate solicita a patra doză de vaccin?

16 români, vaccinați cu a patra doză anti-COVID! Cine și de ce poate cere cea de-a patra doză de vaccin? Foto: depositphotos 16 români, vaccinați cu a patra doză anti-COVID! Cine și de ce poate cere cea de-a patra doză de vaccin? Foto: depositphotos

 

 


UPDATE. Doza a patra funcționează ca booster la persoanele imunosuprimate

 


Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a explicat pentru Monitorul de Cluj că pacienții imunosuprimați, la recomandarea medicului, au putut opta pentru schema de vaccinare cu trei doze inițiale (în cazul vaccinurilor pe bază de ARN mesager, administrate în două doze populației largi – Pfizer, Moderna) și o doză de booster (care, cumulat, devine doza cu numărul 4, însă este echivalentul dozei trei sau „booster” folosită la persoanele fără probleme cu imunitatea). El a explicat că nu este vorba de o doză suplimentară de booster, așa cum au administrat autoritățile din state precum Israel, Danemarca, dar și Ungaria.

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

„Doza a patra, așa cum o înțelegem, de fapt, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în Israel, în Statele Unite sau în alte locații, unde este a doua doză de booster, lucru care în România nu se întâmplă încă, nu s-a luat încă această decizie, deci nu se mai face o doză suplimentară de booster. În România, poți să faci doar o singură doză de booster. 


Există totuși persoane cae au făcut partu doze de vaccin. Ce înseamnă acest lucru? Sunt două momente distincte. Primul este acela al etapei inițiale de vaccinare, unde se fac una, două sau trei doze, și cel de-al doilea moment, cel de booster. În mod normal, pentru vaccinarea cu ARN mesager, se fac două doze inițiale. Aici este explicația: pentru persoanele care au o imunitate scăzută, sunt aici câteva categorii de boli, de patologii care scad imunitatea, în urma unui consult medical și ca urmare a recomandării a medicului curant, a unui medic specialist sau a medicului de familie, aceste persoane pot face o doză suplimentară în prima etapă, deci în loc de două, să facă trei. În momentul când ei merg și fac doza de booster, cumulat, se ajunge la patru doze”, a explicat Andrei Baciu.

Doza booster (a patra la număr) este administrată persoanelor imunodepresive la un interval de cel puți 4 luni de la ultima doză. 


„Nu sunt persoane care au făcut vaccinarea inițială plus booster de două ori, ci sunt persoane care au avut acest prim moment al vaccinării cu trei doze și care au făcut acum o simplă doză de booster. Deci, pentru persoane imunosupresate, se recomandă trei doze inițial. La Pfizer, de exemplu, faci prima doză acum, a doua doză, la 21 de zile, după care, pentru aceste pesoane cu recomandare scrisă de la medic, se face încă o doză, după 28 până la 60 de zile. Doza de booster o fac la 4 luni de la doza trei”, a mai arătat Baciu.

Întrebat dacă pacienții cu probleme de imunitate au fost informați cu privire la posibilitatea de a urma această schemă de vaccinare, Andrei Baciu a răspuns: „Noi am comunicat la vremea respectivă acest aspect pe toate canalele, nu e o chestiune care apare nouă, ci doar faptul că acum au început să facă efectiv cea de-a patra doză, prima doză de booster. Este o chestiune care a fost comunicată în toate forurile științifice”. 


Știre inițială

Directorul DSP Cluj, Mihai Moisescu, a explicat pentru monitorulcj.ro cine și cum poate primi doza a patra de vaccin. Este vorba despre 14 persoane vaccinate cu a patra doză a vaccinului Pfizer și de două persoane care au primit o doză suplimentară de rapel de la Moderna.

Potrivit directorului DSP Cluj, epidemiologul Mihai Moisescu, persoanele cu probleme de imunitate pot solicita medicului de familie administrarea unei doze suplimentare de vaccin anti-COVID.

„Este vorba de persoane care au parcurs schema de imunizare specifică persoanelor imunocompromise, deci care au probleme de imunitate. Schema cu patru doze este o schemă folosită în cazuri speciale, în care se fac, ca și în cazul altor vaccinuri, mai multe rapeluri, ca să se obțină un nivel optim de protecție”, a declarat Mihai Moisescu pentru Monitorul de Cluj.

Prima raportare care conține informații privind persoanele vaccinate cu patru doze de vaccin a fost publicată de Institutul Național de Sănătate Publică săptămâna aceasta, pentru intervalul 26 aprilie - 1 mai. Întrebat când a fost administrată pentru prima oară în România doza a patra, directorul DSP Cluj a arătat că nu cunoaște data, însă a arătat că administrarea unei doze suplimentare ar fi fost mereu o opțiune pentru persoanele imunocompromise.

„Vaccinarea cu patru doze este de când e campania de vaccinare, nu știu exact când a fost administrată prima doză 4. Din 2021 până în prezent, persoanele care doresc și au diagnostic de imunocompromis, adică sistemul imunitar este supresat din cauza altor probleme, pot face o doză suplimentară, pentru a avea un răspuns asemenător cu cel al persoanelor imunocompetente”, a mai spus Moisescu. „Este o instrucțiune care se aplică, ca și la hepatită, de exemplu, la hepatita B, față de noi, ei mai fac o doză suplimentară, îi ideea că răspunsul lor imunitar este mai scăzut”.

Cum se poate solicita administrarea dozei a patra?

Potrivit șefului DSP Cluj, persoanele imunocompromise pot cere medicului de familie, pe baza acestui diagnostic, shema de vaccinare cu patru doze.

„Persoanele cu respectivul diagnostic se adresează medicului de familie și pot solicita această schemă de vaccinare”, a arătat Moisescu. 

Vaccinarea cu doza a patra, lansată „în tăcere”

Dragoș Vana, fondatorul platformei Grafs.ro de monitorizare a evoluției pandemiei COVID-19, a semanalat marți, pe rețelele de socializare, de existența unor persoane imunizate cu doza a patra de vaccin anti-COVID.

„Mă uit pe cifrele de vaccinare de săptămâna trecută și văd că s-a lansat fără prea mult tam-tam, doza 4 în România. Și când zic fără prea mult tam-tam înseamna zero comunicare, n-am auzit nimic despre asta. În ce condiții se dă, cine e eligibil, din astea...”, a arătat acesta.

Categoriile de pacienți vulnerabili

Ultimul anunț public despre administrarea celei de-a patra doze de vaccin anti-COVID a venit în luna octombrie 2021 din partea fostului coordonator al campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. Acesta arăta că a fost definitivată lista categoriilor de pacienţi pentru care se va recomanda vaccinarea cu trei doze iniţiale şi apoi una de rapel.

„Astăzi am definitivat acele categorii de afecţiuni care vor avea recomandare de trei doze de la început. Sunt pacienţii cu transplant, care sunt în curs de terapie imunosupresoare, pacienţii oncologici, care au cancere în tratament imunosupresor sau cu cancere avansate, indiferent că au sau nu tratament pentru boala oncologică. O a treia categorie este cea a persoanelor cu imunodeficienţă dobândită, cu infecţie HIV sau în stadiul de SIDA, mai sunt pacienţii care pentru diverse afecţiuni fac tratamente care reduc răspunsul imun, tratamente cu cortizoni sau terapiile biologice, şi mai este o ultimă categorie a imunodeficienţelor congenitale, cele cu care ne naştem”, a spus Valeriu Gheorghiţă, în 17 octombrie 2021, la un post de televiziune.

Acesta a precizat că aceste categorii vor primi recomandare de trei doze iniţiale.

„În această situaţie, persoana respectivă va avea o recomandare de la medicul specialist şi se va prezenta la centrul de vaccinare şi va primi o schemă cu trei doze: la momentul zero, la 3 săptămâni sau la o lună dacă vorbim de Pfizer sau Moderna, şi la încă o lună indiferent de tipul de vaccin. (...) Este foarte probabil ca aceste categorii de persoane, care primesc de la început trei doze, să aibă şi ele nevoie, ca restul populaţiei, de un rapel, pentru că obiectivul celor trei doze iniţiale este de a creşte protecţia iniţială, nu neapărat de a păstra o protecţie de durată. S-a observat că cei din aceste categorii după două doze de vaccin aveau un răspuns imun în anticorpi estimat la circa 40-50%, spre deosebire de celelalte categorii de persoane, unde aveam un răspuns de 80%”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Acesta a mai spus că această recomandare cu trei doze este aprobată doar pentru vaccinurile pe bază de ARN mesager.

„Foarte probabil că după şase luni vor avea nevoie de această doză de rapel, care este considerată o doză 4”, a adăugat Gheorghiţă.

Sursa foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

UE cere accelerarea vaccinării anti-Covid a copiilor, pentru ieșirea din faza pandemiei: „Noi creşteri ale numărului de cazuri sunt încă posibile”

abonare newsletter