Sănătate

Numărul cazurilor de gripă a crescut enorm în Cluj, de la ridicarea restricțiilor. Medic: „Mai multe decât COVID”

Numărul cazurilor de gripă în Cluj a crescut semnificativ după ce restricțiile anti-COVID-19 au fost ridicate. Peste 700 de clujeni s-au îmbolnăvit.

Numărul cazurilor de gripă a crescut considerabil, de la ridicarea restricțiilor/ sursă foto: depositphotos.com Numărul cazurilor de gripă a crescut considerabil, de la ridicarea restricțiilor/ sursă foto: depositphotos.com

 

 


Epidemiologul Mihai Moisescu, șef al Direcției de Sănătate Publică Cluj, a declarat pentru monitorulcj.ro că, deși numărul cazurilor de gripă din acest sezon este mai mic decât în anii anteriori, îmbolnăvirile de acest fel sunt în creștere, mai ales în ultimele săptămâni.

 


Până acum, 738 de persoane din Cluj s-au îmbolnăvit de gripă, conform datelor oficiale ale Direcției de Sănătate Publică.

„E clar, acum crește numărul de cazuri de gripă. Față de sezoanele precedente, numărul de cazuri este mic. Până acum avem 738 la sezonul actual, 2021-2022. Gândiți-vă că în sezoanele trecute am avut 4359 în sezonul 2020-2019, 2940 în sezonul 2019-2020. Deci, în comparație, sunt puține acum. Ce se constată este că în ultimele șapte săptămâni avem o creștere a numărului cazurilor de gripă, dar mai ales în ultimele trei săptămâni.


Actualmente avem datele următoare, pentru ultimele trei săptămâni:

- în urmă cu trei săptămâni: 173 de cazuri de gripă
- în urmă cu două săptămâni: 269 de cazuri de gripă
- în urmă cu o săptămână: 202 cazuri de gripă”, a explicat șeful DSP pentru monitorulcj.ro.


Ridicarea restricțiilor, un factor important

Ridicarea restricțiilor anti-COVID-19 a fost un factor important în creșterea numărului de cazuri de gripă, potrivit epidemiologului Mihai Moisescu.

Șeful DSP Cluj a evidențiat faptul că masca de protecție este o măsură foarte importantă care nu te protejează doar de COVID-19, ci te protejează de germeni:


„Am ajuns la o creștere a numărului de cazuri de gripă din cauza renunțării la o măsura de protecție care deranjează mulți oameni, anume purtarea măștii. Din data de 10 martie constatăm că începe să crească numărul de cazuri de gripă.

Purtarea măștii te protejează nu de COVID-19, ci te protejează de germeni. Masca purtată corespunzător peste nas și gură te protejează împotriva contaminării, mai ales în mijloace de transport în comun, în locuri aglomerate și este de dorit să purtăm masca ori de câte ori ieșim, chiar dacă suntem pe stradă. Cineva strănută fără mască, particulele se împrăștie și poți să te infectezi. Teoretic, e posibil”, a declarat pentru monitorulcj.ro Mihai Moisescu.

Simptome ale gripei

Despre simptomele gripei, Moisescu ne spune că sunt asemănătoare cu cele ale COVID-19: „Simptomele gripei sunt asemănătoare cu cele ale coronavirusului. În primul rând, ca criteriu clinic de infecție respiratorie avem febră de peste 38 de grade, care să poată să fie asociată și cu tuse. Pacientul poată să aibă durere în gât, dificultăți de respirație, curgerea nasului și debutul brusc al bolii. Se și spune că acele persoane care sunt testate pentru gripă, dar iese negativ, să se testeze și pentru Sars-Cov-2.”

Mai mulți pacienți cu gripă decât COVID-19

Dr. Ioan Mureșan, un medic de familie din Cluj-Napoca, a declarat pentru monitorulcj.ro că numărul cazurilor de gripă a ajuns sa fie mai mare decât cel de COVID-19, în experiența sa.

Însă, el a scos în evidență faptul că pentru cazurile de gripă avem soluții mai bune: pe lângă testele de salivă care există și se pot face chiar și acasă, vaccinul antigripal este foarte eficient. Medicul ne spune că nu a avut niciun pacient vaccinat împotriva gripei bolnav până acum:

„Numărul de cazuri de gripă este mai mare decât cel de COVID-19. Din păcate, avem și cazuri de COVID-19 în fiecare zi, cel puțin unul sau două. Un lucru bun este că avem teste de gripă și de COVID-19, care se pot face din salivă. Testul de gripă se poate face și acasă și e la fel de simplu ca cel de COVID-19.

Cum combatem gripa

Avantajul la gripă este următorul: pentru gripă avem tratament specific cu un antiviral, oseltamivir. Este un antiviral special care are rezultate de 95%, adică un răspuns foarte bun. În două-trei zile oamenii se pun pe picioare. Un alt avantaj la gripă este că avem vaccin - un vaccin tetravalent cu rezultate foarte bune. N-am avut nici măcar un om vaccinat de gripă care să fie pozitiv în perioada aceasta, ceea ce nu putem spune despre COVID-19, pentru că se îmbolnăvesc și vaccinații”, a declarat pentru monitorulcj.ro, dr. Ioan Mureșan.

Medicul de familie, dr. Ioan Mureșan ne spune că pentru a nu ne îmbolnăvi trebuie să evităm să intrăm în contact cu persoanele care sunt bolnave, iar dacă noi suntem bolnavi trebuie să stăm acasă pentru a nu risca să îmbolnăvim și alte persoane de la locul de muncă, școală sau din alte locuri.

Totodată, dr. Mureșan ne sfătuiește să consumăm vitamine, să bem ceai, iar în cazul în care avem complicații să ne prezentăm în cabinetul medicului.

Sursă foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Zeci de părinți și-au dus copiii la spital în ultimele zile cu simptome de gripă sau COVID-19

Doi ani de când armata patrula pe stradă. A revenit Clujul la „normalitate”, de la ridicarea restricțiilor? FOTO

Rata de infectare în Cluj-Napoca rămâne ridicată la o lună după ridicarea stării de alertă. Vezi incidența COVID din fiecare localitate

abonare newsletter