Sănătate

Cum evită șoferul SMURD accidentele? Paramedic din Cluj: „Te duce la urgență repede și în siguranță” VIDEO

Șoferul de pe ambulanță are o responsabilitate extrem de mare, având în vedere că el trebuie să își ducă echipajul la urgență și înapoi la spital repede, dar și în siguranță. Un paramedic din Cluj ne spune cum poate un șofer pe SMURD să evite accidentele.

Cum reușește șoferul SMURD să evite accidentele? Paramedic din Cluj: „Te duce la urgență repede și în siguranță” VIDEO Cum reușește șoferul SMURD să evite accidentele? Paramedic din Cluj: „Te duce la urgență repede și în siguranță” VIDEO

 

 


Dr. Paul Oargă,  paramedic pe SMURD în Cluj-Napoca și vlogger-ul de pasiune, povestește cum se desfășoară urgențele medicale din punctul de vedere al unui șofer pe ambulanță.

Într-un videoclip postat pe pagina sa de YouTube, Oargă ne arată cum se deplasează ambulanțele la urgențe, cum evită un șofer de ambulanță accidentele, dar și ce trebuie să facă ceilalți participanți la trafic, fie că sunt ei șoferi sau pietoni, la vederea unei ambulanțe în misiune:


„Pentru că ambulanța nu are lumini roșii în girofar, doar lumini albastre, atunci când sunt pornite înseamnă că trebuie să reduci viteza și să tragi pe partea dreaptă, în momentul în care vezi o ambulanță în trafic pentru a-i da prioritate de trecere. Ca pieton îți este interzis să traversezi trecerea de pietoni până la trecerea ambulanței. Din experiență vreau să vă zic că lucrul acesta se întâmplă destul de des”, a spus dr. Paul Oargă. 

Responsabilitatea unui șofer pe ambulanță, extrem de mare

Paul Oargă a explicat de ce șoferii pe ambulanță au o responsabilitate foarte mare când se află în misiune, în drum spre un caz de urgență sau când transportă pacienții la spital.


Ei bine, ceea ce au acești șoferi de făcut este foarte dificil - ei trebuie să se deplaseze în trafic cât se poate de rapid, dar și cât se poate de în siguranță, iar presiunea este foarte mare:

„În cadrul SMURD, șoferul este un paramedic pompier. Avem aici niște șoferi foarte buni și responsabilitatea lor este mare: să te aducă la caz, în siguranță, și apoi să te ducă de la caz la spital, la fel de în siguranță și cât mai repede. Deci ei trebuie să țină un echilibru perfect între a ajunge cât mai repede și a ajunge și în siguranță. Și atunci vă imaginați că responsabilitatea unui șofer pe ambulanță este foarte mare. În trafic trebuie să fie foarte atent, foarte vigilent, să ia decizii rapide pentru a te aduce la caz cât mai repede. V-am pregătit un filmuleț un pic mai lung cu diferite situații în trafic în care ne deplasam spre sau de la caz. În prima parte a clipului apare unul dintre cei mai experimentați șoferi pe care îi are SMURD-ul în momentul de față și vreau să vedeți ce bine conduce. La un moment dat șoferul intră pe banda de autobuz, vede că nu are nicio opțiune și trebuie să intre pe banda care se află în reparații”, a spus paramedicul.


De asemenea, șoferul de ambulanță este tras la răspundere în cazul în care se întâmplă un accident și el a încălcat regulile de circulație: „Trebuie să menționez că în cazul în care se întâmplă un accident și șoferul a încălcat regulile de circulație, el este vinovat. Nu este absolvit de nicio răspundere. În momentul în care el încalcă regulile circulație este obligat să fie foarte atent și să nu producă niciun eveniment. Pe românește am zice «bun de plată».”

Ambulanțele pot întârzia din cauza traficului

Traficul în Cluj-Napoca este, de multe ori, unul infernal. Străzile sunt pline de mașini, iar ambulanțele nu mai au loc de trecere. 


Acest lucru face deplasarea în timp optim la urgențe și mai dificilă. Din acest motiv, Paul Oargă evidențiază cât de important este ca toată lumea să cunoască câteva noțiuni de prim ajutor:

„Ce vreau să vă arăt prin clipurile acestea este cât de dificil poate să fie traficul în momentul în care noi ne deplasăm la un caz, dar și că timpul se poate prelungi foarte mult când întâlnim traficul acesta și ne deplasăm spre caz. De asta este important să ai câteva noțiuni de prim ajutor, ca să știi ce să faci până ajunge ambulanța, lucru care, din punctul meu de vedere, este de o deosebită importanță. În videoclipuri vedeți câte depășiri trebuie să faci ca șofer pe ambulanță, cât de atent trebuie să fii, cât de mult trebuie să anticipezi traficul. O să vedem mai târziu că singura regulă de circulație pe care șoferul de ambulanță nu o poate încălca în momentul în care este în misiune este trecerea la nivel de cale ferată. Acolo obligatoriu trebuie să oprești.”

De asemenea, paramedicul spune că deși 90% dintre persoanele întâlnite în trafic reacționează foarte bine la vederea unei ambulanțe în misiune, mai există probleme care ar trebui rezolvate.

Spre exemplu, banda destinată ambulanțelor din apropierea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, în zona străzii Clinicilor, este mereu ocupată de câte o mașină, două: „În 90% din cazuri, participanții la trafic știu exact ce să facă - să reducă viteza, să tragă pe partea dreaptă și să ofere prioritate de trecere ambulanței. Din păcate banda aceea destinată special pentru ambulanțe, înainte de strada Clinicilor, înainte de Spitalul Județean, acolo unde ne deplasăm cel mai des, nu am găsit-o niciodată liberă. Tot timpul a fost ocupată. Vă rog nu mai ocupați banda destinată ambulanțelor. E un lucru care poate să aibă implicații grave”, a spus Oargă.
 

CITEȘTE ȘI:

De gardă pe SMURD Cluj: te poți trezi din comă? Paramedic: „O urgență majoră cu care ne confruntăm des în teren” VIDEO

Ce se întâmplă dacă refuzi tratamentul de urgență? Paramedic din Cluj: „E o situație dificilă, dar frecventă” VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter