Sănătate

Ambulanțele, depășite numeric de solicitările Covid. Șef DSP Cluj: „Suntem înghițiți de valul 4. Încercăm să prioritizăm”

DSP Cluj și echipajele medicale de urgență sunt depășite de valul patru al pandemiei de Covid-19. Un cititor monitorulcj.ro a cerut ajutor în urmă cu câteva zile, dar acesta nu a mai venit. Ce trebuie să facem când ne infectăm, dar ambulanța nu ajunge la noi?

 

Situația epidemiologică în ceea ce privește infecția cu Covid-19 în județul Cluj se agravează accelerat, odată cu situația la nivel național. Valul 4 al pandemiei de Covid-19 pare a fi din ce în ce mai îngrijorător și fără milă. 


 

Spitalele încep din nou să se aglomereze, ambulanțele sunt pline, iar echipajele de pe ambulanță și personalul Direcției de Sănătate Publică, depășiți de situație. 


Un cititor a apelat la monitorulcj.ro fiindcă nu știa cum să procedeze odată ce a aflat că s-a îmbolnăvit cu Covid-19. Femeia s-a testat acasă, singură, cu un test antigen cumpărat din farmacie, iar rezultatul a ieșit pozitiv. 

Deși s-a vaccinat împotriva Covid-19, ea tot s-a infectat, potrivit rezultatului testului antigen, dar și prezintă anumite simptome mai mult sau mai puțin ușoare. Odată ce a aflat rezultatul, femeia s-a izolat în casă și a început să ceară ajutorul forțelor competente.


Totul a început sâmbătă, 25 septembrie, când primele simptome au început să apară. Ziua următoare, femeia a apelat 112 pentru ajutor și testare, dar ambulanța nu a venit nici până acum, deși a revenit în fiecare zi cu un apel. Pe lângă acest lucru, pacienta a apelat la Direcția de Sănătate Public Cluj care a îndrumat-o să se prezinte la o unitate medicală, decizie care părea neglijentă, având în vedere că ar fi trebuit să se deplaseze pe stradă, cu transportul în comun sau cu un taxi, interacționând și cu alte persoane, pe care le-ar fi pus la risc. 

Astfel, femeia a decis să nu iasă din casă, dar între timp a apelat și la medicul de familie care a sfătuit-o și i-a recomandat medicație corespunzătoare. 


Ce trebuie să faci când aflii că ești pozitiv de Covid-19

După ce pacientul în cauza și-a explicat cazul, monitorulcj.ro a luat legătura cu șeful Direcției de Sănătate Publică Cluj, Mihai Moisescu, pentru a afla mai multe despre protocolul în cazul în care o persoană află că s-a infectat cu Covid-19, în urma unei testări antigen pe cont propriu.

Primul pas ar fi ca pacientul să își anunțe medicul de familie în momentul în care a aflat rezultatul testul antigen pe care l-a făcut:


„Atunci trebuie să-și anunțe medicul de familie, să spună că a făcut testul antigen personal și i-a ieșit pozitiv, în ideea în care fie medicul de familie o evaluează și o testează, fie anunță salvarea pentru testare pentru că testele făcute de către persoanele fizice sunt orientative, nu intră în sistem și pentru a intra în sistem trebuie să anunțe fie medicul de familie, fie să solicite Serviciul de Ambulanță pentru testare”, a declarat Mihai Moisescu, șeful Direcției de Sănătate Public Cluj pentru monitorulcj.ro.

Mersul la urgențe când ești infectat, o opțiune?

Dacă ambulanța nu vine pentru testare, chiar la mai multe solicitări, bolnavii pot fi testați de Covid-19 chiar de medicul de familie. 

În situația în care starea de sănătate se agravează mult, iar, la fel, ambulanța nu ajunge la pacient, în ciuda solicitărilor, șeful DSP Cluj a mărturisit că pacientul se poate deplasa la cea mai apropiată unitate competentă, purtând masca.

„Medicul de familie poate să o testeze sau, cel mai bine ar fi, ținând cont că testul iese pozitiv și ar fi real, să ne izolăm, să nu ieșim din casă, să așteptăm să vină să ne testeze. Iar dacă nu ne simțim bine solicităm din nou să vină 112 pentru a ajunge la urgență. Dacă starea noastră de sănătate se deteriorează, nu mai așteptăm, ne punem mască și ne ducem la urgență direct sau solicităm ambulanța la domiciliu pentru transport. 

Atunci dacă starea este agravată, pacientul trebuie să se prezinte în camera de gardă de la Spitalul de Boli Infecțioase sau la Unitatea de Primiri Urgențe, unde să spună de când ajunge că și-a făcut un test antigen rapid, acasă, și acesta a ieșit pozitiv. Primează starea de sănătate și viața pacientului. Doar atât: să poarte mască, dacă ar avea ffp2 ar fi cel mai indicat, dacă nu, să poarte o mască peste nas și gură și să se deplaseze în termenul și pe distanța cea mai scurtă către o unitate sanitară de urgență”, a adăugat șeful DSP Cluj.

DSP Cluj, depășit de situație

Cititorul monitorulcj.ro care ne-a semnalat cazul a mărturisit că atunci când a vorbit telefonic cu un angajat al DSP, acesta i-a spus că situația este dificilă și că există aproximativ 600 de solicitări telefonice pe zi, în ceea ce privește cazurile conectate de acest virus.

Mihai Moisescu a declarat pentru monitorulcj.ro că Direcția de Sănătate Publică Cluj este, într-adevăr, depășită de situație. Valul al patrulea ne-a adus un scenariu sumbru:

„Suntem foarte înghițiți de valul care vine și e clar, nu se mai pot respecta unele chestiuni. Nu pot să spun dacă într-o oră sau în 10 ore ajung la dumneavoastră, la pacient, dacă ne contactează. Îmi cer scuze, sunt foarte multe solicitări și încercăm să prioritizăm”, a mai spus Moisescu.

CITEȘTE ȘI:

CIFRE ÎNGRIJORĂTOARE. România fruntașă la cele mai multe DECESE în ultimele 24 de ore. Locul 6 mondial

 

EXCLUSIV. 7 cadre medicale de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj, infectate cu COVID-19

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter