Sănătate

De ce vaccinul anti-COVID-19 NU E PERICULOS. Cât de sigur e să te imunizezi împotriva coronavirusului? Explicații pe înțelesul tuturor.

Medicul Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, a explicat de ce nu e periculos vaccinul anti-COVID-19, pe înțelesul tuturor.

 

 


Vaccinul anti-COVID-19 este printre cele mai sigure și bio tratamente existente până în prezent. Puține medicamente sunt mai organice decât acesta, scrie medicul român pe Facebook.

 


Expertul în sănătate a cerut ajutorul profesoarei Katalin Kariko, unul dintre cei doi cercetători care au descoperit tehnologia ARN-ului mesager acum 15 ani, pe care se bazează în prezent vaccinul anti-COVID-19, pentru a putea lămuri îngrijorările românilor despre vaccin.

Una dintre explicațiile oferite de Vlad Mixich este un fragment din ce a susținut profesoara. Întrebată dacă vaccinul ne poate modifica ADN-ul, Kariko a răspuns că nu și a explicat cum ar fi dacă acest lucru s-ar întâmpla:


„Probabilitatea teoretică și practică ca ARN-ul mesager să intre în nucleul celular și să fie încorporat în genom, adică să modifice ADN-ul persoanei vaccinate, este zero. Dar să presupunem totuși că acest lucru s-ar putea întâmpla: atunci ne-am aștepta să observăm acest fenomen în celulele infectate retroviral. Un astfel de fenomen nu a fost însă observat niciodată”.

Explicații pe înțelesul tuturor

Medicul a explicat situația pe înțelesul tuturor, comparând-o cu un examen la biologie la care un elev încearcă să trișeze:


„Un elev are examen la biologie, dar nu are chef să învețe. În schimb, are o soră mai mare și silitoare care, cu un an înainte, a dat același examen. Sora a mers cuminte la bibliotecă (nucleul celular în care se găsește ADN-ul nostru) și a conspectat acolo manualul de biologie. Sora îi împrumută conspectele (adică ARN-ul mesager propriu celulei) fratelui său, care nu poate să le ia cu el în examen. Sunt prea mari ca să copieze și îl poate prinde profesorul.

Așa că își face mai multe copiuțe mici și fine (acesta este ARN-ul mesager realizat de cercetători și conținut de vaccin) pe care le folosește la examen. Cu copiuțele astea, elevul nostru reușește să ia un 7 la examen și să treacă onorabil clasa (adică să-și crească imunitatea în fața coronavirusului la un nivel satisfăcător). Dar asta nu înseamnă că el chiar a intrat în bibliotecă și a deschis cărțile originale (adică ADN-ul nostru).”


Astfel, vaccinul ne ajută să creștem imunitatea împotriva virusului COVID-19, dar fără să ne afecteze într-un fel ADN-ul.

Explicații mai detaliate: ce este ARN-ul mesager? Ce face, mai exact, vaccinul?

Medicul a explicat și mai detaliat de ce nu ar trebui să ne îngrijorăm în legătură cu vaccinul împotriva COVID-19. Dar înainte de toate, ce este ARN-ul mesager?

„ARN-ul mesager este o moleculă folosită de celule pentru a-și construi structurile. El nu este o proteină, dar este esențial în procesul prin care proteinele (cărămizile corpului uman) sunt produse. Mai exact, celulele noastre folosesc ADN-ul propriu ca matriță pentru a sintetiza în nucleu ARN mesager”, a detaliat Mixich.

Această moleculă, ARN-ul mesager, este transportată în citoplasmă, în afara nucleului, unde informația înregistrată pe el este tradusă în proteine. Nu este posibil ca ARN-ul mesager să se întoarcă înapoi din citoplasmă în nucleu. Iar dacă ar fi fost posibil, acest proces nu a fost observat niciodată în natură până acum.

La întrebarea „ce face vaccinul anti-COVID-19”, medicul a răspuns că serul conține un ARN mesager învelit într-o „picătură mai mică de grăsime”, iar pe ARN-ul respectiv este înregistrată informația care se traduce într-o proteină specifică virusului COVID-19.

„Dar atenție, nu e vorba de întreg virusul, nici măcar de varianta lui moartă care să fie introdusă în corpul nostru. În corp este introdus doar acest ARN mesager care va determina celulele noastre să producă proteina antigen respectivă. Acest antigen este eliberat la suprafața celulei unde este recunoscut de sistemul nostru imunitar care, atunci când va avea primul contact cu adevăratul coronavirus, va fi deja pregătit să-i dea la rădăcină”, a mai spus Vlad Mixich.

Iar o explicație pentru nevoia „învelirii ARN-ului mesager într-o picătură mai mică de grăsime” este că moleculele respective sunt ușor degradabile în natură și în organismul nostru. Acest fapt este datorat unor enzime specializate, care poartă denumirea de RN-aze. Acea picătură despre care vorbea medicul protejează ARN-ul mesager de aceste enzime.

Acele picături „mici mici de grăsime” sunt nanoparticule lipidice și sunt biocompatibile, iar conform miilor de studii științifice din ultimii 30 de ani, ele „există în mod natural în membranele celulelor noastre”.

„De ce este neovoie să introducem proteine străine în corp?”

Vlad Mixich a mărturisit că una dintre întrebările des întâlnite este „de ce e nevoie să introducem în corpul nostru proteine străine pentru a lupta cu coronavirusul?”. Mulți oameni confundă ARN-ul mesager cu proteinele, chiar dacă acest lucru este total greșit.

Medicul a explicat și mai sus, dar și în finalul mesajului său, că nu este vorba de proteine, ci de „molecule mult mai mici”. Moleculele respective nu sunt străine, ci există deja în corpul nostru, iar acestea ne ajută să ne formăm un sistem imunitar puternic, capabil să lupte eficient cu virusul COVID-19 real, când ne infectăm.

Aceste fapte sunt dovezi că vaccinul anti-COVID-19 este, pe cât se poate, bio: „Cu alte cuvinte, vaccinul anti COVID-19 lucrează chiar cu materialul clientului. Mai organic și mai bio de atât, practic nu se poate.”

CITEȘTE ȘI:

8 lucruri pe care trebuie să le știi despre vaccinul anti-COVID19. Mai are rost vaccinarea dacă ai fost deja infectat?

 

Vlad Mixich, 5 SFATURI esenţiale pentru prevenirea CORONAVIRUSULUI: "Vreți să nu se închidă complet marile orașe din România? Depinde de FIECARE dintre noi."

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter