Sănătate

8 lucruri pe care trebuie să le știi despre vaccinul anti-COVID19. Mai are rost vaccinarea dacă ai fost deja infectat?

Opt lucruri pe care orice român ar trebui să le știe înainte să se vaccineze împotriva virusului COVID-19. Mai trebuie să se vaccineze cei care au fost deja infectați?

 

 


Există multe discuții care circulă pe rețelele de socializare legate de noul vaccin împotriva COVID-19, dar câte dintre ele sunt adevărate?

 


Medicul Vlad Mixich, desemnat de Parlamentul European ca expert independent în board-ul Agenției Europene pentru Sănătate și Securitate în Muncă, a postat pe Facebook opt informații importante despre vaccinul Pfizer anti-COVID-19, care va ajunge de Crăciun în România:

1. Vaccinul anti-COVID-19 nu este obligatoriu.


2. Cei care nu fac parte din grupul de risc, nu vor fi vaccinați prea curând: „Dacă nu ești într-una dintre grupele prioritare (medic, asistent medical, lucrător în case de bătrâni, etc) va mai dura câteva luni până să ai acces la vaccin și să-ți poți pune real problema dacă tu și ai tăi vă vaccinați sau nu”, a scris medicul român.

3. Și după vaccinarea anti-COVID-19 vor exista restricții care trebuie respectate. Vlad Mixich a precizat că va dura un an de zile pentru a atinge numărul de oameni vaccinați, necesar pentru încetinirea răspândirii virusului: „ Vei fi protejat abia în ziua 29 numărată din ziua în care ți-ai făcut prima doză de vaccin. Alte două motive pentru respectarea regulilor de prevenție până la scăderea numărului de cazuri zilnice: nu știm câte luni durează protecția oferită de vaccin și nici dacă persoanele vaccinate pot transmite coronavirusul dacă nu au simptome. Vom afla în curând, dar deocamdată încă nu a trecut suficient timp.”


4. Ce știm sigur: vaccinul previne formele severe de COVID-19.

5. Reacțiile adverse care ar putea apărea sunt raportate și urmărite într-un sistem electronic de monitorizare. Doar 0,01% dintre participanții la studii au dezvoltat reacții secundare îngrijorătoare. „Șansele să mori într-un accident de mașină în România sunt de sute de ori mai mari” a menționat medicul, având în vedere că 8 din 1.130.000 de oameni au avut reacție alergică severă la vaccin, de la începerea campaniei de vaccinare din SUA, Marea Britanie și Canada.


6. Există transparență legată de componentele vaccinului și a rezultatelor studiilor clinice. Agenția Europeană a Medicamentului a publicat datele referitoare la vaccinul Pfizer.

7. Chiar dacă ai avut COVID-19 tot trebuie să te vaccinezi, dar nu te vaccina în timp ce ai COVID-19

8. „Acest vaccin nu ne schimbă ADN-ul și nici nu ne infectează cu coronavirus.” Vaccinul nu conține virusul și nu pătrunde în ADN. „Cum bine a fost comparat: e ca un email cu instrucțiuni  trimise sistemului nostru imunitar pentru ca să recunoască rapid coronavirusul atunci când acesta ne intră în corp”, a mai scri medicul.

CITEȘTE ȘI:

Vaccinul Pfizer-BioNTech a fost autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului

 

Dispariția pandemiei, cel mai dorit cadou de Crăciun. Ce obiceiuri de sărbători nu se pierd nici în anul pandemic?

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter